Íme a legjobb gyerekkönyvek, melyekkel elbújhatunk a téli zord időben

Rossz kint az idő és nincs kedvetek kimozdulni otthonról? Semmi gond, hiszen nincs is jobb, mint bebugyolálni magunkat a lakásban fellelhető legpuhább takaróba, és forró kakaót szürcsölgetve elmerülni egy jó könyvben. Főként, ha mindezt az egész család együtt teszi. Kovács Judit, a pécsi Pagony könyvesbolt tulajdonosa abban segít, melyek az idei téli szezon legjobb olvasmányai és legizgalmasabb újdonságai gyerekeknek. 

Olvasni nem mindenki szeret. Az azonban tény, hogy egy-egy jó történet akár olyanokat is magához tud láncolni, akik egyébként nem sűrűn fognak könyvet a kezükbe. Sőt, tudományosan bizonyították már azt is, hogy a kisgyermekek fejlődéséhez nagyban hozzájárul, ha rendszeresen mesélnek nekik – akár könyvből is – a szülők. Lássuk, a következő téli hónapokra milyen olvasmányt érdemes porontyunk kezébe nyomni, vagy az esti mesék listájára felvenni.

hirdetés

Esti mesék a legkisebbeknek…

– Szerencsés eset, ha olyan esti mesét sikerül választanunk, ami egyben hasznos is, mert megold olyan nehézségeket, amiket a szülőnek addig nem sikerült. Ilyen könyvújdonság a Ne félj!–Bátor mesék, amiből kiderül, hogy mindenki fél valamitől, és az is, hogy a legijedősebbek is képesek legyőzni a félelmet. A könyvben található extra kérdések és feladatok segítenek még jobban átbeszélni az érzékeny témákat és feloldani a feszültségeket. Ráadásként a mesékhez kapcsolódva kreatív barkácstippeket is kapunk, így másnapra is jut alkotni való feladat – így a szakember.

Advent közeledtével egyre népszerűbbek a karácsonyváró, 24 mesét tartalmazó könyvek, ahol minden este összebújva, mesélve készülhetünk az év legszebb ünnepére, mondta Kovács Judit. Hozzátette, az idei év újdonsága A karácsony nagy könyve, 24 ünnepváró mese Tony Ross rajzaival. A könyv egyébként olyan híres szerzők karácsonyváró történeteit foglalja egy kötetbe, mint Charles Dickens, Oscar Wilde, Lev Tolsztoj, Mark Twain, és még sokan mások.

Csemege olvasni már tudó nagylányoknak és fiúknak

A Pagony kiadó Abszolút Könyvek című sorozatában olyan, 9–12 éves korosztálynak szóló könyveket gyűjtött össze a hazai és a külföldi kortárs irodalomból válogatva, amik olvasmányosak, szórakoztatóak, de igényes szövegükkel megállják a helyüket a nagy klasszikusok mellett is, mondta a szakember. Kifejtette, hogy ebben a sorozatban jelent meg nemrég a Viharok őrzője című könyv, amely izgalmas, itt-ott kicsit talán félelmetes is; de a Harry Potteren edződött  ifjú olvasóknak nem fog álmatlan éjszakákat okozni.

A legnagyobb kritikusoknak, tinédzsereknek ajánlva

Ennél a korosztálynál még a szakember is segítséget kért, hiszen a kortársak tudnak a legjobban ajánlani egymásnak. Szabó Fanninak, a Pécsi Pagony 18 éves vásárlójának könyvajánlóját olvashatjuk:

„Mészáros Dorka Én vagy senki című könyve hét bátor és megállíthatatlan gimis életébe enged bepillantani, akik hozzánk hasonlóan vívják meg kisebb-nagyobb csatáikat; nem csak a környezetükkel, hanem saját magukkal is. A történet viszont nem erről szól csak, a fiatalokat ugyanis megfenyegették, pont korábban a három későbbi áldozatot. A titokzatos gyilkos személyére azonban nem derült fény. Az idő egyre fogy és az együttműködésre szoruló kis csapatnak szembe kell néznie a ténnyel: csak magukra számíthatnak.”

Idegennyelv-gyakorlásra fel!

– Viszonylag kevés magyar ifjúsági könyv jelenik meg angol fordításban. Berg Judit Rumini-sorozata szerencsére benne van ebben a szűk körben, és most jelent meg a harmadik rész angolul. Annak is ajánlott, aki magyarul már olvasta, és annak is, aki angoltanulás gyanánt veszi kézbe – mondta Kovács Judit.

A minden nap Pécsről sugárzott német nemzetiségi műsort hallgatók mind ismerhetik Arnold Krisztina műsorvezető nevét. A mecseknádasdi német családból származó nő egyébként az Unser Bildschirm című német nemzetiségi tévéműsort is évek óta vezeti; sőt a népcsoport hetilapjába, a Neue Zeitungba is rendszeresen ír. Most pedig újabb műfaj kapcsán hallat magáról: hármas ikreinek kiskorukban mesélt saját történetei ihlették nemrég megjelent német nyelvű könyvét, melyet Pécsett a Lenau Házban (Munkácsy Mihály u. 8.) lehet megvásárolni és a Wolki und ihre Freunde címet viseli. Remek nyelvgyakorlás lehet a kötet németül tanuló kicsiknek és nagyoknak, hiszen CD is tartozik hozzá, néhány megzenésített verssel, és a teljes szöveg felolvasott verziójával.

– Inkább családi könyvnek nevezném, mert a szövegek elsősorban kicsiktől nagyoknak szólnak. Versek, mesék, nyelvjárástörténetek, a végén pedig néhány Hármasikertörténet is található benne a szülőknek – nyilatkozta lapunknak a szerző.

hirdetés
Hirdetés