Index: a románok azt énekeltek, döglött magyar a jó

Folyamatosan ment a trianonozás, töméntelen hanggránátot dobáltak – mondta az Indexnek a Budapesti Honvéd biztonsági vezetője, aki a magyar csapat szektorában töltötte a káoszba fulladt romániai Craiova-Honvéd meccset. Szerinte a román hatóságok nagyon nem voltak a helyzet magaslatán, ilyet még nem látott.

“Huszonegy éve csinálom, de ilyennel még nem találkoztam” – kezdte craiovai élménybeszámolóját Tóth Csaba, a Honvéd biztonsági szolgálatát is ellátó HardGuard Group helyszíni vezetője, aki eredetileg a magyar szurkolók, illetve a román rendezők és biztonsági erők közti kommunikáció segítésére utazott ki a káoszba fulladt Craiova-Honvéd-EL-mérkőzésre – ahol az ellenfelek összeverkedtek és egy román szurkoló hanggránáttal megdobta a játékvezetőt -, de végül a Honvéd szektorában töltötte a mérkőzés idejének nagy részét.

Tóth Csaba elmondása szerint kezdettől fogva érezni lehetett, hogy ez az út nem lesz könnyű történet, de arra, amit tapasztalt, ő sem számított.

A mérkőzésnél már a beléptetésnél elkezdődtek a problémák, illetve folytatódtak az egész túra hangulatát meghatározó provokációk a hazaiak részéről. És itt nemcsak a román szurkolókról van szó, hanem az eseményeket mosolyogva és teljesen tétlenül figyelő rendőrökről, vagy a magyar szektor előtt állandó erődemonstrációs jelleggel felvonulgató csendőrökről.

“Már a beléptetésnél elkezdődtek a provokációk, például azzal, hogy minden szurkolótól el akarták venni az övét. Nekünk kellett közbelépnünk, hogy csak azokat vehetik el, amiknek a csatja tényleg alkalmas fegyvernek egy verekedésnél. Az UEFA-ellenőr odahívásával kellett fenyegetőzni, hogy végül csak veszélyes öveket kelljen a szurkolóknak kint hagyniuk.”

Miután a magyar szurkolók bejutottak a helyükre, azzal szembesültek, hogy a rendezők közölték, nekik nem biztosítottak semmiféle büfét. “Azt mondták nekik, hogy akik akarnak venni valamit enni vagy inni, azokat átkísérik a hazai szektoroknál lévő büféhez. Egyesével. Ekkor megint közbe kellett lépnünk, és végül sikerült elérni, hogy legalább egy asztalt odahoztak, ahol árultak valami csipszet meg kétféle üdítőt” – mondta Tóth az este legkicsinyesebb epizódjáról, hozzátéve, hogy nála még talán ezek a húzások is belefértek volna, ami viszont a későbbiekben történt, az teljességgel elfogadhatatlan.

A hazai szurkolók a folyamatos szóbeli inzultálás mellett piróval, hanggránátokkal dobálták a magyarokat, váltakozó sikerrel.

“Folyamatosan ment a trianonozás, töméntelen hanggránátot dobáltak a Honvéd-szurkolók szektorába az álldogáló, tétlenül nézelődő rendezők közül. A rendőrök meg csak nevetgéltek, és nem csináltak semmit. Valakit, aki egy fáklyát akart a magyarok közé dobni, 20 méterre odaengedték a szektorhoz. Szerencsére még ezt a távolságot sem tudta átdobni”

– sorolta az eseményeket Tóth, aki a magyar szurkolók között tartózkodott a mérkőzésen. A Honvéd biztonsági szolgálatát ellátó cégtől ketten kísérték el a szurkolókat, hogy segítsenek a koordinációban és kommunikációban, de ebből végül egy kétfős biztonsági szolgálat lett, hogy közvetlenül be tudjanak avatkozni minden olyan helyzetben, amikor a provokációkra rosszul reagáló vendégszurkolók komoly veszélybe sodorhatták volna magukat.

hirdetés

Hirdetés