Ingyenes, online előadás a betlehemi csillagról!

Karácsony közeledtével a Zsolnay Negyed Planetáriumának egyik legnépszerűbb előadása szokott lenni A betlehemi csillag nyomában – Legenda vagy valóság? című bemutató. Idén online formában láthatja a közönség, ráadásul aznap, amikor egy ritka bolygóegyüttállás különös apropót ad a témának!

Az ingyenes, online követhető előadást dr. Gyenizse Péter, a PTE-TTK Térképészeti és Geoinformatikai Tanszék tanszékvezetője tartja december 21-én 18 órától.

Bár a helyszín ezúttal nem a Planetárium lesz, de látványos és érdekes programra számíthatunk, sőt! Az idei évben kiemelt jelentősége lesz ennek az előadásnak, ugyanis ezen a napon a Jupiter és a Szaturnusz a Földről nézve olyan rendkívüli közelségbe kerül majd egymáshoz, amire 1623 óta nem volt példa, legközelebb pedig 2080-ban fordul majd elő. Mi köze van ennek a csillagászati jelenségnek a betlehemi csillaghoz? Nagy eséllyel a Jupiter és a Szaturnusz Kr. e. 7-ben (háromszor is) bekövetkezett együttállása lehetett a betlehemi csillag!

Az előadáson az időszámításunk alapját jelentő égi látvány nyomába eredhetünk, ami több mint kétezer éve izgatja a teológusok, csillagászok, történészek és művészek fantáziáját.
A közvetítés a Planetárium Facebook oldalán követhető december 21-én 18 órától:

–> KÖZVETÍTÉS <–

(x)

Hirdetés