Valószínűleg idén is ezrek vágnak neki Pécsről a máriagyűdi zarándoklatnak, amit ebben az évben május 12-én tart meg a püspökség. Ez a tizedik ilyen egyházi esemény.

Az előző években is tömegeket indított útnak a máriagyűdi zarándoklat, amit hagyományosan tavasszal rendez meg a Pécsi Egyházmegye. Idén jubileumot ünnepel a zarándoklat, hiszen tizedszer gyűlnek össze a hívők, 2009 tavaszán szervezték meg először az országszerte is nagy jelentőségű egyházi eseményt.

Ahogy az a pécsi püspökség oldalán is olvasható, az egyházmegye kiemelt kegyhelyén írásos dokumentumok tanúsága szerint a 17. század vége óta csodás gyógyulások és Mária-jelenések történtek. Az évszázadok során számtalan zarándok keresett vigasztalást, testi-lelki gyógyulást a máriagyűdi Szűzanyánál. A zarándoklatok ma is lehetőséget jelentenek az elcsendesedésre, a bizalom, a hit megerősítésére, a közösség építésére.

25 kilométeres út várja a hívőket

Idén május 12-én reggel 6.30-tól lesz a gyülekező Pécsett az egykori FEMA-áruház parkolójánál, majd az indulás előtti imádság után fél nyolctól vághatnak neki a hívek a mintegy 25 kilométeres gyalogútnak. Két helyen lesz pihenő, a szalántai kultúrháznál és a Tenkes csárdánál, itt a szervezők igény szerint ingyen vizet is osztanak. A zarándoklatra egyébként nem kell külön jelentkezni, bárki csatlakozhat a helyszínen, de ha valaki templomi csoportjával akar menni, célszerű előre érdeklődni a helyi plébániákon. Arra is van mód, hogy valaki biciklivel menjen, a kerékpáros csoport 8.30-kor indul a pécsi székesegyháztól.

A pécsi püspök a menet élén – az előző években is sokan voltak

A szervezők kiemelték, az út során folyamatos orvosi ügyelet lesz a menetben, melyet mentőautó is kísér, ha valakit baleset ér, vagy nem tud továbbmenni, azonnal jelezze a szervezőknek. További fontos információk a Pécsi Egyházmegye oldalán, IDE kattintva olvashatóak!

Máriagyűdön, a kegytemplomnál lévő szabadtéri oltárnál 15 órától mutat be misét Udvardy György pécsi megyéspüspök.

hirdetés
Uránia Mozi