Isten, haza, hazugság

Nehéz ennyi Facebook-poszt, mém, és felszabadult röhögés után megszólalni, de muszáj. Muszáj, mert Szájer József tragikomikus, tanmeseszerű bukása a felszínes párhuzamok ellenére sokkal jelentősebb, mint Borkaié. 

hirdetés
Uránia Mozi

Az adriai jachton csak a suttyóligás, bármikor lecserélhető, kiszámíthatóan képmutató vidéki Fidesz-káder figurája lepleződött le néhány millió kukkoló előtt. Szinte biztosan volt hatása a tavalyi önkormányzati választásokra, de már régen nem érződnek a hullámai. A sztori lehetséges korrupciós szálait precízen elvarrták, Borkait gyorsan eltakarították, kasztingoltak a helyére kisemberkompatibilis, emberarcú bürgermájsztert, és minden züllött, cékategóriás NER-szerencselovag egyszer és mindenkorra megtanulta, hogy unga-bunga partit csak nagyon komoly biztonsági intézkedések mellett szabad rendezni. 

Szájerrel viszont egy kövérlászlói értelemben vett ősfideszes nehézfiú bukott le. Hiába tették félre évekkel ezelőtt egy brüsszeli polcra, mint a befőttet, hiába lépett most ki a pártból, Szájer nem csak emblematikus figurája volt eddig a rendszernek. Az általa írt, gránitszilárdságúnak kamuzott alaptörvény az Orbán-rezsim szimbolikus talapzata, alfája és omegája, ő maga pedig éveken keresztül viszonylag sikeresen hitette el az itthon szétalázott Brüsszel hivatalos és nem hivatalos helyszínein, hogy a látszat ellenére nincs is olyan nagy baj ott a végeken: ugat, de nem harap az illiberális vérpuli. 

Borkai papírmasé figura volt a Fidesz-alapító, a párt legszűkebb vezetéséhez tartozó, Orbán mellől a kezdetektől fogva nem tágító, kiemelkedően hasznos háttérmunkát végző Szájerhez képest. A melegbár ereszcsatornáján egy, a NER szempontjából pótolhatatlan, hiszen azzal szinte eggyé vált politikus karrierje ért véget dicstelenül, Benny Hill Show-ba illő dramaturgiával. 

Az ő élethazugságának kegyetlenül egyértelmű lelepleződésével az Orbán-rendszer elitjének hitelessége is ott maradt abban a pókhálókkal, izzó szemű koponyákkal, ördögvillákkal dekorált brüsszeli lakásban. Még akkor is, ha Kövér László hátizsákjában soha nem fog ekit találni a rendőr, ahogy az is kizárt, hogy Orbán Viktor titokban rögzített videófelvételen mondja a kamerába, hogy minden, amit Mészáros Lőrinc életében szerzett, az utolsó huncut fillérig és luxusjacht-tartozékig valójában az övé. 

Mostantól minden, amiről ezek az emberek papolni szoktak az országnak, és a világnak, teljes joggal lesz kétségbe vonható, megkérdőjelezhető és kinevethető. Ha a keresztény embereszményre épített polgári konzervativizmusuk, aminek kizárólagosságát és morális fennsőbbségét hirdetik, ott ér véget, vagy ott kezdődik, ahol Szájer Józsefet péntek éjjel hiányos öltözékben fülön csípték a belga rendőrök, akkor bajban vannak. Mert akkor felvetődhet, hogy a sok-sok éve nagy, autokratikus műgonddal, médiabirodalmi támogatással építgetett világképük és világmagyarázatuk bizony nem más, mint szemfényvesztő, ordas nagy hazugság. 

Hazugságban élni pedig senki sem szeret. A Fidesz-szavazók sem.