Járványügyi szigorítások: rendőrt hívhatnak a maszk nélkül buszozókra, bezárathatnak üzleteket

A Magyar Közlöny szeptember 18-án kiadott friss számában részletesen írnak a szeptember 21-én életbe lépő új járványügyi szigorításokról. Pontokba szedve a lényeg, noha nem minden lesz újdonság:

  • A szórakozóhelyek bezárnak 23 órakor.
  • A vendéglátóhelyeken 23 és 6 óra között csak a rendelés kifizetéséig-átvételéig lehet tartózkodni.
  • A koncerteknél marad az 500 fős limit, amibe bele kell számolni a személyzetet is.
  • Hat éven felül mindenki köteles maszkot viselni vagy eltakarni a száját-orrát a tömegközlekedési eszközökön, a várótermekben, a boltokban (vásárlás és munkavégzés során is), a bevásárlóközpontok területén, a moziban, a múzeumban, a könyvtárban, a postán, a hivatalokban, a kórházban (de a betegeknek nem kötelező).
  • Aki a tömegközlekedési eszközökön nem hajlandó maszkot viselni, azt a sofőr leszállíthatja, ha pedig nem hajlandó leszállni, akkor rendőrt is hívhatnak. A Tüke Busz ezt pénteki közleményében megerősíti, mint írják:

„A kormányrendelet értelmében a Tüke Busz Zrt. autóbuszvezetői, menetjegy-ellenőrei, vagy bármely más alkalmazottja a fenti, 2020. szeptember 21-étől hatályos kormányrendelet alapján ellenőrizhetik és ellenőrizni fogják a maszk viselését a pécsi közösségi közlekedés járatain. A maszk jogszabálynak nem megfelelő használata, vagy megtagadása esetén a jármű vezetőjének a kormányrendeletben meghatározott szankciókat kell alkalmaznia, attól nem térhet el. Azt az utast, aki az autóbuszvezető, a menetjegy-ellenőr, vagy a Tüke Busz Zrt. bármely más alkalmazottja felszólítására sem az orrot és szájat teljesen eltakaró módon viseli a maszkot, az autóbuszvezető köteles az utazásból kizárni, illetve közérdekű üzem működésének megzavarása szabálysértés elkövetésének gyanúja miatt ellene rendőri intézkedést kérni, továbbá a járműről leszállítani. A kormányrendelet alapján a nem a jogszabályban előírtak szerinti maszkviselés esetére a későbbiekben pótdíjak kiszabására is sor kerülhet.”

Viszont jó hír, hogy lesznek kézfertőtlenítő-automaták pár buszon:

„A társaság – egyelőre tesztjelleggel – várhatóan már a jövő hét elején 10 autóbuszba szerel fel érintésmentes, automata adagolós kézfertőtlenítő eszközöket. Az utasoknak közvetlenül az első ajtón történő felszállást követően lesz lehetőségük arra, hogy kezüket az automata-adagolós védőeszközt használva fertőtlenítsék. Az érintésmentes kézfertőtlenítő adagoló eszközök működésével és használatával kapcsolatban gyűjtött tapasztalatok alapján kerülhet sor további járműveken is az adagoló berendezések felszerelésre.”

  • Ha a kereskedelmi hatóság tudomást szerez arról, hogy egy üzletben megszegik a járványügyi szabályokat, először figyelmeztetnek, aztán bírságolnak (100 ezer és egymillió forint között), majd pedig minimum 3 napra, maximum egy évre be is zárhatják az adott helyet.
  • Október 1-től az iskolákban belépéskor testhőmérsékletet kell mérni.
  • A külföldről hazatérő magyaroknak – ha nem merül fel koronavírus-fertőzés gyanúja – 10 napig elég karanténban lenniük.
  • A PCR-tesztek 19.500 forintba fognak kerülni azoknak, aki önszántukból teszteltetnék magukat. Ha háziorvos, kórház vagy hatóság rendeli el, akkor ingyenes a tesztelés.

Hirdetés