Jön! Jön! Jön! Az első pécsi zero waste karácsonyi vásár!

Hagyományteremtő céllal szervezi meg idén a pécsi Zöld Blokk csomagolásmentes bolt két tulajdonosa a zero waste, avagy hulladékmentes karácsonyi vásárt. Közel 40 kiállító, műhelyfoglalkozások, gyereksarok, és adománygyűjtés is a program részét képezik december 8-án, az Apáczai Nevelési Központban. 

hirdetés

Az megvan, mikor karácsonykor előkerülnek az ajándékok a fa alól; és mire kibontjuk az összeset, hatalmas szeméthegy áll a szoba közepén? Papír, műanyag, fém, rengeteg féle és óriási mennyiségű hulladék gyűlik össze az ünnepek alatt a legtöbb háztartásban.

Ha ezen a képen változtatni szeretnénk, hallgassunk a Niczuly Enikő-Bartal Gábor házaspárra, akik nem csak csomagolásmentes boltot üzemeltetnek, de idén második alkalommal szerveznek hulladékmentes vásárt is. Nem meglepő módon, a decemberi alkalom apropóját a karácsony adja.

– Kettős célunk van a karácsonyi vásárral. Egyrészt szeretnénk népszerűsíteni a saját kézzel készített ajándékokat, másrészt pedig nyilván a hulladékmentes vásárlást. December 8-án lehetőség nyílik karácsonyi finomságok, gyertyák, ajándékok csomagolásmentes megvételére; emellett pedig műhelyfoglalkozások keretében készíthetünk magunk is meglepetéseket szeretteinknek, például méhviasz-kendőket, újrafelhasználható ajándékzsákokat, vagy mosható kozmetikai korongokat. Ha pedig szívesen tennénk valami jót a rászoruló pécsi családokért, hozzunk magunkkal jó állapotú, – akár használt – játékokat, valamint édességet; melyeket a Mosolymanó Egyesület regisztrált családjai kapnak majd meg – fejtette ki Niczuly Enikő lapunknak.

A rendezvényre délelőtt 9 és délután 17 óra között várják az érdeklődőket, a belépés ingyenes. A szakemberek által vezetett workshopok – az alapanyagköltségtől függően – 600 és 2300 forint közötti áron látogathatók.

Műhelyfoglalkozások:

09:00-11:00 arctisztító korongok és szütyő készítés Ledorkával

09:00-11:30 textil újraszalvéta készítés a Green Bag for You-val

09:00 órától folyamatosan nemezelt szappan készítés az Ormani Illatpatikával

10:00-12:00 természetes testradír készítés Naturaconte-val

10:00-13:00 gyermek játszóház, kézműves foglalkozás az Öko-Kuckóval

13:00-15:00 méhviaszos csomagolókendő készítés Niczuly Zsófival

14:00-17:00 újrahasznosító műhely (használt pólóból bevásárlószatyor) és adománygyűjtés a Mosolymanó Egyesülettel

Hirdetés