A 2017-es év egyértelműen kiemelkedő volt, de tavaly is jobb adatokat hozott Pécs és Baranya a lakásépítések terén, mint a korábbi években. Pécs húzza fel a megyét, itt épül a lakások csaknem kétharmada. A pécsi önkormányzat a közeljövőben telkeket jelöl ki, de van egy másik tényező, ami élénkíti az építéseket.

Az ingatlanpiaci szakemberek már korábban előrevetítették, erős lehet a 2017-es év, ez be is következett. Ha a számokat nézzük, az látszik, 2017-ben több mint kétszer annyi lakás épült Pécsett, Baranyában, mint az előző évben.

Ehhez a csúcsévhez képest szinte természetesnek tűnik, hogy 2018-ban ezt nem sikerült túlszárnyalni. 2018-ban ugyanis 223 lakás épült a megyében, szemben a 2017-es 336-tal. Ugyanakkor a tavalyi esztendő sem volt csapnivaló, hiszen így is megelőzte a 2016-os, 2015-ös, 2014-es éveket.

Az ugyanakkor nem kérdés, hogy a baranyai lakásépítéseket Pécs – illetve a közvetlen körzetébe tartozó települések – húzzák: a statisztikák szerint a lakások csaknem kétharmada, 62 százaléka Pécsett épült.

Hol, merre?

Pécsett valóban számos helyen zajlott, illetve zajlik ma is építkezés, csak néhány példa: a belváros több pontján, például a Munkácsy utcában, a Teréz utcában, az Aradi vértanúk útján, az Ágoston téren is munkák zajlanak. De nemcsak a szűken vett belváros, hanem a külsőbb részek is népszerűek lehetnek: társasházak épültek a közelmúltban az Árnyas utcában, munka folyik a Bártfa utcában is. Illetve van még egy frekventált hely: a Szigeti út és környéke, azaz az orvosi kar közvetlen környezete.

Befektetési céllal, külföldi diákoknak

Horváth Csaba ingatlanszakértő is arra hívta fel lapunk kérdésére a figyelmet, Pécs egyetemvárosi mivoltából sokat profitál, hiszen sokan vesznek, vennének befektetési célból lakást, hogy az immár több ezernyi külföldi egyetemistának kínálják. Tudni kell, hogy e körben a magas minőségű lakások a kelendőek, azaz a remélt haszonhoz komolyabb beruházás is kell. A szakértő elmondta, Pécsett ez a legfőbb mozgatórugó, a különböző egyéb célú, például csok-támogatott lakásvásárlások jóval kisebb mértékűek.

Mi jöhet ezután?

Az ingatlanpiac általában ciklikusan növekszik-csökken, a felívelő szakasz után mindig jön egy lefelé ívelő, hívta fel a figyelmet Horváth Csaba. Erre már akár számítani lehetne, azonban az európai és hazai pénzpiaci döntések próbálják ezt a csökkenő szakaszt kitolni, így a pontos időt nem lehet megmondani.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai azt mutatják, a piaci szereplők látnak még fantáziát az új lakásépítésekben Baranyában, hiszen a 2018-ban kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések száma együttesen 552 volt, 8,7 százalékkal több, mint az erős 2017-es évben. Ezekből az engedélyekből persze csak idővel lesz lakás, sok építkezés csak most indul. Egyébként a pécsi közgyűlés legutóbbi ülésén is tárgyalt olyan rendezésiterv-módosításokat, amelyeket lakásépítések motiváltak.

Telkeket jelöl ki a pécsi önkormányzat

– A város céljai között szerepel, hogy a jövőben az új családi házakat, társasházakat építők számára telkeket jelöl ki Pécsett – tudtuk meg Decsi Istvántól. A gazdasági ügyekért felelős alpolgármester fontosnak tartotta megjegyezni azt is, hogy a városban folyó építkezéseket – kiemelten az önkormányzati projekteket – jelentős részben helyi vállalkozók helyi munkaerő segítségével végzik, így a helyi gazdaság megerősödésével is jár az építőipar bővülése.

hirdetés