Jövő héten dönt Péterffy Attila arról, újranyithat-e a vásárcsarnok

Péterffy Attila egy korábbi online városinfón

Ötödik Online Városinfóját tartotta szerdán kora délután Péterffy Attila, Pécs polgármestere. A kérdéseket most is kategóriákba rendezve válaszolta meg.

Bevezetőjében a polgármester beszámolt a negyedik városinfó óta történtekről. Megemlítette a speciális online közgyűlés összehívását, ami egy konzultáció volt a képviselőknek, hiszen a veszélyhelyzet idején a közgyűlés jogköreit a polgármester gyakorolja, azaz ő dönt a képviselő-testület helyett. Péterffy Attila beszélt a két önkormányzati idősotthonban elvégzett koronavírus-tesztekről is, amelyek negatív eredményt hoztak. Mint mondta, a hét elején megismételték a tesztelést, várják az eredményeket, ezek legkésőbb holnap megérkeznek. Az adóiroda dolgozóinak teszteléséről is beszélt, az eredmények közben megérkeztek: az összes negatív lett.

Negatív lett az összes pécsi adóirodai dolgozó koronavírustesztje

A polgármester elmondta, azt tapasztalják, hogy csökken a beérkező kérdések száma, ezért ezentúl kéthetente lesz Online Városinfó.

Az elhangzottak röviden:

  • Csak a buszokon és a piacokon rendelhet el kötelező maszkviseletet, de azt kéri, a pécsiek hordják a maszkot máshol is.
  • Nem lesz Pécsen tömeges gyorstesztelés.
  • Megvárja, milyen lazító-enyhítő intézkedéseket vezet be jövő hét elejétől a kormány, és azok ismeretében dönt a helyi bölcsődék és óvodák újranyitásáról.
  • Szerdáig minden városrészbe megérkeznek az önkormányzat által küldött maszkok.
  • Rövidesen dönt arról, megnyitják-e újra a vásárcsarnokot, és ha igen, milyen ütemezéssel.
  • Az előző városvezetéstől örökölt buszmenetrendet a járványhelyzet enyhülés után felülvizsgálják.
  • Minden ellenkező híreszteléssel ellentétben zajlanak a tárgyalások a minisztériummal a pécsi színház támogatásáról, ennek része a ZSÖK státuszának kérdése is.
  • Rossz állapotú úthálózatot örököltek, egyelőre nincs pénz felújításra, de keresik a forrásokat.
  • A járványhelyzet csak lassította, de nem állította le az átvilágítást az önkormányzati szférában.
  • Két feljelentés nyomán is elindult és zajlik a nyomozás.

Járványhelyzet

Több magyar város is tervezi kötelezővé tenni a szájmaszk-viseletet a tömegközlekedési eszközökön, boltokban, taxikban. Pécs tervez-e ilyesmit?

Péterffy Attila elmondta, pontosan utánanéztek a jogi lehetőségeknek, annak, mit rendelhet el egy település vezetője és mit nem. Taxik esetében a polgármestereknek nincs joga elrendelni a maszkviseletet, ahogy magánterületek esetében, így a boltokban sem. Sőt, közterületeken sincs erre joga, de azt kéri és ajánlja, hogy viseljék a maszkot a pécsiek. Arra számít, hogy enyhíteni fog a kormány a korlátozásokon, ezért lehet, hogy megugrik a fertőzések száma, úgyhogy azt kéri, a közterületeken is viseljék az emberek a maszkot. A pécsi buszokon és piacokon viszont elrendelheti a kötelező maszkviseletet. Jövő héten áttekintik a helyzetet a kormányintézkedések ismeretében, és eldöntik, bevezetik-e a buszokon a kötelező szájmaszkviseletet.

Kozármislenyhez hasonlóan lesz-e Pécsen gyorstesztelés?

A városvezetés már hetekkel ezelőtt virológus szakértőktől kért információt a gyorstesztekről. A szakértőkkel való konzultáció nyomán kiderült, az ilyen típusú gyorstesztek alkalmazásának inkább akkor van értelme, amikor már véget ér a vírus első hulláma, és el kell dönteni, hogy egy-egy önkormányzati dolgozó szervezetében jelen vannak-e az antitestek, azaz átesett-e már a fertőzésen. Röviden: tömeges gyorstesztelés nem várható Pécsett.

A Pécsett készülő háromrétegű maszkokat lehet-e kapni majd valahol?

Ez ugyanaz a rovitexes maszk, amiből a város 150 ezret rendelt és amit ezekben a napokban juttatnak el minden háztartásba. Utánajártak és megtudták: a Rovitex szerződést kötött egy pécsi gyógyszertárral, ahol ezt majd kapni lehet. Nagyobb mennyiségű rendelés esetén érdemes külön felkeresni a Rovitexet.

Készülnek-e az érettségi miatti megnövekedett forgalomra?

Az önkormányzat a tömegközlekedés tekintetében illetékes. Sűríti járatait az érettségi időszakban és csuklós buszokat is be tud vetni a Tüke Busz, ha erre szükség lesz. A Pécsi Tankerülettől megtudták, mindhárom tankerületi kollégium nyitva lesz. Étkeztetés: a vidéki, Pécsett érettségiző diákok körében a tankerület gyűjti be az igényeket. Online formában rendezik meg a ballagásokat és ünnepségeket országszerte, így Pécsett is.

Kaptak-e választ Orbántól a negyven polgármester által elküldött levélre?

Nem.

A bölcsődék újranyitásáról lehet-e már valamit tudni?

Ügyeleti rendszerben ma is működnek bölcsődék és óvodák Pécsett. Saját hatáskörben rendelte el az óvodák, bölcsődék bezárását. Hogy mikor lehet ezeket újranyitni, egyelőre nem tudni. Megvárná, hogy a kormány milyen lazító-enyhítő intézkedéseket tervez. Ha a munkahelyek nagy tömegben nyitnak újra, a szülőknek vissza kell menni dolgozni, ennek ismeretében lehet majd döntést hozni a nyitásról.

Van-e rálátása arra, hogy áll a maszkok kiszállítása?

A keleti városrészben és Kertvárosban befejezték a kézbesítést. Azt kérte a kézbesítőktől, hogy nagyon odafigyelve dolgozzanak, ennek ellenére előfordulhatnak hibák. Ha hiány mutatkozott, gondoskodtak róla, hogy a hiányt jelző polgár megkapja a maszkot.

Patacson, Magyarürögben, Uránvárosban, a belvárosban folyamatban van, a Mecsekoldalon pedig hétvégén kezdődik a kiszállítás. Legkésőbb jövő hét szerdáig minden háztartásba el fognak jutni a maszkok. Azt kéri, ha gond van, e-mailben jelezzék: bejelentes@ph.pecs.hu.

Mikor nyit ki a vásárcsarnok?

Holnapra kért javaslatot az üzemeltető Pécsi Vagyonhasznosító igazgatójától a piacok és a csarnok kapcsán. Utóbbi esetében a fő kérdés az, hogy nyissák-e újra és ha igen, milyen módon? Jövő héten meg fogja hozni a döntést. Két lépcsőben történik majd a nyitás: először a külső árusító helyek nyílnak meg, a következő ütemben nyithat maga a csarnok. Viszont ugyanolyan szigor lesz, mint a bezárás előtt. Azaz külön lesz bejárat és kijárat, csak limitált számú ember tartózkodhat a csarnokban, és ellenőrizni fogják a védőtávolságok betartását.

Közösségi közlekedés 

Három buszjáratokat érintő kérdésre közös választ adott a polgármester.

A jelenlegi buszmenetrenddel senki nem elégedett a tapasztalatai szerint, az előző városvezetés idején alakították ki ezt a menetrendet. Az igénybevétel növelése érdekében – békeidőben, azaz a járványhelyzet enyhülése után – felmérnék a pécsiek igényeit. Meg szeretnék érteni azoknak az érveit, akik rendszeresen használják és azokét is, akik nem használják. De a gazdaságos üzemeltetés lesz a fő szempont. 

Mától a pécsi tömegközlekedésben is elindult az elektronikus jegyvásárlás, nem csak a távolsági járatok esetében. Az érettségizőknek kedveznek elsősorban ezzel, de sajnos nem állnak megfelelő erőforrások a rendelkezésükre, hogy az érettségizők ingyen buszozhassanak. 

Amikor ingyenessé tették az egészségügyi dolgozók számára a buszozást, akkor a megvásárolt bérleteket miért csak féláron vásárolták vissza?

Vizsgálják, hogy mi az a jogos visszatérítendő hányad a havi bérlet árából, ami az egészségügyi dolgozók számára visszajár. Vizsgálatot rendelt el ez ügyben, ennek eredményével jelentkezni fog.

Önkormányzattal kapcsolatos kérdések

Elképzelhető-e, hogy a ZSÖK-kel úgy járunk, mint Göd? (A gödi ügyről ITT olvashat.)  Illetve: hogy áll a ZSÖK ügyében a kormányzattal való egyeztetés?

Reményei szerint nem fog a város és az önkormányzat úgy járni, mint Göd, bár a két ügy nagyon más. A Pécsi Nemzeti Színház támogatásával kapcsolatban merült fel a ZSÖK tulajdonviszonyainak megváltoztatása, azaz a cég állami kézbe adása. Tehát a kormánnyal nem a ZSÖK, hanem a színház állami támogatásával kapcsolatban tárgyalnak. Most már folyamatosan tárgyalnak az EMMI-vel, február 4-én volt az első alkalom, ezen a héten a második, jövő héten a következő kör. Minden híreszteléssel ellentétben a tárgyalás zajlik, a pécsiek érdekeit fogják – a maguk keménységével – képviselni. 

Most, hogy nincsenek kerthelyiségek, nem lehetne-e kefés tisztítógéppel végigmenni a belvároson? 

A Biokom végzi a dolgát folyamatosan, de ha valaki koszos, rendezetlen, gazos közterületet észlel, az bejelentheti, sőt, ezt kéri is. A bejelentes@ph.pecs.hu e-mail-címre várják a bejelentéseket.

A régi 6-os út nyomvonalának minősége nem megfelelő, károsítja az autók futóművét. Tervezik-e ennek felújítását a járványhelyzet után?

A régi 6-os (Rákóczi út – Hungária út – Szigeti út – Rácvárosi út – Pellérdi út) útvonalát nem tervezik egyelőre felújítani, de egy-egy rövid szakaszát felújíthatják a kelet-nyugati bicikliutak megvalósítása során. Rossz állapotú utakat örököltek, keresik azokat a forrásokat, amelyek segítségével fokozatosan fel lehetne ezeket újítani. Egyelőre nincs pénz erre a célra.

Van-e lehetőség arra, hogy a pláza és a Lidl közti területen lévő kiskertekhez bevezessék a közműveket?

A Lidl és a pláza közötti önkormányzati kertek a jövőben ipari parkká válhatnak, de ez távlati terv. Ezért nem építik ki a területen a villamos hálózatot. 

A Péchy Blanka téren a házak közti területet sokan nyilvános kocsmának és időnként illemhelynek használják. Nem lehet ezt a problémát valahogy megszüntetni?

A közterület-felügyeletet kell hívni, rövid távon megszüntetik a problémát. Hosszú távon a rendőrség rendezheti a problémát, bejelentést kell tenni.

Zajlik-e még az önkormányzati szférában az átvilágítás, találtak-e újabb visszásságokat, a korábbi ügyek milyen szakaszban vannak? 

A vizsgálatok folyamatban vannak, a járványhelyzet miatt meghosszabbította az átvilágítás határidejét június 30-ig. Kettő feljelentés történt eddig: a PVH által gyanús ingatlanügyek miatt tett feljelentés után a nyomozás folyamatban van, a Főügyészség a Kaposvári Járási Ügyészséget és a Somogy Megyei Főügyészséget jelölte ki a nyomozás felügyeletére. A PSN-nél tapasztalt visszásságok ügyében indult nyomozásban a nyomozó hatóság kijelölte az informatikai szakértőt.

Keleti városrész: ellenőrizhetik-e jobban a területet? „A drogosok és az örömlányok átvették az uralmat” a kérdés szerint. 

Hasonló a kérése mint a kertvárosi esetben, de a rendőrök a kérésére sűrűbben ellenőriznek már. 

A következő városinfó két hét múlva lesz, akkor már remélhetőleg az enyhítéssel fognak foglalkozni – mondta Péterffy Attila polgármester.

Itt lehet megtekinteni a videót: