Jövőre indulhat a Nagy Jenő utcai óvoda energetikai korszerűsítése

Újabb pécsi óvoda energetikai korszerűsítése indulhat meg jövőre, a Nagy Jenő Utcai Óvoda a 100 milliós beruházást követően részben átáll a gazdaságos zöldenergia-hasznosításra.

A Nyugati Városrészi Óvoda Nagy Jenő Utcai Tagóvodája szeptember végén ünnepelte fennállásának 80. évfordulóját, most pedig egy újabb jó hírnek örülhet az intézmény, annak dolgozói és persze az ovisok és szüleik is: a következő, október 20-ai közgyűlésen dönthetnek ugyanis arról, hogy még idén megkezdődhet az intézmény energetikai korszerűsítésének közbeszerzési eljárása.

A homlokzat hőszigetelése is tervben van

A Nagy Jenő Utcai Óvodának pedig nagy szüksége is van egy ilyen fejlesztésre, hiszen az 1862-ben emelt épület – az egykori Stock-ház – utolsó felújítására hosszú évtizedekkel ezelőtt, az 1980-as években került sor – mondta lapunknak Zag Gábor, a körzet önkormányzati képviselője. Hozzátette, hogy a 150 éves műemléki épületben működő hatcsoportos óvodában jelenleg 118 gyermek jár (az intézmény egyébként 120 férőhelyes).

Mint mondta, a 102 millió forintos uniós forrásból megvalósítandó teljes körű energetikai felújítás többek között azért indokolt, mert a háromszintes épületet falainak és elöregedett faablakainak hőszigetelő képessége nem megfelelő, továbbá az óvoda gépészeti berendezései is elavultak, a jelenlegi fűtési rendszer például nem alkalmas a helyiségek fűtésének külön szabályozására.

Zag Gábor: a városvezetés célja, hogy az önkormányzati intézmények 21. századi elvárásoknak megfelelően újuljanak meg

Zag Gábor kiemelte, hogy az energetikai felújítás keretén belül a falak korszerű hőszigetelést kapnak, a régi nyílászárókat pedig új fa ablakokra cserélik. A szabályozható fűtés mellett (38 új radiátort szerelnek be) korszerűsítik az intézmény melegvíz-ellátását is, valamint meglévő – és közel sem gazdaságos – lámpákat környezet- és pénztárcabarát LED-es izzókkal látnák el. Mindemellett az óvoda különálló tornatermének tetejére napelemeket helyeznek ki, szám szerint 30 darabot. Apropó tornaterem, Zag Gábor elmondta, hogy eddig a gyerekek a téli hidegben is csak az udvaron keresztülsétálva közelíthették meg azt, a felújítás eredményeképp azonban ez megváltozik: egy akadálymentesített fedett közlekedőfolyosót építenek ugyanis az óvoda épülete és a tornaterem közé (egy szintén akadálymentes mosdóval). A környezettudatosság mentén tervezett korszerűsítés során természetesen a műemlékvédelmi elveket is figyelembe fogják venni – tette hozzá a képviselő.

A felújítás a közbeszerzési eljárás lezárása után indulhat meg 2021-ben.

– Az önkormányzat célja, hogy intézményei 21 századi elvárásoknak megfelelően újuljanak meg. A városvezetés célja ezzel párhuzamosan az, hogy ezekben az intézményekben is hatékonyan használja ki zöld energia adta lehetőségeket, hiszen így komoly megtakarításokat eszközölhetünk az egész városban – mondta Zag Gábor.