Káptalan Kert: mégis lesz idén Pécsi Nyári Színház és jó sok koncert is

Mégis lesz idén Pécsi Nyári Színház, remek új évaddal készül a Pécsi Balett és koncertekben sem lesz hiány a nyáron. Mindezt július 3-án a Káptalan Kert színpadán jelentették a pécsi színházi és kulturális élet olyan fontos szereplői, mint Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett ügyvezetője, Vincze Balázs, a Pécsi Balett művészeti vezetője, Vidákovics Szláven, a Pécsi Horvát Színház igazgatója és a Pécsi Nyári Színház művészeti vezetője, Gellai Gergő, a Káptalan Kert zenei programszervezője, valamint Bognár Szilvia, Pécs alpolgármestere.

hirdetés
Uránia Mozi

Kizárólag pécsi darabokkal érkezik a Pécsi Nyári Színház miniverziója

A Pécsi Nyári Színházzal kapcsolatos meglepő bejelentést Vidákovics Szláven tette, aki elmondta, hogy korábban azért mondták vissza a nyári színház programjait, mert azok megvalósítását a járványhelyzet értelemszerűen nem tette volna lehetővé. Most azonban már – fogalmazott a Pécsi Nyári Színház művészeti vezetője – a járvány elmúlni látszik, ezért úgy gondolták, hogy mivel Pécsett a színházak március 12. óta nem játszották előadásaikat, mégis megrendezik a pécsiek által kedvelt színházi programsort, noha kisebb és lokálisabb keretek között.

– Tavaly nagyon sokan kérték tőlünk, hogy legyenek pécsi előadások is a nyári színház műsorán, ezért idén a tervezett minifesztivált csak pécsi előadásokkal fogjuk megtölteni – mondta Vidákovics Szláven, majd hozzátette, hogy azzal, hogy idén is lesznek színházi előadások a szabadtéri színpadon, nem szűnik meg a hagyományos rendezvény 1996 óta tartó töretlensége.

Bagossy Norbert, Gellai Gergő, Uhrik Teodóra, Vincze Balázs, Bognár Szilvia és Vidákovics Szláven

Augusztus 4-én és 5-én a Pécsi Nyári Színház és a Pécsi Nemzeti Színház nagysikerű közös produkciója, a „Balfácánt vacsorára” érkezik a Káptalan Kert színpadára, augusztus 8-án és 9-én a „Boeing, Boeing” című sztárdarabot láthatjuk, augusztus 12-én és 13-án pedig a Pécsi Harmadik Színház „A szent család” című előadása zárja a nyári színház idei kisebb verzióját. A darabok este 21 órakor kezdődnek.

A részletekről a Pécsi Nyári Színház honlapján tájékozódhatnak.

Ajándék-előadások a járványhelyzetben aktívan helytálló pécsieknek

Vincze Balázs hozzátette, hogy a Pécsi Balett, a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Harmadik Színház közös kezdeményezéseként a fenti előadások közül két darabot azok számára tesznek ingyenessé, akik a járványhelyzet frontvonalában sokat tettek a pécsiekért és Pécsért (például egészségügyi dolgozók, önkéntesek, civilek és szociális munkások). A felajánlott ajándék-előadások: az augusztus 4-ei „Balfácánt vacsorára” és az augusztus 12-ei „A szent család”. A járványidőszakban aktívan helytálló pécsiek nemsokára – az önkormányzat koordinálásával – regisztrálhatnak ezekre a darabokra.

Idén is lesz nyári színház

Bognár Szilvia alpolgármester ehhez kapcsolódóan a következőket mondta:

– Az elmúlt hónapokban megtapasztalhattuk, hogy milyen csodálatos közösség is Pécs. A járvány során olyan összefogást tapasztaltunk, amire talán nem is derült volna fény egy ilyen helyzet nélkül. Most pedig, amikor épp újra nyit a város, megtapasztaljuk ezt, aminek a mozgatórugója a kultúra, a művészet és ezeknek a színtereknek a szereplői. Hálásak vagyunk a „Köszönjük, Magyarország” kormányprogramnak is, mely finanszírozza az olyan kulturális projekteket, mint például a nyári színház. Ezek a kulturális programok teszik ugyanis lehetővé, hogy újraéledjen a város és közössége – mondta.

Koncertek egész nyáron

Ezután Gellai Gergő elmondta, hogy ugyan a járványidőszak az egész ország könnyűzenei életét megbénította, a szabad- és zárttéri koncertezést korlátozó intézkedések enyhülése után pár nap alatt sikerült leszervezni a Káptalan Kert idei szezonját, mely július 3-án és 4-én el is indul a Bagossy Brothers Company duplakoncertjével. Innentől fogva – emelte ki a Káptalan Kert zenei programszervezője – gyakorlatilag egész nyáron, minden pénteken és szombaton lesznek koncertek azon a színpadon, ahol korábban csak színházi előadások kaptak helyet. Többek között jön a Brains, a Szabó Balázs Bandája, a Kiscsillag, a Bëlga + Krúbi, a Margaret Island, a Honeybeast, a ByeAlex és a Slepp. Fontos kiemelni, hogy a környéken élők nyugalmát figyelembe véve a koncertek este 22 órakor véget fognak érni (a Káptalan Kert vendéglátóegységei is bezárnak ekkor). A bulikról a Káptalan Kert Facebook-oldalán tudhatnak meg többet. A koncerteken az együttesekkel, kiegészítő személyzettel együtt ötszázan vehetnek majd részt.

A Pécsi Balett következő évada

Uhrik Teodóra, a Pécsi Balett ügyvezetője ismertette ezután a Pécsi Balett következő évadtervét. A „Piroska és a Farkas” gyerekeknek szóló balettelőadása lesz az évad első darabja, melyet a szeptember 13-tól 15-ig tartó XIV. Nemzetközi Tánctalálkozó keretében mutatnak be. Tavasszal továbbá a fővárosi Művészetek Palotájában bemutatják a „Vasarely – Pécsi Balett 60” című Vincze Balázs által koreografált előadásukat is. A balettelőadás egyaránt ünnepli az ország első modern balettegyüttesének 60. alapítási évfordulóját és a Victor Vasarely örökségét kezelő francia Vasarely Alapítvány 50. évét. Az előadásban természetesen nagy szerepet fognak kapni Vasarely op-art festményei. A Pécsi Balett 60. évfordulójának kapcsán idén novembertől a társulat hat hónapon keresztül minden hónapban készül valamivel rajongóik számára: egy-egy előadással, egy könyvvel, sőt még egy dokumentumfilm is készül róluk.

A Pécsi Balett következő évada is jól hangzik (Forrás: Pécsi Balett, fotó: Mihály László)

Vincze Balázs mindehhez hozzátette, hogy a XIV. Nemzetközi Tánctalálkozó keretében Pécsre érkezik a Recirquel Társulat újcirkuszi táncprodukciója, valamint szeptember 13-án szerveznek egy „maratoni táncgálát”, melynek keretében 20 jelentős tánctársulat lép majd fel együtt, szeptember 14-én a helyi amatőr táncegyütteseké és művészeti közösségeké lesz a főszerep, szeptember 15-én pedig az említett „Piroska és a Farkas” zárja a tánctalálkozót.

Az eseményen részt vett továbbá Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company frontembere is.

Hirdetés