Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára

Márki-Zay Péter a mikrofonnál, mögötte Karácsony Gergely

A főpolgármester Budapesten sajtótájékoztatón jelentette be, hogy visszalép az előválasztástól Márki-Zay Péter javára. Így a vasárnap kezdődő második fordulóban Dobrev Klára és a hódmezővásárhelyi polgármester közül választhatnak a szavazók. Az előzetes sajtóhírekkel ellentétben nem osztják meg a ciklust, amennyiben nyer az ellenzék jövőre. 

Karácsony a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy egyszerre könnyű és nehéz volt számára a döntés. 170 ezer ember szavazott rá az első fordulóban, és az őt támogató pártok is bíztak benne. Olyan jobbközép politikust fog támogatni, akivel sok mindenben nem ért egyet. Talán a kampányban nem beszélt eleget arról, milyen Magyarországot szeretne – mondta. A kettejük közti különbség, és vita persze csak akkor fog számítani, ha legyőzik Orbánt tavasszal. Hangsúlyozta, ha nem lép vissza, akkor Orbán marad.

Ez egy áldozat, de a hazánk olyan helyzetben van, hogy muszáj áldozatokat hozni – fogalmazott.

Nem Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor csatája zajlik szerinte. “Olyan hazát kell építeni, ami mindannyiunk közös otthona lesz, fel kell számolni azokat a társadalmi és gazdasági károkat, amiket a rendszer okozott az országnak” – jelentette ki.

Hisz benne, hogy Márki-Zay le tudja győzni Orbánt. Megállapodtak abban, hogy képes képviselni azt a szociáldemokrata programot, amit ő letett az asztalra. Magyarországnak államférfiakra és államnőkre van szüksége, nem politikusokra.

Márki-Zay Péter arról beszélt, hogy nagyon hálás Karácsonynak a döntésért. Az a kérdés, mondta, hogy szabadok leszünk-e és európai lesz-e Magyarország. Korrupt diktatúrává lesz-e az ország, ahonnan az emberek menekülnek. Az egyetlen helyes döntés az, hogy a jobb és baloldali programokat egyesíteni kel, szövetségben megyünk tovább – fogalmazott. Tisztelete jeléül belép a Karácsony-féle 99 mozgalomba, a haza érdekében közösen fognak előre menni. Karácsonyt a DK is megkereste, de nemet mondott, mert le akarja váltani Orbán Viktort. Dobrev támogatása is kell a sikerhez, meg is tapsoltatta a DK jelöltjét. Később ugyanakkor azt mondta, hogy aki Dobrevre szavaz, az Orbánra szavaz.

Márki-Zay az országot egy osztályhoz hasonlította, ahol egy gyerek terrorizálja a többit. Elmondta, fel kell állnia a többi gyereknek és elzavarni az erőszakos figurát.

Orbán Viktor felszámolta a sajtószabadság nagy részét, és elvette az ország szabadságát, közben a lopás a legfontosabb ennek a kormánynak – jelentette ki. Minden tisztességes magyarnak, a Fidesz és a DK szavazóinak is az az érdeke, hogy demokratikus, szabad jogállamot lehessen építeni.

Arra biztatja az MSZP-t, a Párbeszédet, az LMP-t, hogy csatlakozzanak hozzá, hogy sikerüljön tavasszal nyerni. De előtte az előválasztást is meg kell nyerni.

Karácsony Gergely kérdésre válaszolva elmondta, ezt a döntést ő hozta meg, az őt támogató pártok majd kialakítják az álláspontjukat a kérdésben. Arra kérte a 170 ezer szavazóját, hogy szavazzanak Márki-Zay Péterre. Az a nemzet érdeke, hogy ő legyen a miniszterelnök-jelölt.

 

 

 

 

Hirdetés