Kemenesi Gábor az AstraZenecáról: „az egyetlen kiút az emberek átimmunizálása a vakcinákkal”

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A brit AstraZeneca koronavírus-vakcinájáról folyamatosan jelennek meg aggasztó hírek, már több országban, köztük például Németországban, Franciaországban és Olaszországban is felfüggesztették az oltást ezzel a szérummal arra hivatkozva, hogy nagy a kockázata a vérrögképződésnek. A botrány tulajdonképpen akkor robbant ki, mikor 10 nappal az oltás beadása után meghalt egy 49 éves osztrák ápolónő. Az esetet azonban közben kivizsgálták és nem találtak összefüggést a sajnálatos eset és az injekció között, így Ausztriában továbbra is használják azt. Kemenesi Gábor pécsi virológus is posztolt a témában. 

Mint a virológus bejegyzésében írta, nagyon sokan keresik az AstraZeneca-oltóanyaggal kapcsolatban.

A posztban a szakember idézte az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) idevágó mondatát, amely szerinte sajnos a legtöbb médiahírből kimaradt: „A vérrögképződési események gyakorisága a vakcinával oltottak körében nem magasabb, mint az általános populáció körében tapasztalt érték.”

A legfőbb tanulságok, melyeket Kemenesi Gábor megfogalmazott a következők:
  • A vakcinát immáron több mint 11 milliónyian megkapták, a mostani vizsgálat a rutin gyógyszerhatósági engedélyezési folyamat része. Bármilyen gyanús esetet így vizsgálnak ki.
  • Üzenete az ügy kapcsán: Továbbra is minden hírt a teljes kép viszonylatában értelmezzünk. Ez igaz a járványgörbe alakulására, a mostani AstraZeneca-vizsgálatra és a jövőbeni „vakcinált ember újra beteg lett” típusú hírekre is.
  • A tudomány jelenlegi állása szerint továbbra is az egyetlen kiút a járványból az emberek átimmunizálása a vakcinákkal és így a járvány elcsendesítése (kórházak felszabadítása).

A teljes Facebook-bejegyzés:

Egyébként hétfőn az egészségügyi világszervezet, a WHO is megszólalt, miután több ország is leállította az oltásokat az AstraZeneca által gyártott koronavírus-vakcinákkal: megismételte azt a korábbi álláspontját, hogy a készítménnyel végzett oltásokat nem kell leállítani. A WHO szerint nincs bizonyíték rá, hogy ezek okoztak vérrögképződéseket. Az AstraZeneca szerint az EU-ban és az Egyesült Királyságban eddig 17 millió embert oltottak a vakcinájukkal, és a múlt hétig kevesebb mint 40 esetben merült fel a probléma.