Kenderesi: „Jöjjön, aminek jönnie kell!”

Szépen szerepeltek a pécsi úszók a július végén megrendezett Négy Nemzet Úszóversenyen. Mindez történt a koronavírus miatti kihagyás ellenére, mikor nem volt lehetőségük a komolyabb felkészülésre. Kenderesi Tamással, a PSN olimpiai bronzérmes úszójával beszélgettünk arról, mit is jelentett a kényszerszünet és szóba került egy ifjú pécsi tehetség, Jászó Ádám is.

– Az élsportolóknál a formaidőzítés rendkívül fontos. Márciusban azért már közeledett az olimpia, amikor jött a koronavírus miatti veszélyhelyzet. Sikerült újra formába lendülni?

hirdetés

– A felkészülés év elején jól ment, úgy éreztem, hogy formámat tekintve készen állok az olimpiára. Amikor a vírus miatt meg kellett szakítani az intenzív edzéseket, nyilván csalódott voltam, de úgy gondolom, hogy ha jövőre tartják meg, akkor ugyanúgy fel tudok majd készülni a versenyre, mint ahogy idén tettem. Egyébként meg úgy vagyok vele: jöjjön, aminek jönnie kell!

– Most volt a Négy Nemzet Úszóverseny, ahol szépen szerepeltél.

– Az eredmény ellenére a Négy Nemzet Úszóversenyen elért idők nem éppen egy jó állapotot mutatnak, senki se volt topformában, ezek azért jócskán elmaradnak egy Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai teljesítményektől.

A július végi versenyen még mesze volt a csúcsformától

Ugyanakkor ha azt veszem, hogy mennyit hagytam ki, elég jól ment, ráadásul normálisan felkészülni se tudtam, a kellő motiváció se volt meg. De ezzel mindannyian így vagyunk, hiszen a legnagyobb versenyek, így az olimpia is a nyári időszakban zajlik, ami most mind elmarad.

– Új edzőpartnert kaptál a fiatal tehetség, Jászó Ádám személyében. Mennyit számít edzésen egy társ?

– Egy partner mindig fontos, hogy egyáltalán legyen kihez hozzászólni az edzések közben. Persze nem az élet nagy dolgait kell megtárgyalnunk, de a szakmai észrevételeket jó megosztani egymással.

Ádám nagyon szimpatikus személyiség, az utánpótlás-válogatott tagja, és bár az enyémek más jellegűek és talán intenzívebbek, ő is nagyon jó az edzéseken. Még csak most lett tizennyolc éves, de nagyon ügyes, jól megy neki. Mindemellett nekem is nagy pluszt jelent, hogy mellette úszhatok.

Jászó Ádám és Kenderesi Tamás (Kép forrása: PSN Úszószakosztály Facebook)

Nagy dolog lenne, ha sikerülne kvótát szereznie a jövő évi olimpiára, de Ádámban megvan a lehetőség rá, és reális megcélozni ezt. A Négy Nemzet Úszóversenyen is a felnőtt mezőnyben úszva 5. helyet ért el 50 méteres hátúszásban.

– Hogy látod, a pécsi utánpótlás-nevelés ad még bajnokokat a sportágnak?

– Mivel teljesen máskor edzünk, nem sokat látok az utánpótlásból, de azt tudom, hogy sok olyan fiatal van, akiken látszik a lelkesedés, a motiváltság. Ha edzésen mégis találkozom velük, akkor sem figyelem direkt őket, de azért sokak viselkedése árulkodó arra nézve, hogy is állnak hozzá az úszáshoz.

Az év végi Országos Bajnokságra már kell a csúcsforma

– Mi lesz a következő megmérettetés?

– A következő verseny az év végi országos bajnokság lesz, ahová már egy csúcsformát kell összehoznom. Jövőre megint OB, ami az utolsó lehetőség lesz olimpiai kvótaszerzésre, majd jön az Európa-bajnokság, aztán talán az olimpia.

– És meglesz év végére a csúcsforma?

Szeretném, ha az a forma meglenne, amilyen márciusban volt – ha sikerül ezt hozni, elégedett leszek. Furcsa lesz, hogy ezt most hosszúpályán fogják szervezni, de nekem ez előnyt jelent, jobban szeretem az 50 méteres nagymedencét.

Kenderesi szerint jövő márciusra újra meglesz a top kondíció

Hirdetés