KÉPEK: 17 tonna szemét gyűlt össze, felszámolták a pécsbányai illegális hulladéklerakót

Összesen 120 köbméternyi hulladékot takarítottak el a Kórház utcai omladozó lakatlan épület mellől az elmúlt hetekben a Pécsi Ellátó Központ, a Biokom Nonprofit Kft. és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. együttműködésének eredményeként. Hogy ne történhessen meg ez újra, a problémás, „újratermelődő” szeméttanyákhoz a város kamerákat helyez ki – tájékoztatta lapunkat a pécsi önkormányzat.

Íme a lényeg pontokba szedve:

  • Három önkormányzati cég: a Pécsi Ellátó Központ, a Biokom Nonprofit Kft. és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. összefogásával tisztult meg a környék Pécsbányán.
  • A területet éve óta lomok, kommunális jellegű hulladék, építési törmelék és elhagyott gumiabroncsok borították, amik nagyon zavarták az arra járókat, ott élőket, minderről korábban mi is beszámoltunk.
  • A munkák két hétig zajlottak, a 7000 négyzetméteres területen 120 köbméter hulladékot szedtek össze a szakemberek, amelynek tömege 17 tonna.
  • Az illegális hulladéklerakás máshol is probléma, 15 millió forintba kerül a városnak a szeméttelepek felszámolása, hiába van évente kétszer lomtalanítás.
  • Az önkormányzat célja, hogy visszaszorítsa az illegális hulladéklerakást, ezért 10 mobilkamerát szerez be a problémás, „újratermelődő” helyekhez.
  • A lerakókhoz figyelemfelhívó táblákat és kamerákat is elhelyeznek, melyek üzemeltetését a Pécsi Közterület-felügyelet végzi, ők a felvételek alapján hatósági intézkedést is kezdeményezhetnek.

Mutatunk néhány képet a munkákról, illetve előtte-utána fotókat is megosztunk:


Alább a városháza közleménye olvasható:

Három önkormányzati cég, a Pécsi Ellátó Központ, a Biokom Nonprofit Kft. és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. összefogásával tisztult meg a Kórház utca 6. szám alatti, mára már lakatlan épület környéke. Az egykor gondozott terület siralmas látványt nyújtott a rengeteg szemét miatt. Legfőképpen lomok és kommunális jellegű hulladék borította, de építési törmelék és elhagyott gumiabroncsok is bántották az arra járók szemét.

Ezt elégelték meg az önkormányzati cégek, és fogtak össze a takarítás érdekében.

A Pécsi Ellátó Központ közmunkásai végezték a hulladékok összegyűjtését, konténerekbe pakolását, a Biokom Nonprofit Kft. a hulladékszállítást, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. pedig anyagi segítséget nyújtott. A munkát két héten keresztül 10-11 fő végezte, akik az épület, és az azt körülvevő mintegy 7000 négyzetméter nagyságú terület megtisztítása során 120 köbméter hulladékot szedtek össze, amelynek tömege elérte a 17 tonnát.

Az ellenőrizetlen körülmények közötti hulladéklerakás nagy ütemben zajlik a szelektív gyűjtőszigetek és egyéb közterületek, beépítetlen önkormányzati ingatlanok esetében. A szemét megjelenése legfőképpen városképi és környezetvédelmi szempontból okoz gondot, de akár közegészségügyi kockázatot is jelenthet. Nagyon komoly problémáról van szó, ugyanis nagyságrendileg 15 millió forint körüli összeget emészt fel a hulladékkupacok folyamatos felszámolása, amit más városüzemeltetési feladat ellátására is lehetne fordítani.

Emellett az illegális lerakók felszámolásának a gyors visszatermelődés miatt legtöbbször csak rövid ideig van látható eredménye. A közszolgáltató évi kétszeri lomtalanítást biztosít, továbbá három hulladékudvar is a lakosság rendelkezésére áll, ahol bizonyos megkötések mellett térítésmentesen adható le hulladék, ám ezeket a szolgáltatásokat sokan nem használják, helyette inkább illegális lerakókban helyezik el a szemetüket.

Egyértelmű cél, hogy mindenképpen vissza kell szorítani az illegális hulladéklerakást, ezért megkezdtük tíz mobilkamera beszerzését, amelyeket a rendszeresen újratermelődő lerakókhoz helyezünk ki figyelemfelhívó táblákkal kiegészítve. A kamerák üzemeltetését a Pécsi Közterület-felügyelet fogja végezni, és a felvételek alapján a hatósági intézkedést is ők kezdeményezik majd a szabálysértőkkel szemben.”