Keresztes Lóránt: felesleges visszalépegetni

Az LMP pécsi erős embere, Keresztes László Lóránt a Pécsi Újság.hu-nak beszélt pártja pécsi programjáról és az ellenzéki oldalon hirdetett összefogásról. Értelmetlennek és feleslegesnek tartja az esetleges „visszalépegetéseket”.

hirdetés

A politikus a lapnak elmondta, Pécsen megvannak azok az eddig kihasználatlan lehetőségek, amelyek alapján újjá lehetne éleszteni a város gazdaságát. Keresztes szerint nagyon átlátható, világos és „garantáltan korrupciómentes” környezetet teremtenének a potenciális befektetők számára, hogy lássák, „lehet Pécsen valakivel tárgyalni, és nem ilyen-olyan táskahordó emberek és strómanok várják őket mindenféle ötletekkel”.

A város gazdaságának fellendítése érdekében több programpontot is kiemelt a politikus. A legfontosabb talán a Pécsi Tudományegyetem szerepének növelése, Pécsen a jelenlegi 19 ezer fős hallgatói létszám helyett az egykori 35 ezres létszámot szeretnék, és az egyetemi léthez kapcsolódó szolgáltatások rendszerének kidolgozását.

Keresztes szerint ezzel beruházókat, iparágakat vonzanának, amelyek ki tudják használni az egyetemi tudásbázist. Nagy lehetőséget lát az úgynevezett kiszervezett szolgáltatások területén. A képviselő Krakkót hozta fel példaként, a lengyel város Európa legnagyobb outsourcing központja, ahol negyvenezer ember dolgozik. Keresztes szerint bár lényegesen nagyobb városról van szó, mint Pécs, de a baranyai megyeszékhely az adottságai alapján komoly vidéki outsourcing-központ lehetne, több ezer munkahelyet teremtve.

A politikus regionális közlekedési centrummá varázsolná a várost, amelynek fő elemét a buszgyártó kapacitás megteremtésében látja. Ezeken túl a turizmust is erőteljesen fejlesztené – mondta a lapnak. A városnak szüksége lenne egy jól működő reptérre. Pécs egyik partnervárosának, a nálunk kisebb boszniai Tuzlának olyan repülőtere van, amely rendes összeköttetést biztosít a legfontosabb európai központokkal, mondta, kiemelve, hogy így élettel töltenék meg a pogányi repteret.

– Mindezek alapján meg tudnánk állítani ezt a hosszú, hanyatló időszakot, s igazi bezzegvárost, mintavárost tudnánk csinálni Pécsből a sok lesajnálás után. Az ország legnagyobb vidéki egyetemére és a hozzá kapcsolódó gazdasági lehetőségre támaszkodva megadnánk az esélyt az elvándorolt fiatalok ezreinek a visszatérésre – fogalmazott.

Az ellenzéki pártok lehetséges együttműködésére vonatkozó kérdésre Keresztes úgy válaszolt, az LMP tisztában van azzal, hogy mennyire fontos a kormányváltás, de semmilyen olyan alkuba nem mennek bele, ami elvtelen, vagy ellentétes lenne az eddigi döntéseikkel. Szerinte a baloldal nyitna az LMP felé, de a Jobbik felé nem, s a Jobbik is nyitna az LMP felé, de a baloldal felé nem. Értelmetlennek és feleslegesnek tartja az esetleges „visszalépegetéseket”, szerinte ez nem jelent megoldást.

Lapunknak adott korábbi interjújában szintén beszélt a terveiről: 

Bezzegvárost csinálna Pécsből Keresztes

Hirdetés

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. ha visszalépnének,nem kerülnének be a parlamentbe.Egyszerű matek.Keresztes meg földmérő volt,annak tanult,így aztán tuti megy neki.

Comments are closed.