Ha nem jön a baba, a fejben vannak bajok?

A párok közel húsz százaléka küzd gyermekvállalási problémával, holott néha csak annyi kell, hogy elkezdjék a kezeléseket. Hogy mindez pszichés eredetű vagy egyszerűen csak jobban figyelnek a párok az apró nüanszokra, az már nem egyértelmű. 

hirdetés

Dr. Várnagy Ákos egyetemi adjunktus, a PTE IVF centrumának, azaz a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Reprodukciós Központjának vezetője elmondta, bár a pontos vidéki statisztika nem ismert, de a párok körülbelül húsz százaléka küzd valamilyen gyermekvállalási problémával. Európa több országában is eléri már a tíz százalékot az orvosi segítséggel fogant gyermekek aránya.

Ma már senkire nem szoktuk mondani, hogy meddő, hanem hogy valamilyen gyermekvállalási (reprodukciós) problémával küzd. Ami a statisztikákat illeti, azonos arányban találunk férfi és a női okot azért, ha nem sikerül a fogantatás, ez azt jelenti, hogy körülbelül 35-35 százalékban igazolható férfi, illetve női ok, 15 százalékban mindkét félnél van valamilyen eltérés és mintegy 15 százalékban pedig nem derülnek ki az okok – mondja dr. Várnagy Ákos.

Azok között a párok között, akiknél kimutathatóak a szervi okok, nagyon gyakoriak a pszichés gondok is. Ez legalább a meddő párok 25 százalékát érinti, amin az sem segít, hogy a pár belekerül egy meddőségkezelési „mókuskerékbe”, hiszen akkor, ha addig nem is volt pszichés probléma, lehet, hogy ezzel a faktorral is szembesülniük kell – mondja a szakember.

A kezelés megkezdésekor a párok egy részének rögtön összejön a baba

Először érdemes konzultálnunk a nőgyógyászunkkal, aki beutal a szükséges vizsgálatokra, legyen ez vérvétel, általános vizsgálatok, ultrahang vagy spermavizsgálat. Innentől nagyon eltérőek lehetnek a lépések a szakember szerint, mivel számos kezelési módszer létezik: vannak párok, ahol csak egy műtét segít, másoknál gyógyszeres kezelések oldhatják meg a problémát, megint másoknál pedig egy „egyszerű” cikluskövetés a megoldás, más néven irányított együttlét, aminek révén a párok a megfelelő időben, több sikerrel próbálkozhatnak.

Azt lehet mondani, hogy ha egy párnak egy év próbálkozás után nem jön össze a baba, akkor ajánlott megkezdeni a vizsgálatokat. Nem kell kétségbeesni, hiszen Várnagy Ákos szerint sok párnak már a vizsgálatok ideje alatt összejön a baba, aminek szintén pszichés háttere van, de az is lehet, hogy egyszerűen csak jobban odafigyelnek a párok arra, hogy mikor érdemes próbálkozniuk, hogyan tudják hatékonyan beilleszteni életritmusukba a gyermeknemzést.

MINDEN HÉTEN VAN KÉT-HÁROM PÁCIENS, AKIK LEMONDJÁK A KONZULTÁCIÓS IDŐPONTJUKAT, MERT IDŐKÖZBEN TEHERBE EStEK.

A hormonkészítmények borsosak, de még mindig olcsóbbak, mint külföldön

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, 2017 júliusában kétszeresére emelkedett a lombikbébi-kezelésekre fordítható keret, melynek köszönhetően a PTE IVF centrumában akár dupla annyi pácienst is el tudnak majd látni. Az egyik legfontosabb lépés a kezeléseknél alkalmazott gyógyszerek támogatásának növelése, ezek a készítmények ugyanis összességében akár több százezer forint kiadást is jelenthetnek annak ellenére, hogy az állam mintegy 1,5 milliárd forinttal támogatta az érintettek gyógyszereit. Tavaly óta az eddigi 70 helyett 90 százalékos támogatás jár a készítményekhez. Emellett fontos kiemelni, hogy az állami centrumok várólista nélkül tudják a betegeket fogadni és ellátni.

A gyermekáldásra – ahogy korábban is említettük – nemcsak a lombikbébi-kezelések nyújtják a megoldást, hanem sokszor egyszerűbb módszerek is célravezetőek.