Kevés hajléktalan van az utcán éjszaka, a kijárási tilalom helyett a hideg jelenti a gondot

A két hete érvényben lévő kormányrendelet értelmében senki sem lehet éjszaka az utcán. No de mi a helyzet a hajléktalanokkal?

hirdetés
Uránia Mozi

Kijárási tilalom.

Már-már szitokszóvá kezd válni ez a kifejezés. Legalábbis az este hazafelé sietők számára egészen biztosan. A koronavírus terjedésének lassítása miatt hozta meg a kormány az este 8 és reggel 5 között érvényben lévő szabályt, eszerint a két időpont között senki sem tartózkodhat az utcán. Persze vannak olyan indokok, amelyeket a hatóságok is elfogadnak. Ha valaki például a munkából este 8 óra után tud csak szabadulni, az egy munkáltatói igazolással a zsebében nem kell, hogy gyomorgörcsöt kapjon, amikor megpillant egy rendőrt.

Ha viszont nincs alapos indok, akkor az embernek otthon van a helye. Igen ám, de mi van azokkal, akiknek nincs hová hazamenniük? Mi történik az utcán élőkkel? Megpróbáltuk körbejárni a kérdést, ezért a hajléktalanok ellátásával foglalkozó pécsi szervezet, a Támasz Alapítvány vezetőjével beszélgettünk, és a rendőrséget is megkerestük. Kíváncsiak voltunk, hogy a bejelentett lakcímmel nem rendelkezők esetében hogyan is van a kijárási tilalom?

A rendőrök szűkszavúak voltak

Az Országos Rendőrfőkapitányság Kommunikációs Szolgálatát több kérdéssel kerestük meg a témában. Érdekelt volna minket, hogy a kijárási tilalom időszakában az utcán lévő hajléktalanokkal szemben például milyen intézkedéseket tudnak eszközölni. Megkérdeztük a rendőrségtől, hogy a kijárási tilalom bevezetése óta Pécsett hány esetben kellett az utcán élőkkel szemben intézkedniük, de többek között még afelől is érdeklődtünk, hogy általánosságban milyenek a hatóság tapasztalatai Pécsett, mennyire tartják be a „8-ra haza kell érni” szabályt az emberek.

Bár jó egy hetet vártunk a válaszokra, végül be kellett érnünk ennyivel:

A rendőrség a kijárási tilalom és a közterületi magatartási szabályok betartásának ellenőrzése során a hatályos jogszabályok alapján jár el. Rendőreink, miközben a 484/2020. (XI. 10.) Korm. Rendeletben foglalt szabályoknak is érvényt szereznek, valamennyi jogsértéssel szemben fellépnek. Az életvitelszerű tartózkodás a közterületen továbbra is tilalmazott.

Természetesen kértünk egy „kis” pontosítást az ORFK-tól, erre egyelőre válasz nem érkezett – ha megtörténik, azzal frissítjük cikkünket.

Emberséges „intézkedés” a jellemző

A fenti, kicsit rideg, talán túlzottan is szabálykövető rendőrségi attitűd persze azért a valóságban egészen máshogy néz ki szerencsére. Ezt azonban már Fonyó József, a Támasz Alapítvány vezetője által elmondottakból tudtuk meg.

– Életvitelszerűen a közterületeken tartózkodni 2018 októbere óta törvényileg tilos – nyilatkozta  a PécsMa.hu-nak Fonyó.

– Ennek a szabálynak, illetve az ezzel összefüggő hatósági intézkedéseknek akkoriban volt is egy felfutása, ami aztán azért csendesedett.

Eleve, az utcán talán valamivel kevesebben is vannak, de valószínűleg a rendőrök is jól mérik fel azokat a helyzeteket, amikor egy hajléktalannal találkoznak éjszaka.

Érdekes, hogy a Támasz Alapítvány tapasztalata szerint

a két hete bevezetett kijárási tilalom következtében nem nőtt az éjszakai melegedők kihasználtsága.

Sőt, Fonyó szerint az elmúlt évekhez képest sem látnak növekvő tendenciát.

– Mi inkább csak azt észleljük, amit egyébként minden évben, mégpedig, hogy már benne vagyunk a krízisidőszakban – árulta el a szakember. – Vannak, akik kizárólag a krízisidőszakban megnyíló, időszakos szálláshelyeket hajlandóak elfogadni. Vannak azonban olyanok is, akik ilyenkor is inkább egy nem lakhatás céljára szolgáló ingatlant használnak, mert azt biztonságosabbnak és elfogadhatóbbnak érzik, mint a hajléktalan-szálláshelyeket. Őket rendszeresen látogatják az utcai szolgálat munkatársai. Fontos cél, hogy amennyiben az alvásra szolgáló hely nem megfelelő, legyen lehetősége bejutni egy meleg és biztonságos helyre.

Fonyó azt is elmondta, hogy a kijárási tilalom alatt tapasztalata szerint ugyanúgy működik minden, mint előtte. Ha a rendőrök az utcán találnak egy hajléktalant éjszaka, az élet védelmét helyezik előtérbe. Fölösleges intézkedés, bírságolás helyett tehát hívják a Támasz diszpécserszolgálatát, az utcai szolgálat pedig elmegy érte, ha szükség van arra.

Nagyon úgy tűnik tehát, hogy a hajléktalanokat nem bünteti meg feleslegesen a rendőrség, hanem inkább igyekszik őket az utcáról biztonságos helyre juttatni, kijárási tilalom ide vagy oda.

Nagyon odafigyelnek a higiéniára

Plusz terhelés tehát egyelőre nem éri a hajléktalanok ellátásával foglalkozó szociális intézményeket sem, azonban a vírushelyzet azért sok dologban változtatta meg a korábbi rutinokat.

– Természetesen a kollégáink védelme érdekében minden munkatársunk maszkban dolgozik – árulta el Fonyó József. – Igyekszünk még a megszokottnál is jobban odafigyelni a higiéniai előírások betartására.

A nappali melegedőben és a szállásnyújtó ellátások közösségi tereiben elvárjuk a maszk viselését.

Alváskor és a lakótérben nincs ilyen elvárás. Fontosnak tarjuk a maszk használatát, mert ezzel lehet csökkenteni a vírus terjedését. Természetesen aki nem rendelkezik saját maszkkal, annak intézményeinkben tudunk adni.

Az utcán élő emberek számára jelenleg tehát a kijárási tilalom nem okoz plusz terhet. Aki tudja, meghúzza magát valahol, akit pedig a rendőrök mégis tiltott időben találnak a szabad ég alatt, azt általában büntetés helyett inkább éjjeli melegedőbe juttatják.

Az már egy másik kérdés, hogy a tél közeledtével mi lesz velük. Valószínűleg marad a szociális intézmények állhatatos munkája, és az isteni gondviselés…