Kismamaként nyaralni mennél? Mutatjuk, mikre figyelj!

A várandósság nem feltétlenül ok arra, hogy lemondjunk kedvenc hobbinkról, az utazásról. Fontos azonban, hogy bármennyire szeretjük a spontán kiruccanásokat, kismamaként körültekintőnek kell lennünk, és tudatosan kell megszervezni mindent, ha nekiindulunk.

Természetesen nagy különbségek vannak várandósságok között, nincs egy általános szabályozás, ami minden kismamára igaz lenne. Dr. Veszprémi Béla, a PTE KK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülész-nőgyógyász és klinikai genetika szakorvosa néhány tippet osztott meg velünk arról, mikre kellene leginkább ügyelnie az utazni vágyó, babát váró hölgyeknek.

hirdetés

Merjünk-e külföldre utazni?

A szakorvos szerint veszélyeztetett terhesség esetén mindenképp jobb az országhatáron belül maradni, hiszen bármikor szükség lehet megfelelő szintű orvosi ellátásra, amiben külföldön esetleg annak ellenére sem részesítik a kismamát, ha az adott országban sürgősségi esetnek minősül a szülés.

Zavartalan lefolyású várandósságnál is mindenképp érdemes kiváltani az Európai Egészségbiztosítási Kártyát, de külön utasbiztosítást sem árt kötni, hogy magas színvonalú és gyors ellátásra számíthassunk.

Mi számít túl hosszú útnak?

Egy 5-8 órás repülő- vagy autóút már minden várandós számára megterhelő lehet, és semmiképp sem ajánlott a 24. terhességi hét után rászánni magunkat a szakember szerint.

– A lábszárakban a hosszú ideig tartó ülés pangást okoz, ami a visszerekre rossz hatással van. Ha a hosszú út alatt nincs lehetőség megállni, mozogni egy kicsit, akkor ne vágjon neki a kismama. Legalább óránként érdemes egy kis pihenőt tartani ideális esetben. Emellett fontos gondoskodni a folyadékbevitelről, hiszen nyáron könnyen kiszárad az ember. Ebből azonban következik, hogy gyakrabban kell majd út közben mosdót keresni, a várandósnak ugyanis nem szabad telt hólyaggal utaznia – magyarázta.

Napozni, fürdőzni, túrázni célszerű-e?

Nem javasolt délelőtt 10 óra és 15 óra között a napon tartózkodni, hiszen napszúrást kaphatunk, leéghetünk, ráadásul folyadékot is veszítünk, ezek kismamáknál fokozottan veszélyesek Veszprémi Béla szerint.

– A fokozott fizikai igénybevétel, mint a hosszú gyalogtúrák, a hegymászás nem javallottak. A normál testmozgás viszont nem tilos zavartalan lefolyású terhességnél – mondta.

Jó vízminőségű természetes vizekben nyugodtan fürödhetnek a várandósok, de nyilván itt is vannak kivételek. Nyitott méhszájjal például semmiképp ne pancsoljunk, tanácsolta a szakember. Hozzátette, a meleg vizes gyógyfürdőkben való fürdést egyáltalán nem javasolja a kismamáknak.

Mi a helyzet az étkezéssel?

Gyakran tanácsolják az orvosok a kismamáknak, hogy ne sózzák meg az ételeket, mert a fűszer ödémaképződéshez vezethet. Nyáron azért ennek ellenére szükség van valamelyest a só pótlására, mely az izzadás miatt távozik a szervezetből, mondta Veszprémi Béla. Hozzátette, számukra ismeretlen ételeket ne várandósan próbáljanak ki a hölgyek, hiszen ezek hasmenéshez vagy hányáshoz vezethetnek, amik nem tesznek jót kisbabájuknak. Az egyébként kezelőorvosuk által ajánlott diétát természetesen minden nő tartsa külföldi utazása során is, tette hozzá.

Milyen gyógyszereket érdemes magunkkal vinni?

– Magnéziumot mindenképpen tegyünk a csomagba, hogy görcsök esetén legyen mihez nyúlni. Fájdalomcsillapításra például Nurofent javaslok, vagy más olyan készítményt, ami nem csökkenti a fehérvérsejtszámot. Általánosságban azonban inkább forduljon orvoshoz a kismama, ha bármi problémája van – így a szakorvos.

Hirdetés