Koronavírus: Magyarország lezárja határait

Gulyás Gergely

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter péntek délután tartott sajtótájékoztatót, melyen a koronavírus-járványt visszaszorítandó szigorításokat jelentett be.

hirdetés
Uránia Mozi

A politikus elmondta, a kormány mai ülésén megállapították, hogy Európában nem alakulnak jól a fertőzöttségi adatok, így meg kell akadályozni a vírus hazánkba való behurcolását.

Úgy fogalmazott, a kormány mostani intézkedéseivel gondoskodni kíván a magyar emberek egészségének és munkahelyeinek megőrzéséről, valamint a biztonságos iskolakezdésről.

Ezért szeptember 1-től külföldi állampolgárok nem léphetnek be az országba, csakis külön engedéllyel. Az alól kivételt képeznek bizonyos csoportok: a tranzitforgalmat biztosítják, és a sportesemények esetére szigorúbb szabályok léptek életbe. Egyedi esetekben az országos rendőrfőkapitány adhat felmentést – tette hozzá.

A külföldről hazatérő magyaroknak pedig kötelességük két hét karanténba vonulni, hacsak nem mutatnak fel két negatív, itthon készült vírustesztet.

Kérdésre a miniszter azt mondta, hogy a külföldről hazatérők esetében nem finanszírozza az állam a tesztek árát, míg a kontaktkutatás során képbe kerülőknek fizeti az állam a tesztek árát. Az országot természetesen bárki elhagyhatja – mondta a miniszter. Két színkód lesz, minden vörös és Magyarország zöld lesz – tette hozzá.

Ha zárjuk a határokat és az itthoni létező szabályokat betartjuk, akkor kordában tartható a vírus – mondta a miniszter.

Kiderült, a korábbiakkal ellentétben, egyelőre nem vezetnek be külön vásárlási sávot az időseknek.

Gulyás Gergely elmondta, a külföldről hazatérő magyarok külföldön elvégzett tesztjét nem fogadják el, azaz itthon kell tesztelni, miután megérkeztek

Hirdetés