Kötelezővé teszi az egyetem a koronavírus elleni védőoltást minden munkakörben

Hétfőn a Pécsi Tudományegyetem Operatív Stábja egyhangúlag támogatta, hogy az egyetemen a koronavírus elleni védőoltást minden munkakörben kötelezővé tegyék – tudta meg a PécsMa.

A szabályozás részleteinek kidolgozása ezen a héten várható. A vonatkozó rektori és kancellári utasítás várhatóan jövő hétfőtől, november 22-től lép majd életbe.

A kormány október végén döntött úgy, hogy a munkáltatókhoz rendeli a kötelező oltás elrendelésének lehetőségét.

Frissítés:

Hétfői hírünk után ma délelőtt a PTE hivatalos közleményben is bejelentette, hogy az egyetem operatív stábjának döntése alapján kötelezővé teszi munkavállalóik számára a koronavírus elleni oltás felvételét. Az ezt előíró rektori és kancellári együttes utasítás, ahogyan azt már korábban saját információink alapján megírtuk, november 22-én fog hatályba lépni. Az oltási kötelezettség csak azokra nem fog vonatkozni, akik orvosi igazolás alapján nem részesülhetnek a védőoltásból.

Ha egy egyetemi dolgozó jelenleg még nem rendelkezik oltással, az nem jelenti azt, hogy november 22-én azonnal fizetés nélküli szabadságra kell mennie, az oltás felvételére türelmi időt fognak kapni az intézménytől az oltatlanok. Az ezzel kapcsolatos részletszabályokat a PTE várhatóan a következő napokban fogja kidolgozni.

– A cél a munkavállalóink, és az ő környezetük, családtagjaik egészségének a védelme – indokolta a döntést Betlehem József professzor, a PTE Operatív Stábjának elnöke.  Valamennyi szakember, legyen az PTE-s virológus, vagy a világ bármely más tudományegyetemén dolgozó szakértő, egyetért abban, hogy a vakcina az egyetlen igazán hatékony védekezési eszköz a kezünkben a higiénés szabályok szigorú betartása mellett. Élnünk kell vele, és nem csak saját magunk, hanem a környezetünk egészségének megóvása érdekében is.