Mivel a Biokom érdemi választ nem kapott a Magyar Kétfarkú Kutyapárttól az Ágoston térre engedély nélkül kihelyezett buszváró áthelyezésével kapcsolatban, a városüzemeltetési társaság az építményt január 22-én saját telephelyére szállította megőrzésre. Ezzel egyidejűleg a társaság megkezdte a buszváró iránti lakossági igények felmérését – áll az önkormányzat szombat reggeli közleményében.

Tavaly év végén, a két ünnep közötti napokban számoltunk be arról, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Párt pécsi szervezetének tagjai egy színesre festett, fából épített buszvárót állítottak fel az Ágoston téren. Az akciót a párt a felmerült lakossági igényekkel indokolta, ugyanakkor eddig sem a pécsi önkormányzathoz, sem a Biokomhoz nem érkezett olyan jelzés, miszerint az Ágoston tér keleti oldalán lévő megállóban szükség lenne fedett utasváróra.

Az önkormányzat még decemberben kérte az építtetőktől, hogy a belvároshoz közeli városképtől idegen várót más, olyan megnevezett helyszínen építsék újra, ahol azt a pécsi lakosok már kérték, egyúttal jelezte azt is, hogy szívesen együttműködik a párttal a megálló áttelepítésében.

Az esettel kapcsolatban Péterffy Attila polgármester január 10-én lapunknak elmondta, hogy a városvezetés örül az alulról jövő kezdeményezéseknek, és lehetőségeihez képest támogatja is azokat, azonban a kutyapárt buszmegálló-állításának módját nem tartja helyesnek. A polgármester hozzátette: a Biokom vezetője levélben is felkereste a párt helyi vezetését, és tételesen felsorolta azokat a helyszíneket, ahol a belvároshoz közeli városképtől némileg idegen buszvárót szívesen látják. Mivel a megkeresésre az aktivisták részéről válasz nem érkezett, az ügyvezető a hónap közepén újabb levelet küldött nekik.

Az önkormányzat január 22-ei közleménye szerint a kutyapárt végül reagált a levelekre, ugyanakkor érdemi választ nem adtak sem az áthelyezéssel kapcsolatos munkálatokkal, sem a lehetséges új helyszínnel kapcsolatban.

A városüzemeltetési társaság már korábban jelezte, hogy amennyiben január 22-ig nem történik érdemi egyeztetés az ügyben, az utasvárót elszállítják. Mivel érdemi párbeszédre az építtetők nem voltak hajlandók, ennek megfelelően a Biokom az építményt szombaton a telephelyére szállította – írja az önkormányzati kommüniké.

A váró valamennyi elemét ott őrzik mindaddig, amíg a tulajdonosokkal nem történik meg az egyeztetés a váró további sorsáról.

Hozzáteszik, hogy ezzel együtt a cég megkezdte a buszváró iránti lakossági igények felmérését. Amennyiben a felmérésből az derül ki, hogy a környékbeli lakók valóban szeretnének fedett utasvárót a megállóba, gondoskodni fognak a műszaki követelményeknek megfelelő, és a városképbe illő utasváró kihelyezéséről, mint tették azt konkrétan 8 helyszínen is az elmúlt évben a város más részein.

„Mind az önkormányzat, mind Biokom NKft. továbbra is szívesen fogadja az aktív és a közösségükért felelősséget érző pécsi civilek, illetve pártok segítségét és együttműködését, de ennek alapfeltétele a mindenkori jogszabályoknak megfelelő eljárás, vagyis az előzetes egyeztetés és engedélyeztetés. Csak így garantálható, hogy a segítő szándék valóban az indokolt kérések teljesítését szolgálja, és a jogszabályoknak megfelelő módon valósul meg” – közölte a városvezetés.

A közlemény egy bekezdésben kitér arra is, hogy városüzemeltetési szempontból miért problémás a megálló felhúzása:

„Az utasváró esetében nemcsak a helyszínválasztás, hanem az engedély nélküli kialakítás is felvet problémákat. A pécsi autóbuszmegállókat és azok tartozékait a BIOKOM NKft. üzemelteti, így felelőséggel tartozik az ott elhelyezett utcabútorokért, építményekért, eszközökért. Amellett, hogy az Ágoston téri építményhez semmilyen műszaki dokumentáció nem áll a városüzemeltetési társaság rendelkezésére, annak elhelyezése, kialakítása, komfortja sem megfelelő. A megálló jelenlegi formájában nem rendelkezik szilárd burkolattal, ezért csapadékos időben az utasok az átázott talajon, a sárban várakoznának, továbbá oldalborítás hiányában a váró szélvédelme sem megfelelő.”