Latin freestyle aerobikot és kínai teakultúrát is tanítanak a PTE-n!

Ahogy minden évben, idén is izgalmas kurzusokkal „támad” a Pécsi Tudományegyetem. Globális felmelegedés, a titokzatos E-számok, hagyományos kínai orvoslás, vagy sportlövészet: érdekeljen bármi, a PTE-en biztos megtalálod a hozzád illő órákat. Csokorba szedtük a legérdekesebbeket.

Idén sem lesz unalmas féléve a pécsi egyetemistáknak, a Pécsi Tudományegyetem 2019/2020-as tanévének őszi szemeszterében ugyanis számos izgalmas, szabadon felvehető kurzus közül választhatnak a hallgatók. Az úgynevezett Campus-kurzusok között vannak népszerű táncos, trendi sportos és hasznos művészeti órák, valamint a tudomány határterületeit, vagy éppen hogy több szakterületet érintő érdekességeket bemutató kurzusok is. Gyűjtésünkben a PTE Oktatási Igazgatósága segédkezett.

A globális felmelegedés hatásai az emberi egészségre

Az elmúlt években egyre több megfigyelés és előrejelzés világít rá arra a tényre, mely szerint a globális felmelegedés alapjaiban változtatja meg környezetünket és társadalmunkat. A kurzus célja megismertetni a hallgatókkal a globális felmelegedés lehetséges ok-okozati összefüggéseit, az emberi egészségre mért hatásait, valamint választ adni arra a kérdésre, vajon az egészségügyi rendszerek hogyan képesek alkalmazkodni a megváltozott klímához.

A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása

A világ első számú személyes fejlesztő programjaként ismert „A kiemelkedően eredményes emberek 7 szokása” szemléletformáló program, melyet dr. Stephen R. Covey hozott létre, ötvözi az eredményesség örök érvényű alapelveit a modern technika és gyakorlat vívmányaival. A program elsajátítása a hallgatókat nemcsak tanulmányaik elvégzésében segíti, hanem abban is, hogy felkészültek legyenek a XXI. század munkaerő-piaci kihívásaira.

A titokzatos E-számok egészségügyi hatásai: tévhitek és a valóság

Az élelmiszeripar már évtizedek óta alkalmaz élelmiszer-adalékokat, melyek a termékek eltarthatóságát, állagát, tápértékét, élvezeti értékét, emészthetőségét javítják. A kurzus előadásai alatt a hallgatók megismerkednek az élelmiszer-adalékok csoportjaival, alkalmazási területeivel, a természetes és mesterséges eredetű adalékok egészségügyi hatásaival. Az óra célja, hogy az E-számok használata miatt kialakult félelmet tudományos alapon megerősítse, vagy megcáfolja.

Rengeteg sportóra: a bőség zavara!

A Pécsi Tudományegyetemen több ezer hallgató, oktató és dolgozó tölti mindennapjait. A szellemi tevékenységek szinten tartásához és az erőfeszítések elviseléséhez szükséges, hogy minél több lehetőség adódjon a kikapcsolódásra, a fizikai regenerálódásra. Az intézmény ezért nagy hangsúlyt fektet arra, hogy változatos sportkurzusokat kínáljon a hallgatóknak, így válogathatnak többek között airsoft, crossfit, falmászás, jiu jitsu, jóga, kungfu, latin freestyle aerobik, látványtánc-dance show-pop, légfegyveres lövészet, sportakrobatika, sportlövészet, step-aerobic és zumba órák között.

Hagyományos kínai orvoslás a XXI. században I.

A tantárgy bemutatja a hagyományos kínai orvoslás alapjait, hatásmechanizmusát, működésének modern magyarázatát, felhasználási lehetőségeit. Megismerkednek a hagyományos kínai orvoslás részeivel: akupunktúra, gyógynövényterápia, tuina, Qi Gong-mozgásterápia, dietetika és életmódtanácsadás.

Kínai teakultúra

Kína a tea szülőhazája, a tea a kínaiak nemzeti itala. A kínai teakultúra több évezredes múltra tekint vissza, a kínai kultúra meghatározó része. A kurzus keretében a hallgatók áttekinthetik a tea rövid történetét, az oktató ismerteti a tea termesztésével, előállításával kapcsolatos tudnivalókat, bemutatja a különféle teatípusokat. A tematika magában foglalja továbbá a teafőzet elkészítésének módjait, a kínai teaszertartás bemutatását.

ZEN – Popzene és dramaturgia

Lévai Balázs az elmúlt évtizedben számos nagykoncertet állított színpadra, például a Kispál és a borz búcsúkoncertjét a Szigeten, a Csík zenekar nagykoncertjeit, a 30Y Szentimentáléját, dolgozott Ákossal és a Tankcsapdával. Forgatott popzenei tárgyú fikciós- és áldokumentumfilmet (előbbit a Wellhelloval, utóbbit Pécsi szál címmel pécsi gyökerű zenekarokkal), alkotó szerkesztője volt a Dob+Basszus sorozatnak a televízióban és színházban, regénye és interjúkötete jelent meg ebben a tárgyban. A kurzuson arra vállalkozik, hogy komplex módon értelmezze a popzenéhez kapcsolódó nem-zenei kifejezőeszközök szerepét, helyét, és bevezesse a hallgatókat ennek az összetett munkának a praxisába.

hirdetés

Hirdetés