„Látszik rajtuk, hogy akarnak tanulni”

Megkezdte a munkát az a 6 kárpitossegédnek tanuló roma származású pécsi, akik felvételt nyertek a Nyolc Boldogság Alapítvány, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt., valamint a Magyar Máltai Szeretetszolgálat által indított „Dolgozva tanulás” című rendhagyó lehetőséget nyújtó projektbe.

Mint azt nemrég megírtuk, elkezdte a gyakorlati munkát az a 14 roma származású pécsi, akik az elmúlt hónapok során jelentkeztek a Nyolc Boldogság Alapítvány, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat „Dolgozva tanulás” című projektjébe. A tapasztalatra és gyakorlati tudásra épülő rendhagyó mintaprogram idén augusztusban indult, a több tucatnyi jelentkező közül pedig egy teszt, valamint egy motivációs elbeszélgetés után választották ki azokat, akik most már nagyban dolgoznak a szeretetszolgálat györgytelepi épületében.

Jakab László oktatja a leendő kárpitossegédeket

A projekt célja, hogy a sikeresen felvételt nyert, tanulni és dolgozni akaró pécsi romák a szakemberek és mesterek irányításával és segítségével szerzett tudásukat a jövőben akár jól kereső munkahelyeken is kamatoztathassák. A „Dolgozva tanulás” programban részt vevők az asztalosság, a kőművesség, valamint a kárpitosság – mint keresett, fontos szakmák – alapjait munka közben sajátíthatják el. Legutóbb az asztalossegédeknek készülők munkáját mutattuk be, most pedig a kis foteleket, kis gyerekkanapékat készítő kárpitosnak tanuló pécsi romák következnek.

Fehér Angéla, a Nyolc Boldogság Alapítvány programkoordinátora elmondta, hogy a programba bekerült 14 fő támogatott foglalkoztatás keretében szerez gyakorlati munkatapasztalatot a szakemberek által vezetett folyamat során. Ebből a 14 főből 6-an tanulnak kárpitosnak, ők a munkavédelmi oktatás és az eszközismereti foglalkozás után sajátítják el a szakma alapjait.

A szigorú mester mindent megtanít nekik

– Nagyon nagy öröm számomra, hogy sikerült őket egy három hónapos munkaviszony keretében alkalmazni, ami itt ritkaság. Ritkaság azért, mert ők szakképzettség nélkül kerültek a projektnek köszönhetően munkaviszonyba. Boldogság volt számukra, hogy aláírhatták a szerződést, nem is akarták elhinni, hogy ez nem egy tanfolyam, nem egy képzés, hanem egy valódi munka, melynek során tanulnak az őket irányító mesteremberektől. A lelkesedésük pedig ezért is nagy és úgy látom, hogy ki is tart – mondta a programkoordinátor.

A kárpitossegédnek készülőket oktató-vezető Jakab László elmondta, hogy látszik a résztvevőkön, hogy meg akarják tanulni a szakmát, a cél az, hogy a projekt végén olyan munkahelyet találjanak, ahol betanított munkásként dolgozhatnak majd.

– Eleinte sok volt a hangoskodás, kicsit inkább szórakozásként fogták fel a foglalkozást, de én szigorú vagyok, nálam ezt nem lehet. Mindent megmutatok nekik százszor is, ha kell, csak szóljanak. Ha nem szólnak, akkor vagyok mérges, mert akkor nem fogják tudni megtanulni az adott műveletet. De most már nagyon jól haladnak, egyre ügyesebbek és látszik rajtuk, hogy akarnak tanulni.

Készülnek a kis fotelek

A kárpitossegédnek készülő Horváth Mónika elmondta, hogy nagyon szeretné elsajátítani a szakmát, hiszen kárpitossegédként szeretne elhelyezkedni a jövőben.

– Nagyon jó a csapat, jó itt mindenkivel együtt tanulni és dolgozni a kis foteleken és kanapékon. Nehéz még így az elején, de oda kell figyelni. Szerencsére az oktatónk nagyon rendes és sokat segít, de szigorú is. Én úgy érzem, hogy azért, mert ő is azt szeretné, hogy minél gyorsabban el tudjuk sajátítani az alapokat és el tudjunk helyezkedni – mondta.

A projekt az „Interreg Danube Transnational Programme”, Danube RARE projekt keretében valósul meg.