Legalább egy bravúrra képesnek érzik a válogatottat a pécsi sportélet nagyjai

A magyar labdarúgó-válogatott számára ma este, 18 órakor kezdődik el az Európa-bajnokság, méghozzá a címvédő Portugália elleni csoportmeccsel. A hazai rajt előtt a pécsi sportélet közkedvelt edzőit, Lukács Gergelyt, Csirke Ferencet és Vas Lászlót faggattuk arról, mit várnak a kontinenstornától.

hirdetés
Uránia Mozi

Aki ismeri Lukács Gergelyt, a PSN Zrt. vízilabda-szakosztályának vezetőjét, a PVSK-Mecsek Füszért OB I.-es csapatának korábbi mesterét, az pontosan tudja, hogy rajong az amerikai fociért. Azonban kicsit sem meglepő módon, ezúttal nem a tojáslabda jár a fejében.

– Nagyon vártam már, hogy elkezdődjön az Eb – árulta el lapunknak a szakember. – Bár az igazat megvallva, mivel az utánpótlás-bajnokságok idén tovább tartanak, mint szoktak, ezért a délutáni meccseket nem nagyon tudom figyelemmel követni, de azért igyekszem. Marco Rossi vezetésével most egy fiatal, nagyon harcos csapatunk van, ami mindenképpen biztató. Ugyanakkor azt azért jól látjuk, hogy brutálisan kemény a csoportunk. Valójában, ha a csoportellenfeleink közül bármelyik Eb-t nyerne, az kicsit sem lenne meglepő. Én azt vallom, hogy az esélyekkel nem kell törődni. Ha egy játékos, egy csapat az adott találkozó előtt az esélyekkel foglalkozik, akkor már veszített is. Ragadni kell az ellenfelek torkára, amíg csak erővel bírják a játékosok, ez lehet az egyetlen kifizetődő taktika.

Ami a magyar csapat esélyeit illeti, Lukács Gergely egy kis gondolkozás után meglepő dolgot mondott.

– Hogy melyik csoportmeccsen lehet a legnagyobb esélyünk? Nos, szerintem a legerősebb csapat, Franciaország ellen – jelentette ki. – Ők azok, akiknek a papíron leggyengébb ellenfél, azaz Magyarország ellen feltétlenül kellene a három pont. Éppen ezért olyan nyomás lesz rajtuk, ami a mi malmunkra hajthatja a vizet, a Puskás Aréna közönségével kiegészülve. Bár tudom, hogy a legtöbben Portugália ellen tartanak minket esélyesnek, de azt gondolom, hogy mivel már csak az öt évvel ezelőtti 3-3 miatt is revansot akarnak venni, nem lesz meg a bravúr.

Kérdés – válasz: Lukács Gergely
Megy valamelyik magyar Eb-meccsre? – Nem
Kinek szurkol még Magyarország mellett? – Anglia
Ki nyeri az Eb-t? – Anglia
Kitől vár kiemelkedőt a tornán? – Ciro Immobile
Tippjei a magyar csapat csoportmeccseire:

  • Magyarország–Portugália 1-3
  • Magyarország–Franciaország 2-1
  • Németország–Magyarország 2-0

A PEAC-Pécs női kosárlabdacsapatának vezetőedzője, Csirke Ferenc is már Eb-lázban ég – még ha saját bevallása szerint azért nem is számít óriási futballőrültnek. Amikor válogatottunk esélyeiről kérdeztük, egy „kölcsönvett” gondolattal kezdte.

– Hegyi Ivántól olvastam a közelmúltban, hogy két szempontból is nagyon rossz nekünk ez a portugál, francia, német csoport – indított Csirke. – Egyrészt értelemszerűen az ellenfelek játékereje miatt, másrészt pedig azért, mert a lebonyolítás okán akár három továbbjutó is lehet egy csoportból. Ez pedig azt jelentheti, hogy mind a három riválisunknak kiemelten fontos lesz, hogy ellenünk, a négyes leggyengébb tagja ellen begyűjtse a három pontot.

Mivel a PEAC előző szezonjában nem egyszer kellett azzal szembesülnie Csirkének, hogy meghatározó játékosairól kellett lemondania sérülés vagy épp betegség miatt, kíváncsiak voltunk, hogyan látja a Szoboszlai–Kalmár duó kiesését.

– Annyiból szerencsésen alakultak azért a dolgok, hogy nem egy nappal az első meccs előtt derült ez ki – mondta. – Szinte az egész felkészülést úgy csinálhatta végig Marco Rossi, hogy erre tudtak készülni, így nem borította fel az egész taktikát a két játékos kiesése. Persze azért az is biztos, hogy nincsen tizenegy Szoboszlaink vagy Kalmárunk, így a csapat játéka biztosan módosul valamelyest, bár azért az utóbbi időszakban már megmutatta a válogatott, hogy Szoboszlai nélkül is tud eredményes lenni. Azt gondolom egyébként, hogy egy bravúr azért benne van a csapatban, és talán a legelső, Portugália elleni meccsen jöhet ez ki, egy kicsi szerencsével.

Kérdés – válasz: Csirke Ferenc
Megy valamelyik magyar Eb-meccsre? – Nem
Kinek szurkol még Magyarország mellett? – Németország
Ki nyeri az Eb-t? – Franciaország, ugyanis brutálisan erős a kerete.
Kitől vár kiemelkedőt a tornán? – Nem ismeri ennyire a mezőnyt, a ’86-os szovjet csapatból több játékost tudna felsorolni, mint például a mai spanyol vagy holland válogatottból.
Tippjei a magyar csapat csoportmeccseire:

  • Magyarország–Portugália 1-0
  • Magyarország–Franciaország 0-2
  • Németország–Magyarország 2-1

A PMFC NB II.-es labdarúgócsapatával az előkelő, negyedik helyen végző Vas László még a nyári pihenőjét tölti, igaz, már nem sokáig, a felkészülés ugyanis hamarosan kezdődik. Előtte azonban ma még a fiával felutazik Budapestre, hogy a helyszínen szurkoljon a Portugália elleni mérkőzésen a válogatottnak.

– Nagyon izgatottan vártam már a rajtot, hiszen ki tudja, hogy legközelebb mikor lesz lehetőségünk hazai pályán Eb-meccsen szurkolni a nemzeti tizenegynek – indított Vas. – Az nyilvánvaló, hogy a papírforma alapján nem sok esélyünk van arra, hogy pontokat szerezzünk. Azonban Marco Rossi az utóbbi években fantasztikus munkát végzett a csapattal, ezt az eredmények, és a mutatott játék is alátámasztja. Éppen ezért nem hiszem, hogy félnivalónk kellene, hogy legyen. Persze Szoboszlai és Kalmár hiánya akár kardinális kérdés is lehetne, azonban nem gondolom, hogy ezen fog múlni a szereplésünk.

Az általunk megkérdezett sportemberek közül egyébként Vas László a legoptimistább, ugyanis szerinte egyáltalán nem lehetetlen, hogy akár négy pontot is szerezzen a válogatott a csoportkör során. Amikor megjegyeztük neki, hogy azzal bizony akár tovább is lehetne jutni, nagy mosoly kíséretében válaszolt.

– Bizony, az könnyen lehet, hogy továbbjutást érne!

A portugál meccs után több Eb-találkozót a helyszínen nem fog megnézni, ugyanis hamarosan kezdődik a PMFC nyári felkészülése is. Azonban, jó futballszakemberhez illően, amikor csak teheti, tévén az összes összecsapást követi majd. Már csak azért is, mert ilyenkor sok taktikai finomságot lehet ellesni.

Kérdés – válasz: Vas László
Megy valamelyik magyar Eb-meccsre? – A magyar–portugálra
Kinek szurkol még Magyarország mellett? – Senkinek
Ki nyeri az Eb-t? – Belgium vagy Olaszország
Kitől vár kiemelkedőt a tornán? – A csapatjátékokat figyeli, az egyéneket annyira nem.
Tippjei a magyar csapat csoportmeccseire:

  • Magyarország–Portugália 1-1
  • Magyarország–Franciaország 0-2
  • Németország–Magyarország 0-1

A Magyarország–Portugália Európa-bajnoki csoportmeccs ma este 18 órakor kezdődik. Pécsett óriáskivetítő előtt, a PMFC stadionjában is szurkolhatunk Marco Rossi tanítványainak.