Legyen Pécs a modell! Civilekkel indít közös programot az önkormányzat

A januárban induló kezdeményezés a Nevelők Háza Egyesület, Pécs önkormányzata és az Emberség Erejével Alapítvány együttműködésben valósul meg. Ha sikeres lesz a program, azzal Pécs lehet a helyi demokrácia és a közösségi részvétel egyik modellje – írja a városháza lapunkhoz eljuttatott közleményében.

A Változtassunk a helyi demokrácia kultúráján! című, önkormányzati részvétellel megvalósuló projekt lehetőséget teremt a valódi közösségi részvételen alapuló együttműködésekre.

Mint kiderül a közleményből, a pécsi civilekből, politikusokból és hivatali tisztviselőkből álló csoport a közösségi részvétel működő, jó példáit látogatja meg az év során: tapasztalatot szerezhetnek a közösségi költségvetés folyamatáról, példákat láthatnak a civilek és önkormányzatok közötti együttműködésre.

A tanulmányutakat nemzetközi konferencia zárja le Pécsen ősszel, ahol a megismert együttműködések és testvérvárosok jó gyakorlatai mutatkoznak be a pécsi civileknek.

A működő példák megismerése segítheti például a közösségi költségvetés módszerének és gyakorlatának kialakítását.

A részvételi költségvetés bevezetésének szándéka a 2021 végén elfogadott Pécsi Civil Koncepcióban is megjelent, a társadalmi részvétel szélesítése és a demokratikus jogok gyakorlása érdekében – olvasható az önkormányzati közleményben.

Mint írják, az év során az önkormányzati civil koncepciónak megfelelően elkészül a városi civil ingatlanhasználatot szabályozó stratégiai dokumentum. Ennek keretében létrejön egy olyan nyilvános adatbázis, melyben a civil szervezetek által használható, vagy közösségi célra hasznosítható városi ingatlanok szerepelnek. Az átlátható szabályozási dokumentum szolgálhat a jövőben alapjául annak, hogy a civilek milyen folyamat során juthatnak ingatlanhoz Pécsen.

A dokumentum a széles társadalmi nyilvánosság bevonásával áll össze, a civilek online kérdőíveken, városrészi fórumokon is megoszthatják majd észrevételeiket. A társadalmi egyeztetés célja, hogy valós igények figyelembevételével alakíthasson ki az önkormányzat egy olyan szempontrendszert, amely a bérletekről, kedvezményes bérletekről vagy haszonkölcsönbe adásról, a funkciókról, időtávokról és feltételekről rendelkezik.

A 25 millió forint költségvetésű program a The Open Society Initiative for Europe (OSIFE) támogatásával valósul meg idén január 1. és december 31. között. A megvalósító Emberség Erejével Alapítvány fő partnerei Pécs önkormányzata és a Nevelők Háza Egyesület. Szakmai és együttműködő partnerek a Budapest Intézet és a NIOK, illetve a Motiváció Műhely és Dialóg Egyesület. Utóbbi két szervezet hasonló programot indít Szegeden és Miskolcon.