LMP: a baloldal megzsarolta őket, ezért nem lesz ellenzéki együttműködés Pécsen

Keresztes László Lóránt

A baloldali pártok kétszer is felrúgták a korábban tett ígéretüket, megállapodásokat, majd pedig durva alkuba akarták kényszeríteni az LMP-t – derült ki a zöldpárt sajtóközleményéből, amiben arra is kitérnek, hogy sosem támogatnák a mecseki fákat kivágó baloldali jelöltet, pedig ezzel zsarolták meg őket. Az LMP szerint a baloldal tehető felelőssé azért, hogy nem lesz Pécsen ellenzéki együttműködés, és bejelentették: önállóan indulnak az őszi választáson.

A zöldpárt sajtóközleménye szerint ultimátumot adott az LMP-nek az MSZP-DK-Momentum-Jobbik-egyesülés azzal, hogy arra akarták rábírni a pártot, támogassák azt a jelöltjüket, aki a Pécsi Hőerőmű vezetőjeként mecseki fákat vágatott ki. Sőt, az LMP állítása szerint ezt most is megtenné, ami kétségessé teszi, hogy valóban megfelelő környezetpolitikát támogatna.

Az LMP meglátása szerint amíg ők minden megállapodásnak eleget tettek az ellenzéki együttműködés érdekében, addig a Gyurcsány-párt, az MSZP és a Momentum viszont kétszer is felrúgták azt: először amikor bejelentették a saját jelöltjüket, majd pedig akkor, amikor közölték az LMP-vel, ha nem támogatják a balos polgármesterjelöltet, akkor nem vehetnek részt az együttműködésben.

Az LMP ezért úgy döntött, a felelősség a baloldalt terheli – köztük a Jobbikot is –, nem engednek az elvtelen, hatalmi pozíciókért folyó zsarolásnak, és önállóan indulnak a választáson.

Sajtóközlemény:

Pécsett a baloldal tette lehetetlenné a teljes ellenzéki együttműködést – az érintettek vállalják ezért a teljes politikai felelősséget! címmel adott ki sajtóközleményt az LMP.

Az LMP 2018 ősze óta részt vett azokon az ellenzéki egyeztetéseken, melyeket Mellár Tamás országgyűlési képviselő kezdeményezett. A párt minden megegyezéshez tartotta is magát annak érdekében, hogy a várost tíz éve romboló pécsi Fidesz letakarítható legyen Pécs éléről.

A megállapodás lényege az volt, hogy az ellenzéki szervezetek – a valódi változás érdekében meghatározott elvi kereteken belül – kialakítják azt a helyzetet, hogy valamennyi pécsi választókerületben egyetlen ellenzéki jelölt induljon, majd a polgármesterjelöltek között is csak egyetlen ellenzéki maradjon állva. Ezt a megállapodást a baloldali pártok kétszer rúgták fel: először saját jelöltjük egyeztetés nélküli bejelentésével, majd az EP-választás után a korábban megállapított politikai keretek semmibevételével.

Az LMP világossá tette: Pécs számára alkalmatlan jelöltnek tartja Péterffy Attilát, és ezért nem támogatja jelöltségét. A pécsiek számára a környezet és a természeti értékek védelme fontos kérdés. Az LMP zöldpártként soha nem fog támogatni olyan polgármesterjelöltet, aki – a hőerőmű egykori vezetőjeként – személyében összefüggésbe hozható a mecseki erdőrészek tarvágásáért, fairtásért. Péterffy rendkívül arrogáns stílusban világossá tette, hogy szakmai alapon bármikor újra támogatná ezt a projektet. Ilyen jelöltnek nem hisszük el, hogy polgármesterként komolyan támogatna egy városunk számára megfelelő környezetpolitikát.

Az úgynevezett „Változás 2019”-ben tömörülő pártok a korábbi megállapodásokat semmibe véve, egyoldalúan kinyilvánították, hogy amennyiben az LMP nem támogatja formálisan Péterffy Attila jelölését, elutasítják az együttműködést pártunkkal. Az LMP érthetetlennek és elfogadhatatlannak tartja ezt a pálfordulást, és visszautasítja az elvtelen ultimátumot. Ugyanakkor kénytelen vagyunk tudomásul venni, hogy ezzel a baloldal felrúgta az ellenzéki megállapodást. Mivel az MSZP-DK-Momentum-trió ebben a kérdésben hajthatatlannak bizonyult, az együttműködésből kizárt LMP önállóan indul valamennyi pécsi választókerületben. Ezért az elvtelen lépésért, az elfogadhatatlan zsarolásért pedig vállalja a teljes politikai felelősséget az MSZP-DK-Momentum-Jobbik „szövetsége”.

Az LMP szomorúan látja, hogy a hatalmi pozíciókon marakodó, kizárólag a választókerületek osztogatásával foglalkozó pártok nem tudták meghaladni önmagukat. Mi ugyanakkor ezen túl is – szigorúan az eredeti feltételek mellett – nyitottak vagyunk az együttműködésre, mert mindenki számára világos, hogy ez szolgálná Pécs érdekét. Az együttműködés nem szólhat pusztán hatalmi pozíciók osztogatásáról. Ha nem sikerül világos garanciákat adni a pécsieknek arra, hogy 2019-ben nem csak az elmúlt tíz év, de az ez előtti időszak szocialista mutyivilágát is meg kívánjuk haladni, akkor az ellenzék nem lesz, és nem is lehet eredményes. Az LMP bármiféle együttműködésre csak abban az esetben hajlandó, ha az garanciát jelent az átláthatóság, a korrupciómentesség biztosítására, a felelős vagyongazdálkodás megvalósítására, és a fenntartható városfejlesztési elvek érvényesítésére.

Hirdetés