LMP: Klímabűnöző erdőirtó nagykoalíció van Pécsen

Nyugat-Európában konkrétan jogszabálysértés lenne annyi fát akkora tömegben eltüzelni, mint ahogy ez a Pécsi Hőerőműben történt – mondta Kóbor József, az LMP polgármesterjelöltje csütörtöki sajtótájékoztatóján Péterffy Attila, az MSZP-DK által is pénzelt Mindenki Pécsért Egyesületben induló polgármesterjelöltjének tevékenysége kapcsán.

Elutasította a közgyűlés Kóbor József klímavészhelyzettel és a PET-palackok száműzésével kapcsolatos előterjesztését, ám az önkormányzat termében már üvegpalackban tálalták fel a vizet az ülésteremben  – jelentette be az LMP polgármesterjelöltje a Városháza előtt tartott sajtótájékoztatón csütörtökön. Kóbor József szerint azonban a klímaváltozással kapcsolatos problémák annyira felgyorsultak, hogy gyors cselekvést követelnének meg.

A politikus szerint az volt a céljuk, hogy a részben már megvalósult intézkedéseket – például a szén-dioxid-kibocsátással, vagy a tömegközeledés javításával kapcsolatos városi ügyeket – és az újabb, általuk megfogalmazott célokat közös stratégia alá rendezzék. Az LMP szerette volna elérni többek között azt, hogy a lapos tetők füvesítésével növeljék a városi zöldfelületeket, vagy városi vadvirágos mezőket hozzanak létre, amelyek azontúl, hogy széppé teszik a várost, azokon nem kellene a füvet lenyírni. (Ilyen elképzelésekről lapunk is írt egyébként ITT.)

A politikus azt is mondta, hogy Pécs átlaghőmérséklete az elmúlt 70-80 évben 2 Celsius-fokkal növekedett, emiatt ki kell cserélni a Mecsek faállományát, tönkre mennek a fekete fenyők is, de villámárvizek is gyakrabban fordulnak elő. Ez utóbbi összefüggésben áll a Mecsekoldal beépítési sűrűségével is, amit „sajnos egészségtelen módon növelt a város”.
Komplex intézkedéshalmazt kellene bevezetni, ami részben meglévő problémákat és meglévő intézkedéseket foglalna egybe – mondta.

Kóbor helyi szabályozással, akár helyi forgalmi adó kivetésével szorítaná vissza a PET-palackok és műanyagok forgalmazását a városban – hangzott el a tájékoztatón.

Angyal Károly, az LMP Baranya megyei elnöke elmondta, hogy szerinte Pécsen erdőirtó klímabűnözői nagykoalíció kezd kibontakozni.

– Világosan látszik az, hogy a zöldpolitikát, -értékeket és a fenntarthatóságot csak a Lehet Más a Politika, Magyarország zöldpártja képviseli – mondta Angyal Károly, aki utalt a baloldal polgármesterjelöltjének, Péterffy Attilának korábbi, hőerőműben hozott döntéseire, ugyanakkor a Fideszt is felelőssé tette ez ügyben.

Angyal Károly arról is beszélt, hogy bárhogy is alakul az önkormányzati választás, mindenképpen szeretnének 1000 fát elültetni egy éven belül Pécsett. Emellett pedig fenntarthatósági biztost neveznénk ki, aki hitelesen képviselné a zöldértékeket – mondta Angyal Károly.

A politikusok beszéltek az egyik helyi, balliberálisoknak “mértékadó” balliberális „portálról” is, név szerint említve az egyik szerzőjét, mi azonban nem írjuk le a nevüket – egyébként el sem mentek a sajtótájékoztatóra.