A Pécsi Kulturális Központ szervezésében 2019. 03. 25-én második alkalommal rendezik meg a „Magyar Népmese Szakmai Nap” elnevezésű rendezvényt, az EFOP-3.3.4-17-2017-00026 azonosítószámú „NépmesePont Pécsett, a kultúra városában” című projekt keretein belül.

Az elmúlt évben a NépmesePont átadásával egy időben került sor az első Magyar Népmese Szakmai Nap megrendezésére. A nagy érdeklődésnek örvendő programsorozat célja, hogy a résztvevők a szakmai előadásokon és egyéb programokon keresztül értesüljenek a hazai gyakorlatokról, tapasztalatokról. A rendezvényt Dr. Őri László, Pécs Megyei Jogú Város alpolgármestere és Kövesi Mária, a Pécsi Kulturális Központ igazgatónője (egyben a projekt szakmai vezetője) nyitja meg. A résztvevők ezt követően szakmai előadások keretében ismerkedhetnek meg azokkal az elméleti kutatásokkal és gyakorlati megvalósításokkal, melyek a népmeséhez kapcsolódnak. Szó lesz többek között a meseterápia módszertani és gyakorlati tapasztalatairól, az irodalomterápia oktatásban betöltött szerepéről és fontosságáról.

Szabad Boglárka néprajzkutató, népmese-szakelőadó „Élőszavas mesemondás régen és ma” című előadása keretében mutatkozik be a pályázat megvalósításában közreműködő nemzeti intézmény, a Hagyományok Háza. Ezt követően a rendezvényre látogatók a projekt szakmai munkatársainak előadása révén betekintést nyerhetnek a Pécsi NépmesePont mindennapi életébe, illetve a legnépszerűbb foglalkozástípusokból készült rövid bemutatók a nézőközönséget szólítják majd aktív részvételre. A program záró akkordjaként a résztvevők megoszthatják tapasztalataikat a megismert alkalmazási lehetőségekről, valamint javaslatokat, ötleteket fogalmazhatnak meg azok további hasznosíthatósága érdekében.

Az ingyenesen látogatható program helyszíne a Pécsi Kulturális Központban kialakított NépmesePont (7633 Pécs, Dr. Veress Endre utca 6.), ahol 10 órától várják a magyar népmesék szakmai világában elmélyülni vágyó érdeklődőket. A szakmai nap előreláthatólag 14.30-ig tart.

A rendezvény szervezésével kapcsolatos feladatok ellátását a több mint egy évtizedes kulturális és közművelődési versenytapasztalattal rendelkező Sopianae Kulturális Egyesület biztosítja.

(x)

 

 

 

 

Hirdetés