Már februárban elkezdhetik az okosparkolás kiépítését Pécsett

A parkolási rendszer módosításába is beleszólhatnak a lakosok

A városháza mai közleménye szerint már csak a közgyűlésnek kell rábólintania a közbeszerzés lezárására, és meg is kezdődhet az okosparkolási rendszer kiépítése a pécsi belvárosban. A fejlesztéstől azt várják, hogy csökkenni fog a levegő- és zajszennyezés, élhetőbbé válik a városcentrum, és nem utolsósorban véget érhet a parkolóhelyek utáni hajsza a belvárosban.

A rendszer telepítésére és üzemeltetésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárás ajánlattételi határidejéig összesen 7 gazdasági társaság érdeklődött a projekt iránt. Végül egy érvényes ajánlat érkezett be, a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt.-től. Az ajánlatot a bírálóbizottság elfogadásra javasolta, és kedd reggel a pécsi önkormányzat szakbizottsága is rábólintott, így a szerződés aláírását követően a Vodafone Magyarország építheti ki a pécsi belváros okosparkolási rendszerét.

A projekt során nagyjából 700 belvárosi parkolóhelybe építenek be érzékelő szenzorokat, amely jelzi majd, hogy az adott hely épp szabad-e, vagy állnak azon. A folyamatosan frissülő adatok a felhasználók számára a Parkolási Mobil Alkalmazás nevű, okostelefonokra ingyenesen telepíthető applikációban jelennek meg – piros színnel jelöli a rendszer, ha a parkolóhely foglalt, zölddel, ha szabad. Az applikációval még a várakozási díjfizetés is megoldott, hiszen az alkalmazás biztosítja, hogy a felhasználó el tudja indítani az adott zónában a mobil parkolást.

A közleményből az is kiderül, hogy ezen felül a projektbe bevont parkolózónák bejárati részeinél digitális tájékoztató táblákat is telepítenek, amelyek ugyancsak folyamatosan jelzik, hogy az érintett területen éppen mennyi szabad hely van, így aki nem kívánja a mobil applikációt használni, az is tájékozódhat arról, hogy érdemes-e behajtania az adott zónába.

A várhatóan februárban kezdődő munkálatokat az önkormányzat, a Biokom NKft., a Pécsi Városfejlesztési Zrt. és a kivitelező közösen úgy tervezték meg, hogy azok a lehető legkevesebb fennakadást, minél kevesebb kényelmetlenséget okozzanak.

Ezekben az utcákban épülhet ki az okosparkoló-rendszer
Centrum parkoló
Jókai utca 35. mögötti zsákutca
Perczel utca
Lyceum utca
Munkácsy Mihály utca
Fürdő utca
Goldmark Károly utca
Bercsényi utca
Toldi Miklós utca
Gábor utca
Tímár utca
Czinderi utca
Felsőmalom utca
Király utca (Felsőmalom utca és Alsó-havi utca közti szakasz)
Jókai utca (Rákóczi úttól északra)
Váradi Antal utca
Eötvös utca
Dischka Győző utca
Zrínyi Miklós utca

A parkolóhelyeket a szenzorok telepítésének idejére le kell majd zárni, de azt ígérik, hogy egy időben ez csak kevés helyet érint, és a munka mindössze pár órát vesz igénybe, utána ismét használhatók lesznek a parkolók. Az egyes utcákban szakaszosan zajlik majd a telepítés napközben, a forgalom korlátozása nélkül.

– A projekt nem csak jelentős lemaradásban volt, amikor 2019-ben a mostani városrész megörökölte – mondta el az okosparkolási rendszerről Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere. – Új szakmai koncepció is kellett, és a terveket is jelentősen át kellett dolgozni, aktualizálni ahhoz, hogy a kívánt hatást elérhesse a fejlesztés. Majd mindezeket a változásokat végig kellett egyeztetni a projekt magyarországi és Európai Uniós hatóságaival, így lehetett végül eljutni egyáltalán a közbeszerzés kiírásáig. A mostani tervek alapján a fejlesztés alkalmas arra, hogy a digitális fejlődés egyik fontos lépcsője legyen, és jelentősen segítse Pécs zöldtörekvéseit.

A fejlesztés összesen 19 utcát és közterületet érint (keretes írásunkban olvasható azon területek neve, ahol kiépülhet hamarosan az okosparkolási rendszer), gyakorlatilag a teljes belvárost lefedi, tehát éppen ott épül ki a rendszer, ahol a parkolás ma a legnagyobb kihívást jelenti Pécsett.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.