Még a rácsok mögül is pénzt tudott kicsalni

A rácsok mögül is tudott csalni, több mint félszáz embert ejtett át, milliós a kár – különleges ügyről adott tájékoztatást a bíróság.

A vádlott az esetek idején börtönben volt, 2016 szeptemberében szerezte meg az ismeretlen személy által a büntetés-végrehajtási intézetbe becsempészett SIM kártyát, melyet 2016. év december hónap elejéig tartott magánál. A SIM kártyát a vádlott a büntetés-végrehajtási intézet által kapcsolattartási célból rendszeresített mobiltelefonba helyezte, amely készüléket a vádlott ugyancsak engedély nélkül szerzett meg egy ismeretlen fogvatartott társától. A vádlott a büntetés-végrehajtási intézetben több fogvatartottal abban állapodott meg, hogy az általuk megjelölt mobiltelefonszámokra ellenérték fejében meghatározott pénzösszegű egyenlegfeltöltést intéz.

A vádlott a 2016. szeptember 10-e és 2016. december 6-a között a hívószámról a fentiek alapján számára ismeretlen személyeket hívott fel azért, hogy nyeremény ígéretével, tőlük különböző pénzösszegek bankautomatán keresztüli, az általa megadott telefonszámra történő feltöltése révén pénzt csaljon ki. A vádlott, ezen telefonhívások alkalmával általában egy telefonszolgáltató munkatársának adta ki magát, a sértettekkel pedig közölte, hogy egy nyereményjáték keretében sorsolták ki a telefonszámukat. A vádlott az általában 150.000 forint összegben megjelölt, nem létező nyeremény átvételének feltételeként azt kérte a sértettektől, hogy lehetőleg minél rövidebb időn belül menjenek el egy hozzájuk közel eső pénzkiadó bankautomatához, ahol a bankkártyájukat felhasználva kövessék a vádlott telefonon adott utasításait. A vádlott ekkor a sértetteket telefonon tévedésbe ejtve azt állította, hogy az általuk a bankautomatáknál elvégzett tranzakciós művelet valójában a nyeremény hozzáféréséhez szükséges kódok begépelését jelenti, a sértettek bankszámlájára pedig rövidesen megérkezik a nyeremény összege. Amennyiben a sértettek a vádlott által adott utasításnak megfelelően begépelték a megadott számokat, úgy a sértettek bankszámlájáról meghatározott pénzösszeg a vádlott által megadott telefonkártya egyenlegére utaltak át. Ezekben az esetekben a vádlott a saját maga által használt hívószám egyenlegét is növelte, valamint az egyenleggel feltöltött SIM kártyákért cserébe fogvatartott társaitól meghatározott pénzösszeget vagy csomagot kapott. Ezen túlmenően a vádlott a jogtalanul megszerzett egyenleget arra is használta, hogy hozzátartozóinak, ismerőseinek ételt, illetve szeszes italt rendeljen.

A vádlott által a sértetteknek bediktált – és ezt követően a sértettek által különböző pénzösszegekkel feltöltött – telefonszámok előfizetői, illetve használói a rendelkezésre álló adatok szerint nem tudtak arról, hogy a részükre jóváírt pénzösszeg bűncselekmény elkövetéséből származik.

A vádlott 55 sértett sérelmére, összesen 1.908.000 forint kár okozott, illetve további 24 esetben próbált meg kárt okozni.

Az előkészítő ülésen a vádlott bűnösségét beismerte és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról.

A Siklósi Járásbíróság csütörtökön üzletszerűen elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények miatt bűnösnek mondta ki a vádlottat, ezért a bíróság 2 év börtönre és 2 év közügyektől eltiltásra ítélte.

A vádlott és védője az ítéletet tudomásul vette, míg az ügyész fellebbezése bejelentésére három munkanapot tartott fenn, így az ítélet még nem jogerős.

hirdetés
Hirdetés