„Még soha nem láttam Pécset olyan szépnek, mint ma”

Harminc esztendeje, 1989-ben kötött testvérvárosi szerződést az osztrák Graz és Pécs, a jubileum alkalmából küldöttség érkezett a városba.

Immár 30 éve élő Pécs, valamint az osztrák nagyváros testvérvárosi kapcsolata: 1989-ben írták alá az együttműködési megállapodást a stájer településen. Azóta is folyamatos a  kapcsolat, nemcsak a kultúra, hanem az oktatás, a gazdaság, sőt még a városfejlesztés terén is.

Talán kevesen gondolnák, de Pécs és Graz között rengeteg a hasonlóság, amit több példa is igazol. Mindkét város elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő címet. Az osztrák város 2003-ban lett kultúrfőváros, Pécs pedig, mint ismert, 2010-ben. Graz óvárosát pedig – ahogy Pécsett az ókeresztény sírkamrákat – az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Korábban egyébként részletesen bemutattuk Grazot, cikkünk ITT olvasható el.

Az osztrák küldöttség egy csoportja Pécsett

A jubileum alkalmából grazi küldöttség érkezett Pécsre pénteken, az osztrák delegációt Decsi István alpolgármester fogadta a pécsi városházán. Decsi István köszöntőjében hangsúlyozta, a két város között történelmi, évszázados a kapcsolat, ez 30 éve hivatalos formát is öltött a testvérvárosi megállapodás révén. Az alpolgármester kiemelte, 30 év egy ember életében nagy időszak, de egy város életében is jelentős.

Decsi István alpolgármester köszöntötte a grazi delegációt

Decsi István a grazi vendégeknek röviden ismertette az elmúlt idők változásait, kitérve többek között az EKF-programra, egyben meg is köszönte, hogy annak idején a pályázathoz Graz is segítséget nyújtott tapasztalataival. Decsi István ismertette a város és az egyetem fejlesztéseit, többek között azt, Pécs újra megpályázza az Európa Zöld Fővárosa címet. Az eseményen köszöntötte a résztvevőket Hochmann András, az Osztrák Köztársaság tiszteletbeli pécsi konzulja is.

Csaknem húsz évig vezette az osztrák várost

Az eseményen a pécsi önkormányzat elismerését vehette Alfred Stingl, aki harminc esztendeje Graz polgármestere volt, ő írta alá a testvérvárosi együttműködést – Pécs most  ezzel is megköszönte neki azt az áldozatos munkát, amit a testvérvárosi kapcsolatokért tett. A most 80 éves politikus rendkívül hosszú ideig, 1985 és 2003 között vezette az osztrák nagyvárost. A grazi városvezetőt 1999-ben Pécs díszpolgárává választották. Az egykori polgármester rövid interjút is adott lapunknak.

Pécs elismerését vehette át Alfred Stingl

– Városvezetőként Ön írta alá a testvérvárosi szerződést, de úgy tudom, jóval korábbi a kötődése Magyarországhoz.

– 17 éves tanulóként már segítettem az 1956-os magyar forradalom résztvevőinek, azoknak, akiket az azt követő megtorlás üldözött el, ez az emlék a mai napig élénken él bennem. Segítséget nyújtani az embereknek, ez mindig fontos volt számomra.

– 1989-ben, a magyar rendszerváltás hajnalán mennyire volt nehéz leszervezni egy testvérvárosi megállapodást?

– Nem volt nehéz a grazi közgyűléssel elfogadtatni a megállapodást. 1989-ben a magyar és az osztrák vezetés közösen bontotta le a vasfüggönyt a két ország között, akkor egyértelmű volt számunkra, ki kell alakítani a partnerkapcsolatokat, hogy béke legyen Európában.

– Ön az elmúlt 30 évben nyilván többször látta Pécset, külső szemlélőként hogyan látja, mennyit változott a város?

– Utoljára 2010-ben voltam itt, azóta sajnos családi okok miatt nem tudtam jönni. Akkor még egy-két dolog hiányzott, most viszont azt mondhatom: még soha nem láttam olyan szépnek Pécset, mint ma!

hirdetés