Még több parkolóhely és új járdák Uránvárosban

Folytatódott a városi parkolók bővítésének, valamint az újabbak kialakításának több éve indított munkafolyamata, most az uránvárosi Páfrány utcában hoztak létre új parkolóhelyeket és újították fel a környező járdákat.

hirdetés

Az uránvárosi járdák leharcolt állapota a városrész régi, több évtizedes problémája, hiszen vannak olyan utcák, ahol Uránváros születése óta nem végeztek felújítási munkákat: a a járófelületeket felnyomták a fák gyökerei, berepedtek, biciklivel és gyalogosan is nehezen járhatókká váltak. Emellett Uránvárosban is problémát okoz, hogy egyre több az autó, parkoló viszont nincs elég. A város több éve indult járda- és parkoló-felújítási programjának köszönhetően azonban a helyzet folyamatosan javul.

Már birtokba is vették az új parkolókat

A városrész lakói tavaly év végén vehették birtokba a Radnóti Miklós Gimnázium mögötti és a Kőrösi Csoma Sándor utcában felújított járdákat, valamint a beruházás második ütemében itt kialakított 40 új parkolóhelyet, a munka pedig nem állt meg, hétfőn ugyanis a Páfrány utcában átadtak egy új, 43 férőhelyes parkolót, melynek mentén 300 négyzetméternyi területen a járdákat is felújították.

Decsi István: nagy igény volt az új parkolóhelyekre

Decsi István, Pécs alpolgármestere, a körzet önkormányzati képviselője a helyszínen elmondta, hogy Pécs több mint 60 éve épült városrésze már nem tudják kiszolgálni az Európa Kulturális Fővárosa programév során megújult városrészbe költöző fiatal családok igényeit, melyek közül az egyik legfontosabb a parkolók bővítése iránti igény. Ezért a város folyamatosan alakít ki új tereket az autóval közlekedő uránvárosiak számára.

Kiemelte, hogy a Páfrány utcai munkák során a zöldterületet igyekeztek megóvni, hiszen az a városrész népszerűségének egyik fő okát jelenti. Mint mondta, igyekeztek megfogadni a helyben élők felvetéseit a munkák ütemezése és a fejlesztések tervezése során is.

Új járda, új parkolók

Nem csak Uránvárosban történnek hasonló parkolófejlesztések. Kertvárosban például tavaly júniusban lakossági kezdeményezésre alakítottak ki egy 24 férőhelyes parkolót a Tildy Zoltán utca mellett található Szabó Ervin téren, de meg kell említeni a Németh László utcában történt újításokat is, ahol egy használaton kívüli sportpályát alakítottak át egy húsz férőhelyes parkolóvá. De ott van az Aidinger János út példája is, ahol egy nem használt közterületet változtattak kis, 8 helyes parkolóvá.

Idén rengeteg helyen várhatók még parkolóalakítási munkák Kertvárosban: a Gyöngyös utcában (6 férőhely), a Polgárszőlő utcában két helyen (11 és 14 férőhely), a Diana téri piacnál (14 férőhely), az Éva utcában (9 férőhely), a Maléter Pál úton (40 férőhely), az Uitz Béla utcai tömbnél (22 férőhely), de a Littke és a Boross István utcákban is számítani lehet majd megújuló parkolókra.

Több mint 40 új hely született

Érdemes továbbá szót ejteni arról is, hogy nemrég a kertvárosi parkolók többségénél a megkopott, nehezen látható felfestéseket is kijavították (valamint az új parkolóhelyeket is kijelölték) a Maléter Pál út szervizútján, a Nagy Imre út szervizútján, a Tildy Zoltán utcában, az Eszék utcában, a Lahti utcában, a Csorba Győző utcában, a Várkonyi Nándor utcában, a Nagy Ferenc téren, a Szabó Ervin téren és az Illyés Gyula úton. Ennek a munkafolyamatnak köszönhetően összesen 1963 parkolóhelyet jelöltek ki, ezen felül pedig Árpádvárosban 289 merőleges parkolóhelyet festenek fel.

Mindezen felül a belvárosban a Centrum-parkoló is bővül – részben az Ifjúsági Ház előtti területtel –, új burkolatot kap, akadálymentessé teszik, de nem marad el az új parkoló környékének fásítása, növényesítése sem.