Megint lejjebb tolták 160 millióval az Orfűi Aquapark kikiáltási árát

A csütörtökön kezdődő licit a harmadik lesz, már 330 millióval az első kikiáltási ár alatt vagyunk.

Először 1 milliárd 86 millió forintért hirdették meg az ezen a nyáron már ki sem nyitott fürdőt, másodjára már csak valamivel több mint 924 millióért, most pedig760 millióért.

Néhány hónap alatt – a tulajdonos államot képviselő Magyar Nemzeti Vagyonkezelő szavaival élve – “nyertes licitáló hiányában” 330 millióval ment lejjebb a kikiáltási ár.

Legutóbbi cikkünkben a háttérről a következőket írtuk:

  • A mai magyar viszonyok között irreális, hogy valaki csak úgy vesz egymilliárd forint körüli összegért egy tíz éves, felújításra szoruló, jelenlegi formájában csak a nyári szezonban működni tudó, szállodakapacitás nélküli fürdőt.
  • Talán nem véletlen, hogy egyelőre nem is sietett senki licitálni.
  • A turisztikai ágazatban az a gyakorlat alakult ki, hogy a fejlesztéseket általában állami “pályázati” támogatásból, állami vagy “baráti” kereskedelmi bankok hiteleiből valósítják meg.
  • Időközben a Pécs-Villány térséget turisztikai szempontból kiemeltté nyilvánította a kormány, és a nevesített települések között mások mellett Orfű is szerepel. Ez azt jelenti, hogy az itteni turisztikai vállalkozások a jövőben komoly eséllyel indulhatnak állami pályázatokon.
  • Régóta tartja magát a híresztelés, hogy az Orfűi Aquaparkra egy NER-közeli turisztikai szereplő vetett szemet.