A megsüllyedt csapadékvíz-elvezető csatornát és az utólagos szennyvízvezeték-bekötések utáni burkolathibákat javítják ki a Mártírok útján, melyet egyébként 2019-ben újították fel.

hirdetés
Uránia Mozi

A garanciális javítást június 28. és július 21. között végzik el a szakemberek, közben viszont forgalomkorlátozásra kell számítani a Szabadság út és a Rét utca közötti szakaszon – tájékoztatta lapunkat a városháza.

Mint írják, a pécsi önkormányzat fontos feladatának tartja a városi csapadékvíz-elvezető hálózat folyamatos fejlesztését, ezért egy TOP-os projekt (TOP-6.3.3-15-PC1-2016-00005: Pécs települési mélyvonal csapadékvíz-elvezetésének korszerűsítése) keretében a város mélyvonali vízelvezető-, és a megközelítőleg három kilométer hosszú csapadékvízrendszerét fejlesztik, amely az Ipar utca – Vasút utca – Indóház tér – Mártírok útja – Veress Endre utca vonalon helyezkedik el.

A munkálatok során hat vízgyűjtőt fejlesztenek.

Az 5-0-0 jelű főgyűjtő – Mártírok útja – kivitelezési munkái 2019-ben elkészültek, ekkor új csapadékvíz-gerinchálózat készült a Szabadság út és a Rét utca között. Közben a Tettye Forrásház Zrt. is dolgozott a területen: a szennyvízhálózat is megújult – olvasható a közleményben.

Ezek után a Mártírok útját teljes szélességben aszfaltozták.

Október 8-án kezdődtek a javítási munkák

Csapadékvíz, szennyvíz – problémák, javítás

Azonban az elmúlt néhány évben láthatóvá vált, hogy a Mártírok útján kisebb süllyedések alakultak ki az úton – vélhetően a rossz altalaj miatt. És mivel a kivitelezőnek még él a garanciális javítási kötelezettsége, ezért a pécsi önkormányzat elrendelte, hogy mielőbb történjen meg a javítás.

A szennyvízhálózat-korszerűsítés utáni, 4 bekötést érintő garanciális útburkolatjavítást is elvégzik.

A közlemény szerint június 28-án indul meg a munka, a megsüllyedt aszfaltfelületeket és az aknafedlapokat is helyreállítják.

Forgalomkorlátozások

2019-ben már jól vizsgázott az akkor kialakított forgalmi rend. Mutatjuk a munkák júniusi-júliusi ütemezését.

I. ütem: június 28. – július 5.

A Szabadság út és a Rét utca közötti szakaszon a kétirányú forgalom biztosított lesz, de sebességkorlátozás lesz érvényben.

II. ütem: július 5. – július 21.

A Szabadság út és a Rét utca közötti szakaszon kizárólag az ott lakók, a helyi és távolsági buszok közlekedhetnek, nekik biztosított lesz a kétirányú forgalom.

A kerülni nyugati irányból a Rét utca – József Attila út – Szabadság út útvonalon lehet, míg keleti irányban a Szabadság út – József Attila út – Megyeri út felé.

A Tüke Busz Zrt. belváros felé tartó 4-es, 4Y, 104-es járatainak Rét utcai megállóját a munkálatok alatt ideiglenesen 120 méterrel arrébb (keleti irányba), a Szabadság utca végén lévő buszmegállóba helyezik át.

A munkák július 21-ig tartanak a tervek szerint.


Mint ismert, a város korábban szakértőkkel vizsgáltatta ki, hogy „mi ment félre” a gyorsan kátyússá vált Mártírok útjának tavalyi felújítása során. Később a szakértői véleményt nyilvánossá is tették, kiderült: a süllyedések egyik fő oka, hogy az útburkolat alatti tömörítési folyamatot, valamint az injektálást nem végezték el megfelelő minőségben és mértékben a kivitelezők.

Hirdetés