Megkezdődik az Árpád-suli felújítása

A pécsi önkormányzat kiemelt célja, hogy fejlessze, korszerűsítse a közintézményeket, most pedig sor kerül az Árpád Fejedelem Általános Iskola és Gimnázium régen várt felújítására.

Ennek érdekében a város az elmúlt években 13 pályázatot nyújtott be, melyből 4 célozza iskolák, 2 rendelőintézetek, 6 óvodák és bölcsődék felújítását, valamint ennek keretében valósulhat meg a városi sportcsarnok energetikai fejlesztése is.

A pécsi fejlesztések
A megújult vagy megújuló iskolák sora: Jókai Mór Általános Iskola, Árpád Fejedelem Általános Iskola és Gimnázium, Bánki Donát Általános Iskola, Liszt Ferenc Zeneiskola.
Rendelőintézetek: Veress Endre utcai rendelőintézet, Kertvárosi Rendelőintézet.
Óvodák és bölcsődék: Kodály Zoltán utcai Óvoda, Nagy Jenő utcai óvoda, Ajtósi Dürer utcai Óvoda és Cseperedő Bölcsőde, Keleti Városrészi Óvoda Pákolitz István Utcai Tagóvoda, Városközponti Óvoda Köztársaság Téri Tagóvoda, Zöldliget Bölcsőde.

A már megvalósult, folyamatban lévő és tervezett fejlesztések összértéke megközelíti a 4 milliárd forintot.

Az Árpád-iskola felújításáról

Az iskolaépületek sorában szerepel az IMS-szerkezetű Árpád Fejedelem Gimnázium és Általános Iskola épülete is, melynek felújítása a város égető feladata, hiszen az intézményből az épület szerkezetéből fakadó veszélyek miatt 2018 szeptembere előtt kiköltöztették a diákokat.

 

Az önkormányzat még az előző városvezetés idején, 2016 nyarán pályázatot nyújtott be az Árpád-suli korszerűsítésére, mely több mint 400 millió forint támogatásban részesült.

A forrás azonban csak az épület energetikai felújítását célozta, hiszen a statikai megerősítés a pályázat keretében nem minősült elszámolható tevékenységnek. A pécsi önkormányzat a probléma megoldásáért az intézmény fenntartójával, a Pécsi Tankerületi Központtal közösen fordult a kormányhoz a statikai megerősítéshez szükséges forrás biztosításért.

A kormány végül 900 millió forint fedezetet biztosított a Pécsi Tankerületi Központnak a statikai és egyéb felújítási munkák megvalósítására. Az önkormányzat pénzügyi és gazdasági bizottsága pedig döntött a Pécsi Tankerületei Központtal közösen a kivitelezési közbeszerzés megindításáról.

A munkálatok 2020. március 2-án a terület átadásával kezdődtek meg, és várhatóan 2021 év elején költözhetnek vissza a diákok a felújított iskolaépületbe.

Hogyan újul meg pontosan a suli?

Valamennyi nyílászárót kicserélnek, korszerűsítik a fűtést, a melegvíz-ellátást és a belső világításokat.

Az energetikai felújítás során több mint 440 műanyag nyílászárót, 191 radiátort, 735 lámpatestet építenek be, továbbá az épület külső hőszigetelést kap, a lapostető pedig hő- és vízszigetelést.

Az iskola tetején egy 25 elemből álló komplett napelemes rendszert is telepítenek.

A Pécsi Tankerületi Központ által kapott kormányzati forrásból valósul meg a teljes statikai megerősítés, a bontási, belső villamos és gépészeti, szakipari munka, de például egy lift is épül.

Nagy munka lesz majd, hiszen a meglévő szigetelést is meg kell bontani, új gipszkarton álmennyezetet építenek, lesz hideg- és PVC-burkolás a belső vakolás mellett.

A megerősítés során továbbá több ezer méter feszítőkábellel dolgoznak a födémmegerősítés mellett.

A felújításkor a mosdók felújítására és az akadálymentesítésére is gondolnak.

A teljes beruházás összköltsége több mint egymilliárd forint, egészen pontosan nettó 1.089.473.644 forint.

Az önkormányzat egy régóta húzódó problémát old meg azzal, hogy több év várakozás után megkezdődhet a felújítás. Mint minden zajló vagy most induló beruházás esetén, ezúttal is arra törekszik a városvezetés, hogy a munkálatok jó ütemben haladjanak és minél rövidebb ideig befolyásolják a pécsiek életét.