Megnyitott a kertvárosi rendelőintézet!

Kevesebb mint egy év alatt elkészült az új kertvárosi rendelőintézet, a tavaly májusban kezdődött munkálatok befejezése után ugyanis idén március 20-án egy véradási akció kíséretében már át is adták a város legújabb egészségcentrumát!

Tavaly májusban kezdődtek meg az új kertvárosi rendelőintézet kialakításának munkálatai a Csontváry-sétányon található volt Pétáv-irodaház helyén, a kertvárosi betegek és páciensek pedig március 20-tól már is felkereshetik a város harmadik nagy rendelőjét, melyet a Pécs legsűrűbben lakott városrészében élőknek és a pécsieknek ünnepélyes keretek között adtak át kedden délután.

Rengetegen adtak vért az első napon!

A város legújabb egészségügyi intézményében négy háziorvosi és két gyermek háziorvosi rendelő mellett kialakítottak egy védőnői irodát, egy anyatejgyűjtő helyiséget, egy belgyógyászati, valamint egy nőgyógyászati rendelőt, de szemészeti szakrendelés, kardiológia, ultrahangos rendelő, fizioterápiás szoba, gyógytornahelyiség, és egy mintavételi labor is helyet kapott a teljeskörűen felújított, korszerűsített, napelemekkel ellátott és akadálymentesített intézményben. A labort egy vérvételi akció keretében ki is próbálhatták a kertvárosiak és a megnyitóra érkezett pécsiek.

Az átadón Páva Zsolt, Pécs polgármestere elmondta, hogy a modern kertvárosi egészségcentrum uniós, valamint városi források felhasználásával bruttó 326 millió forintból épülhetett meg, és hangsúlyozta, hogy az intézményben így minden olyan alapvető szolgáltatást biztosítanak, amelyek ma a város másik két rendelőjében megtalálhatóak, elérhetőek.

Ónodi-Szűcs Zoltán államtitkár, Páva Zsolt polgármester és Csizi Péter országgyűlési képviselő adta át a rendelőt

– Négy évvel ezelőtt döntöttünk úgy, hogy ha törik, ha szakad, tűzön-vízen át, de a kertvárosi rendelőt meg kell építeni. Korábban sokan ígérgették, de mi akkor elhatároztuk, hogy végigvisszük a programunkat – mondta a városvezető. Emlékeztetett arra, hogy az új rendelő kialakítását szakmai vita előzte meg, amelynek során a Honvéd kórház helyett a központi, jobban megközelíthető Csontváry utcát választották az intézmény helyéül, amivel a 2016-os „Kertváros Konzultáció” során a városrészben élők is egyetértettek.

A szemészeti szakrendeléssel is megismerkedhettek az érdeklődők

Csizi Péter országgyűlési képviselő elmondta, hogy a városban utoljára több mint három évtizede, 1983-ban épült rendelőintézet, a kertvárosi intézmény átadása a pécsieknek – főként a kertvárosiaknak – ezért egy igazi ünnepnapnak számít.

Vércukor- és koleszterinszintet is mértek az eseményen

Kiemelte, hogy ahhoz, hogy a munkák megkezdődhessenek, meg kellett szerezni az épületet, elő kellett teremteni a fejlesztéshez szükséges forrást, elkészítették a terveket, beszerezték az engedélyeket, végül kiválasztották a kivitelezőt, amely egy pécsi vállalkozás, a Kőház Építőipari Zrt. lett. Természetesen az orvosokkal és szakmabeliekkel is egyeztettek, hogy korszerű ellátásban részesülhessenek a kertvárosi páciensek – mondta az országgyűlési képviselő.

Bejárták a modern intézményt

Hangsúlyozta, a kertvárosi rendelő nagyban megkönnyíti majd a városrész lakóinak életét, hiszen a fárasztó vérvételekhez, valamint az egyéb vizsgálatokhoz a kertvárosiaknak – főként az időseknek – már nem kell beutazniuk a Lánc utcai, vagy az uránvárosi létesítményhez.

Népszerűek voltak a vizsgálatok az idősek körében

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár a megnyitón elmondta, az előző uniós pályázati ciklusban 77 vidéki kórház újult meg és 25 szakrendelő épült fel az országban, tehát – mint mondta – az uniós források nagy részét a vidéki települések egészségügyi intézményeinek fejlesztése vitte el. Ezt követően emlékeztetett arra, hogy az elmúlt négy évben négyszer sikerült megemelni az egészségügyi alapellátásban dolgozók béreit. A kertvárosi rendelőre térve az államtitkár elmondta, hogy egy barátságos, szép intézmény épült a városrészben, ahova a betegek bizalommal léphetnek be.

– Örülök annak, hogy a város úgy döntött, hogy az uniós pénzeket az egészségügy fejlesztésére fordítják, és gratulálok Pécsnek, hogy ezt a munkát ilyen gyorsan és hatékonyan végrehajtották – mondta.

Könnyebb lesz a kertvárosi betegek élete

A megnyitóra sok kertvárosi is érkezett, akiket megkérdeztünk arról, hogy mit gondolnak az új egészségcentrumról:

– Nekem nagyon tetszik, és ha minden jól megy, akkor ez jó lesz nekem, mert itt lakom a szomszédban, és ha lehet, majd át fogok ide iratkozni, mivel én Rózsadombra járok orvoshoz, de ide sokkal könnyebben el tudok jutni – mondta Deák Jánosné kertvárosi nyugdíjas.

Csizi Péter is kipróbált pár vizsgálatot

Horváth József kertvárosi lakos elmondta, hogy szerinte az épület nagyon szép lett, főleg, hogy a leromlott állapotú, kihalt Pétáv-irodaházból alakították át modern rendelővé.

– Nagyszerűen el van rendezve itt minden, óriási fejlődés ez, a laborról már érdeklődtem is. Nincs messze, alig száz métert kell sétálnom, szóval nagyon örülök – mondta.

Nem kell a város másik végébe utazni a laborvizsgálatokhoz

Hasonlóképpen vélekedett Kolonics Lászlóné is, aki hangsúlyozta, hogy nagyon boldogok, hogy végre lett kertvárosnak rendelőintézete, hiszen nagy szükség volt rá a városrészben élőknek.

– Nem kell most már kijárni Uránvárosba, nem kell kimenni a Lánc utcai rendelőbe. Nagyon vártuk, és az külön öröm, hogy ilyen modern és szép lett. Még az emeleten nem voltam, de mindenképp körbenézek, megismerkedem az épülettel, és kiderítem, hogy mit hol találok – mondta a kertvárosi nyugdíjas hölgy.

Hirdetés