Megnyitotta kapuit a fiataloknak épült új pécsi addiktológiai központ

Ma délelőtt hivatalosan is megnyitott Pécsett a Kamasz Addiktológiai Regionális Centrum (K-ARC). Az uniós pályázat keretében megvalósult beruházásnak köszönhetően segíthetnek így a drogproblémákkal küzdő fiataloknak a járóbeteg ellátást végző központban.

Bár az épület már a nyár elején elkészült, és minden készen is állt a nyitásra, akkor még nem tudta elkezdeni a kamaszok ambuláns ellátását a K-ARC. Az INDIT Közalapítvány, az intézmény működtetője még 2014-ben jelentkezett egy EU-s pályázatra, végül annak keretében tudták felépíteni a centrumot. Azonban idén nyáron úgy állt a dolog, hogy a Nemzeti Egészségbiztosítási Alap Kezelő (NEAK) nem biztosít kapacitást hozzá, azaz nem finanszírozza az itt dolgozó orvosok, szakemberek munkáját.

Végül augusztusban, egy rendkívüli befogadással minisztériumi szinten is megoldódott ez a kérdés, így jutottunk el a mai napig, az ünnepélyes megnyitóig.

– Pszichiáterekkel, klinikai szakpszichológusokkal, gyerekpszichológussal, szociális munkással, addiktológiai konzultánssal és családterapeutával várjuk a kamaszokat, így nyugodtan mondhatom, hogy igen színes a csapatunk – mondta el a PécsMának Gergál Tímea, a K-ARC intézményvezetője. – Ugyanez igaz a szolgáltatásainkra is. Lesznek családi és szülői konzultációink, egyéni esetkezeléssel is foglalkozunk, ahogyan csoportfoglalkozásokat is szervezünk majd.

Gergál Tímea, a K-ARC intézményvezetője

Az intézményvezető hozzátette, hogy hatalmas igény volt már egy ilyen központra, ugyanis jó ideje megfigyelhető már, hogy egyre fiatalabb korosztályokat érint a szerhasználat, a K-ARC-ban pedig végre olyan szakemberek tudnak foglalkozni a 12-20 év közötti fiatalokkal, akik specifikusan gyerekpszichiáterek vagy gyerekpszichológusok. A K-ARC hétköznapokon 8-16 óra között lesz nyitva, de Gergál Tímea elárulta, hogy azért a jövőben ez még alakulni fog, azt ugyanis máris látják, hogy a fiatalok jobban kedvelik a délutáni időpontokat, ugyanis így nem kell kimaradniuk az iskolából sem.

Dr. Szemelyácz János

– Úgy 25 évvel ezelőtt még azt gondoltuk, hogy a szenvedélybetegeket be kell nyomni egy rehabra, és addig ott tartani, amíg minden tökéletes nem lesz – mondta lapunknak Dr. Szemelyácz János, a K-ARC-ot működtető INDIT Közalapítvány kuratóriumi elnöke. – Aztán a nagyon alacsony hatékonysági ráta rámutatott, hogy lehet ezeket az embereket a lakókörnyezetükben is kezelni, talán még hatékonyabb is. Ebben nyújt nagy segítséget az ambuláns ellátás, amit a K-ARC is biztosítani fog a kamaszok számára Pécsett, és a régióban is.

A megnyitón ott volt Boér Gábor, az egészségügy finanszírozásáért és fejlesztésért felelős helyettes államtitkár, aki üdvözölte a központ nyitását. Szerinte az itt dolgozó szakemberek kiváló munkájának az eredménye az, hogy már betegeket fogadhat a centrum.

Boér Gábor, helyettes államtitkár

A támogatására sikerült a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő részéről többletkapacitást biztosítani, és ez a plusz teszi lehetővé a K-ARC működését – emelte ki Boér.

Nyőgéri Lajos

Nyőgéri Lajos, Pécs szociális ügyekért felelős alpolgármestere is örömét fejezte ki, hogy elindulhat a drogproblémákkal küzdő kamaszok ambuláns ellátása, egyúttal kiemelte az INDIT szerepét a projektben. Külön köszönetet mondott a város nevében Dr. Szemelyácz Jánosnak is a sok évtizedes munkájáért, amit a városért és a régióért tett az addiktológia területén.

Hirdetés