Hétfőn kezdődik az a nagyberuházás, amely révén a pécsi történelmi belváros újabb pontja szépül meg. Az elmúlt időszakban az utcában lakó kereskedőknek, lakóknak fórumot is tartottak, de azóta is számos felvetés fogalmazódott meg a pécsieket foglalkoztató nagyberuházás kapcsán. Csokorba szedtük ezeket, szakemberek, mérnökök segítségével igyekszünk válaszokat adni.

hirdetés
Uránia Mozi

Miért tart ennyi ideig a Ferencesek utcája felújítása?

Az, hogy a sétálóutcát pusztán leburkolják az új térkövekkel, 2-3 hónap alatt megoldható lenne. A szakemberek azonban úgy határoztak, mivel több évtizede lerakott közművezetékek futnak a Ferencesek utcája alatt, az új burkolat lerakása előtt valamennyit újra cseréltetik a szolgáltatókkal. Ha ezt nem tennék, szinte garantálható, hogy rövid időn belül egy csőtörés, meghibásodás miatt az új burkolatot kellene bontani, hiszen a több évtizedes vezetékek egy idő után „megadják magukat”.

Ezt a beruházást évtizedekre terveztük, reméljük, mindenki úgy véli, ennyi kellemetlenséget megér, hogy valóban tartós eredmény szülessen, olyan, amit nem kell akár hetekkel az átadás után egy műszaki meghibásodás miatt felbontani – hangsúlyozta kérdésünkre Merza Péter, a Pécsi Városfejlesztési NZrt. vezérigazgatója.

Hogyan ütemezik majd a munkát?

Az első időszakban a szolgáltatók vonulnak fel a területre, egymás után, a munka a Jókai tér felől indul. A lapunk által megkérdezett szakemberek, mérnökök is megerősítették, nincs arra mód, hogy egyszerre dolgozzanak az eltérő közművekkel (például víz és gáz) foglalkozók. Ennek műszaki oka (eltérő mélységben vannak a vezetékek), de munkabiztonsági háttere is van.

A részletes ütemezés:

  • május 20. – július 15. (8 hét) E.On Dél-dunántúli Gázhálózati Zrt. – gázvezeték-rekonstrukció;
  • július 15. – október 15. (13 hét) Tettye Forrásház Zrt. – szennyvíz- és vízvezeték-rekonstrukció;
  • október 15. – december 8. (8 hét) E.On Dél-dunántúli Áramhálózati Zrt. és Magyar Telekom Nyrt. vezetékrekonstrukció;
  • november 15-től burkolatfelújítás.

A munkák nem egyformák: a legnehezebb műszaki tartalom a Tettye Forrásház által megbízott kivitelezőkre vár, 3,5 méter mélyen futnak a szennyvízvezetékek. Sok vezeték nagyon régi, van, amit 70 éve tettek a földbe.

Miért nem közműalagúttal dolgoznak?

Lakossági véleményként az is felmerült az elmúlt napokban, miért nem közműalagút kialakításával végzik ezt a munkát. Műszaki értelemben gyakorlatilag megoldhatatlan lenne egy 8-10 méter széles utcában 3-4 méter mélyen egy 3 méter széles betonfolyosót kialakítani úgy, hogy a környező több száz éves házak ne károsodjanak, illetve ez a megoldás lényegesen hosszabb és drágább is lenne a mostaninál. A legmélyebben fekvő szennyvízvezeték szintjén kellene kialakítani a Ferencesek utcája teljes hosszában egy betonalagutat – ez a gyakorlatban 3,5 méter mélységet jelent, itt megy ugyanis ez a vezeték. Horribilis lenne a költség, és időben a munka a többszörösére nőne, a kockázatokról nem is beszélve.

Miért májusban kezdik?

Erre viszonylag egyszerű a válasz: amiért a legtöbb olyan munka ekkor kezdődik, amit szabad téren muszáj végezni. Megfelelő időjárási körülmények kellenek (tegyük hozzá, egy olyan esőzés, ami a napokban zajlik, szintén hátráltató). A jó időre szükség lesz, burkolatfelújítás tartósan 5 fok feletti hőmérséklet esetén végezhető, így ezt a munkát semmiképpen nem lehet mondjuk január-februárban végezni.

Miért kell ez egyáltalán?

Bár a városvezetés is úgy látta, egyre nagyobb a kontraszt a megszépült belváros többi része és a Ferencesek utcája között (és ez az ellentét még nagyobb lett a Jókai tér újraburkolása óta), a kereskedők jelentős része is kérte, szépüljön meg a sétálóutca. Számos kérés érkezett az elmúlt időszakban az önkormányzat felé, a kereskedők több zöldfelületet, új burkolatot, padokat szerettek volna – éppen ez fog most megvalósulni.

Tegyük hozzá: a nemrégiben lezajlott fórumon is a legtöbb kereskedő elégedett volt azzal, amit a látványtervek mutatnak. A fórumon – ahogy már megírtuk – több kereskedő azt mondta, örülnek, hogy megvalósul a program, hogy, mint egyikük fogalmazott, „ilyen szép lesz a Ferencesek utcája”, de aggódnak a kieső bevétel miatt. Felmerült, hogy bérleti díj- vagy adókompenzációt kérnének emiatt, ahogy egyikük fogalmazott, nem a hasznukat kérik, hanem valamilyen tehermegosztást. A fórumon válaszként az hangzott el, egyéni tárgyalások lesznek ebben az ügyben a bérlőkkel.