Húsvétvasárnap is folytatódik a nyárias idő.

Még csak március vége van, de már túl vagyunk az idei első nyári napon. A HungaroMet NZrt. adatai szerint március 30-án, szombaton a Dél-Alföld egy-egy mérőállomásán már elérte a 25 fokot a hőmérséklet. Nyári napnak pedig azt nevezzük, amikor a hőmérséklet csúcsértéke meghaladja a 25 fokot.

A szokatlanul meleg időjárás vasárnap is folytatódik, és ahogy a HungaroMet írja, akár a napi melegrekord is megdőlhet. És ez még nem minden, ugyanis ma még nagyobb koncentrációban érkezhet szaharai por a térségünkbe. A dél felől érkező sivatagi por miatt a változó mennyiségű, vastagságú fátyolfelhőzet akár tartósabban is szűrheti a napsütést, illetve az időszakosan vastagabb felhőzet teljesen eltakarhatja a napot.

A légkörbe került homok egyébként már szombaton is szokatlan jelenségeket idézett elő. Ahogy az Időkép írja, a napfelkelte színei sem volt a megszokottak, de a por napközben is gyakran tompította a Nap ragyogását, sokszor homályos volt az ég, és jól kivehető volt a napkorong az égen. A napnyugta pedig olyan volt a látvány, mintha egy sivatagban lettünk volna. Ez látható egyébként kiemelt képünkön is, Komka Péter, az MTI fotósa készített a salgói vár közelében.

Hirdetés