Mellár miatt zártkörűvé tette a vitát a dékán, egyetemi kollégája bírálja

Mellár Tamás

Mellár Tamás részvétele miatt csak zártkörűen engedett megrendezni egy online beszélgetést tegnap a pécsi egyetem közgazdaságtudományi karának dékánja. Az egyetem egy másik karának tanszékvezetője szerint “súlyosan irányt tévesztett az egyetemi vezető aggodalma”.

Csütörtök estére a koronavírus okozta válság kezeléséről hirdettek meg online beszélgetést a pécsi egyetem közgazdászai. A meghívott három tanár egyike Mellár Tamás, Pécs egyik országgyűlési képviselője volt. A Népszava azt írja, hogy a kar vezetése először nem akarta engedélyezni Mellár részvételét a beszélgetésen, aztán beérték annyival, hogy a beszélgetés csak a szakkollégium diákjai számára legyen elérhető. Fő érvük az volt, hogy mivel az egyetem politikamentes intézmény, nem helyes, ha a független képviselő Mellár részt vesz a beszélgetésen.

A lap emlékeztet: a közelmúltban 15 közgazdász – köztük Mellár Tamás – nyílt levélben arra kérte a kormányt: gondolja újra válságkezelésre kidolgozott terveit, mivel az nem ad megoldást a recesszió okozta szociális problémákra.

Schepp Zoltán, a kar dékánja a Népszavának azt mondta, a nyílt levél miatt “Mellár álláspontja a politikai erőtérbe került”. A dékán szerint ha Mellár a vitában elmondja érveit, akkor abból sokan azt a következtetést vonják le, hogy a pécsi egyetem ellenzéki nézeteket hirdet. Ezért szorgalmazta azt, hogy a beszélgetés zártkörű legyen. Szerinte a diákok – a laikusokkal szemben – képesek a vita szakmai szempontjaira figyelni.

Polyák Gábor, a PTE kommunikáció- és médiatudományi tanszékének vezetője Facebook-oldalán ezzel kapcsolatban ma azt írta: “Egy egyetemi vezető nem enged nyilvánosan megrendezni egy közgazdasági szakmai vitát, mert a főszereplő (Mellár Tamás) ‘álláspontja a politikai erőtérbe került‘. Az a társadalomtudományi álláspont, amelyik nem kerül politikai erőtérbe, egyszerűen érdektelen. Mindez éppen akkor zajlik, amikor a PTE-től a kormány elvesz 3,6 milliárd forintot, miközben a pécsi egészségügy meghatározó része is az egyetemhez tartozik. És idén több mint 1500-zal (kb 12 százalékkal) kevesebben jelentkeztek a PTE-re, mint tavaly. Szerintem súlyosan irányt tévesztett az egyetemi vezető aggodalma és határozottsága. Aggódnia az egyetemért kellene, határozottan megnyilvánulnia a kormány egyetempusztító lépéseivel szemben.

hirdetés
Hirdetés