Mese, csoda, varázslat, csillogó gyerekszemek: idén is vár a Mikulás pécsi szobája!

Nyolcadik éve nyitotta meg idén decemberben kapuit A Mikulás szobája tárlat a pécsi MárkusZínházban. Több ezer gyermek arcára csaltak már mosolyt a bábszínház munkatársai, a fehérszakállú helyi segítői. A népszerű programra még vannak helyek, de bizony sietni kell a foglalással. Mi is megnéztünk egy vezetést és csináltunk néhány kedvcsináló képet. Lássuk!

A Mikulás pécsi segédje, Pilári Lili Eszter december 1-én szentlőrinci általános iskolásokat fogadott, akiknek mindent elmondott nagyszakállú „főnökéről”, amit csak tudni érdemes. A csodálatos szoba berendezéséhez tartoznak például írógép, csomagolópapírok, játékok, a csillagtérkép és az iránytű, amiket a Mikulás december 6-án a tájékozódáshoz használ világ körüli útján. De szánja és hűséges rénszarvasa is látható a kirakat üvegén keresztül – igaz, mint kiderült, varázscukorkával lekicsinyíti őket a télapó, hogy kevesebb csokoládét fogyasszon a négylábú jószág. Egy mágikus könyvben pedig a tárlatvezetésen részt vevők bepillantást nyerhetnek a világ minden gyermekének ablakán.

Íme, néhány fénykép a december 1-ei, délelőtti tárlatvezetésről: 

– Tavaly a pandémia miatt nem volt vezetés, csak a kirakatot rendeztük be. Szerencsére most fogadhatunk családokat, csoportokat. A rekord 2019-ben volt, akkor három hét alatt 550 látogatónk volt. Kezdetben, nyolc éve talán még ki tudtak zökkenteni, de mára a gyerekek minden kérdésére válaszolni tudok, ami a Mikulással kapcsolatos, nem esem ki egy pillanatra sem a szerepemből. Ezt nem is lehetne úgy csinálni, hogy én nem hiszem el, hogy itt lakik a Mikulás. Volt már olyan nagyobb fiú, aki csak a húgát hozta el, de úgy ment el, hogy este ő is kiteszi majd a csizmáját az ablakba. Gyerekektől és felnőttektől egyaránt nagyon pozitívak a visszajelzések. Talán az egyik legmeghatóbb élmény volt, mikor 2015 körül egy osztály volt itt a tanárnőjével, akinek azt mondták, nem lehet saját babája. A tanítványok viszont egytől egyig azt látták a Mikulás varázskönyvében, ahogy a pedagógus otthon ül a gyerekével, a hölgynek potyogtak a könnyei. Úgy tűnik, az üzenet nagyon erős volt, ugyanis egy évre rá bekopogott hozzánk, akkor már anyaként – emlékezett Pilári Lili Eszter.

Íme, a Mikulás szobája: 

Gyimesiné Fekete Tünde, a Szentlőrinci Általános Iskola  pedagógusa lapunknak elmondta, most először jöttek az iskolásokkal a Mikulás szobájába, a harmadikosok pedig imádták a programot. Úgy fogalmazott, hogy nagyon fogékonyak az ilyen kirándulásokra, csillogó szemmel néztek végig a berendezésen és ámulva hallgatták a télapóról szóló varázslatos mesét.

A tárlatvezetésekre minden alkalommal 12 fő jelentkezhet, az időpontok már elérhetők a bábszínház honlapján, IDE kattintva