Milliárdos útfelújítás, új elektromos buszok jönnek Pécsre

Több fontos elemmel bővül a pécsi Modern Városok Program, derült ki egy hétfői sajtótájékoztatón: az eddigi fejlesztéseken túl milliárdos út- és járdafelújítási beruházás indul, mintegy 4 milliárdból vásárol a város elektromos buszokat, a tervezett élményfürdőhöz pedig távvezetéken jöhet termálvíz. 

Gyopáros Alpár, a Miniszterelnökség Modern Települések Programjáért felelős kormánybiztosa tárgyalt Pécsett hétfőn, a részletekről az egyetem műszaki karán tartottak sajtótájékoztatót, nem véletlenül: több jelentős fejlesztés folyik itt a Modern Városok Program keretében. Gyopáros Alpár hangsúlyozta, a 23 megyei jogú várossal Orbán Viktor kormányfő 2015 és 2017 között kötött megállapodást a fejlesztésekről, 260 projekt körvonalazódott összesen 3500 milliárd forint értékben, ebből a 2019-es költségvetésben szereplő tételekkel együtt 1000 milliárdot ki is fizettek. A kormánybiztos hangsúlyozta, ezek kétharmada nem uniós, hanem hazai forrás, mint fogalmazott, azért is fontos ezt megemlíteni, mert a kormány politikai ellenfelei gyakran hangoztatják, európai uniós forrásokból könnyű fejleszteni.

hirdetés
Egyre látványosabbak az egyetemen zajló, a pécsi Modern Városok Program fejlesztései

A kormánybiztos kiemelte, a négy pécsi nagy elem közül az egyik az egyetemi fejlesztéssor, egy mintaprojekt, azt mutatja, Pécs városa és az egyetem között kiváló az együttműködés. Gyopáros Alpár egyben megköszönte Páva Zsoltnak, Hoppál Péternek, és Pécs korábbi országgyűlési képviselőjének, Csizi Péternek a munkáját, és kiemelte, ugyanez igaz az egyetem vezetésére, ennek köszönhető, hogy Pécsett a munkák előrehaladása nagyon jó, az egyetemi rész talán a leglátványosabb.

Hoppál Péter pécsi országgyűlési képviselő is kiemelte, új dimenzióba lépett az egyetem és a város közötti együttműködés. A képviselő ismertette a másik három nagy fejlesztési elemet: a gazdaságfejlesztést, a kulturális támogatást, amely révén a Zsolnay-negyed és a Kodály Központ az első nem fővárosi intézményként kap ilyen központi forrást, valamint a szabadidős fejlesztéseket. Hoppál Péter hangsúlyozta, a mintegy 100 milliárd forintnyi, Pécsnek szánt fejlesztési forrás rendkívül jelentős, egyben kiemelte: fontos, hogy az egyetem sikere a város és a régió sikere legyen, ezért is adtak át több mint 24 milliárdnyi forrást a pécsi Modern Városok Programból a PTE-nek.

Hoppál Péter, Gyopáros Alpár és Páva Zsolt ismertette a fejlesztéseket

Páva Zsolt polgármester ismertette azokat az új elemeket, amelyek a hétfői munkamegbeszélésen körvonalazódtak. Pécs polgármestere bejelentette, a Modern Városok Program keretében új tételként 4 milliárd forint jut Pécsnek új elektromos buszok beszerzésére (valamint ezen kívül továbbra is él a korábbi, 8+2 jármű beszerzésének programja, amelyre a pénz már adott, de a buszgyártó cég nehézségei miatt a járműveket a város nem tudta még beszerezni.)

A városvezető hangsúlyozta, Pécsett valós probléma az utak állapota, ezért a programból szintén 4 milliárdot fordítanak út- és járdafelújításra. Az ipari csarnokok építése, mint a gazdaságfejlesztési elem, szintén kiemelt a pécsi programban.

Páva Zsolt bejelentette, átalakul a tervezett élményfürdő beruházása, ugyanis – bár a szakemberek is erre számítottak – a Pécs mélyrétegeiben lezajlott próbafúrások nem találtak megfelelő melegvizet. Ezért a tervek szerint egy közeli, dél-keleti település már feltárt termálkútjából hoznának távvezetéken termálvizet, így valószínűleg a fürdő tervezett helyszíne is megváltozna, erről a közgyűlés szeptemberi ülésén születhet döntés. Páva Zsolt polgármester ugyanakkor kiemelte, csak akkor valósítják meg a beruházást, ha a fürdő üzemeltetése fenntartható lesz, erre a jelenlegi számítások szerint van reális esély.

Pécs polgármestere hangsúlyozta, a kormányra a város eddig is számíthatott, a Modern Városok Programban a kormánybiztos és a kabinet Pécs kiemelt partnere.

hirdetés

Hirdetés