„Mindig azok szeretnek minket, akik ellenzékben vannak”

Jakus Ibolya, a HVG felelős szerkesztője és Szauer Péter vezérigazgató a pécsi kiállításmegnyitón

Tavaly júniusban ünnepelte negyvenedik születésnapját a HVG, ez alkalomból kiállítás nyílt Budapesten a lap címlapjaiból, amit több városba is elvisznek. Pécsett a kiállítást a Tudásközpontban tekinthetik meg a látogatók 29-éig, szombatig. 

hirdetés
Uránia Mozi

A kiállítást szerda délután Jakus Ibolya, a HVG felelős szerkesztője és Szauer Péter, a HVG vezérigazgatója nyitotta meg a Tudásközpontban. Ezt követően egy beszélgetésen vehetett részt az az 50-60 ember, aki eljött a rendezvényre.

Szauer Péter a Kádár-korszakba visszanyúló kezdetekről szólva elmondta, az akkor még tisztán gazdasági lap elsődleges célja az volt, hogy nemzetközi kontextusba helyezzék a hazai híreket, és fordítva. A gazdasági hírek mögött ott volt a politika is, de csak a sorok között, burkoltan. Egy-egy politikai esemény gazdasági hatásaival foglalkoztak, ami az akkori propagandanyelvezethez képest újdonság volt. 

A HVG legelső lapszáma

Szauer szerint most kezdenek visszatérni oda, ahonnan indultak, hiszen bizonyos dolgokat a sorok között tudnak csak közölni az olvasóval. Nem a cenzúra, hanem az információhiány miatt, hiszen a hivatalos források egyszerűen nem adnak információt. „Tudunk dolgokat, de 100 százalékig nem tudjuk bizonyítani, aminek persze nem örülünk” – fogalmazott. 

Jakus Ibolya a legendássá vált HVG-címlapok kapcsán elmondta, eleinte még kezdetleges eszközökkel, ollóval és ragasztóval készültek. Később a címlapkirályként emlegetett Horváth Zoltán újságíró és Szoboszlai Károly grafikus szinte képzőművészeti értékű címlapokat alkottak. A mai címlapteam vezetője Kőhalmi Zoltán humorista, nemrég pedig az ismert karikaturista, Marabu csatlakozott a stábhoz.

„Sok minden változott az elmúlt negyven évben, de az nem, hogy mindig azok szeretnek minket, akik éppen ellenzékben vannak” – mondta Szauer. Hozzátette, emlékszik még, hogy korábban fideszes politikusok is szimpatizáltak velük.

Két címlap a kilencvenes évek legvégéről

„Voltunk szegények és voltunk gazdagok” – foglalta össze üzleti szempontból a lap négy évtizedét a vezérigazgató. Felidézte, a kétezres évek elejére a hatodik legnagyobb lapkiadó lettek. Mára több lábon állnak, ez segíti a túlélésüket egy olyan piacon, ahol az állam az egyik legnagyobb hirdető, és ahol olyan képződmények vannak, mint a fideszes médiaholding, a KESMA. 

„Nálunk nincsenek olyan tulajdonosok, akiknek a tájékoztatáson kívül másik érdekei is vannak” – fogalmazott Szauer. Szerinte kétfajta médiatulajdonos van, az egyik profitot akar, a másik befolyást. „Profitot nem engednek csinálni nekünk, mi viszont nem engedjük, hogy befolyást szerezzenek felettünk” – mondta a vezérigazgató a jelenlegi hatalom és a HVG viszonyáról. 

A húszéves jubileumát az állami Műcsarnokban ünnepelte a lap és annak kiadója, most ez természetesen fel sem merülhetett. 

„Mindenki álljon ki magáért, hogy 20 év múlva is lehessen ilyen kiállítást tartani” – mondta Szauer Péter.