Nemcsak az itt tanuló külföldi diákoknak, hanem a nyelvet tanuló helyieknek is fontos épületet adtak át hétfőn a Modern Városok Program keretében. A Nemzetközi Oktatási Központ és Idegen Nyelvi Központ/ECL Nyelvvizsgaközpont több mint 900 millió forintos beruházása egyben egy patinás pécsi épület teljes megújítását is jelenti.

Immár a diákok és a nyelvet tanulók vehették birtokba a Pécsi Tudományegyetem Damjanich utcai épületét, egy újabb nagyberuházást adtak át ugyanis a Modern Városok Program keretében.

A hétfői avatóünnepségen Bódis József oktatási államtitkár azt hangsúlyozta, a Modern Városok Program a Pécsi Tudományegyetem fejlődéstörténetében egy új fejezetet nyitott, ugyanakkor ez a fejezet még nem zárult le. Az államtitkár szerint az elmúlt időszakban a felsőoktatási világpiac szerves részévé vált a pécsi egyetem, megmérettetett és nem találtatott könnyűnek, hanem éppen ellenkezőleg, kiderült, milyen magas szintű képzéseket folytatnak itt.

Páva Zsolt, Miseta Attila, Bódis József és Jenei Zoltán adta át az épületet

Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora azt hangsúlyozta, amikor 2015-ben Orbán Viktor kormányfő Pécsett bejelentette a Modern Városok Program helyi fejlesztéseit, akkor váltak valóra azok az egyetemi elképzelések, hogy az idegen nyelvű képzés jelentős támogatásban részesül.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere felidézte, a Damjanich utcai épület 1893-ban árvaháznak épült, az egypártrendszerben pártiskola volt, majd az egyetem kapta meg, most pedig olyan célt szolgálhat, ami a városnak is fontos, nevezetesen azt, hogy a külföldi diákok minél inkább otthon érezzék magukat a városban.

Pár éve, amikor megnézték a rendkívül rossz állagú ingatlant, több munkatársa azt mondta, inkább adják vissza a nemzeti vagyonkezelőnek, emlékezett beszédében Jenei Zoltán, a PTE kancellárja, aki úgy fogalmazott, most viszont „kisebb pécsi csodának lehetünk szemtanúi”.

A több mint 900 milliós forrásból, bő egy év alatt elkészült beruházás során a Damjanich utcai egyetemi épület teljesen megújult. A földszinten és az első emeleten a Nemzetközi Oktatási Központ oktatási és közösségi terei kaptak helyet. Itt zajlanak például a különböző nyelvi és szakmai előkészítők azoknak a külföldi diákoknak, akik a későbbiekben Pécsett akarnak tanulni.

Az emeleten kapott helyet a több mint 230 fő befogadására alkalmas konferenciaterem, amely Álmosné Kajdy Ella (1957–2016) nevét viseli, aki a Nemzetközi Oktatási Központnak 23 éven keresztül volt a vezetője.

A legfelső szint az Idegen Nyelvi Központ/ECL Nyelvvizsgaközpont, ahol a helyiek, diákok tehetnek nyelvvizsgákat. A nyelvi termeken kívül olyan közösségi részt is kialakítottak, ahol elegendő tér van a nyelvvizsgára várakozóknak is.

Fotók: Csortos Szabolcs/UnivPécs

Hirdetés