Megdőlni látszik, hogy nem okoznak súlyosabb megbetegedést az új variánsok

Napról napra nő a fertőzöttek száma – hívta fel a figyelmet Müller Cecília az operatív törzs ma délelőtti sajtótájékoztatóján.

hirdetés
Uránia Mozi

Az országos tisztifőorvos szerint a növekvő tendenciák az elmúlt hetekben jelentkeztek erőteljesebben, az aktív fertőzöttek számának gyarapodása mögött pedig nagy valószínűséggel a világszerte kimutatható vírusmutációk állnak.

“Korábban azt a tényt írták le a szakértők és a megfigyelők, hogy az új variánsok sokkal fertőzőképesebbek, ez tény, ezt ma is így tartjuk, ugyanakkor nem okoznak súlyosabb megbetegedést az általunk ismert új koronavírusnál. Ez a tézis is megdőlni látszuk, hiszen látjuk azt, hogy arányaiban az új fertőzöttekhez képest egyre többen kerülnek kórházba. Ez azt jelenti, hogy kórházi kezelésre van szükségük, mert súlyosan zajlik náluk a betegség” – mondta Müller Cecília.

Majd hozzátette:

„Nagyon fontos két hét előtt állunk.”

A tisztifőorvos a továbbiakban tájékoztatott arról, hogy az elkövetkezendő pár hét alatt több védőoltást tudnak beadni, mint eddig összesen, amelyekhez társul a kínai Sinopharm-oltóanyag is.

Müller Cecília végül beszélt az oltás esetleges mellékhatásairól. Arra figyelmeztetett, hogy leginkább a második injekció után jelentkezhetnek az influenzáéhoz hasonló tünetek.

Szerző: Szilárd Alíz