Péterffy Attila polgármester a teljesen újjászületett Ifjúsági Ház épületéhez és a kibővült és kizöldült Centrum parkolóhoz kapcsolódó fejlesztéseket bemutató projektzáró eseményen egy új fa-örökbefogadási programot is bejelentett augusztus 27-én.

hirdetés
Uránia Mozi

Ahogy bizonyára a pécsiek többsége már tudja, az elmúlt évek során egy közös felújítási projekt keretében teljesen megújult a Centrum parkoló, ahogy a mellette található, hosszú évekig üresen álló Ifjúsági Ház épülete is. A projektet koordináló Pécsi Városfejlesztési Zrt. pályázata 2016 novemberében kapott zöld utat, a város a munkálatokra összesen 1,2 milliárd forintos – európai uniós és hazai – forrást nyert el. Augusztus 27-én, a fejlesztések befejezését követő projektzáró eseményen Péterffy Attila polgármester és Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Zrt. vezérigazgatója ismertette a projekt részleteit és jelentőségét.

Újjászületett és meg is telt az Ifjúsági Ház

Péterffy Attila kiemelte, hogy az Ifjúsági Ház felújítása és hasznosítása hosszú évek óta problémát okozott a városnak, ahogy az is, hogy az épület környezetében évekkel ezelőtt megkezdődött, majd leállt beruházások miatt a terület teljesen használhatatlanná vált. Mint mondta, az egyre leromlottabbá váló épület a városképet is jelentősen rontotta. Mindebből kifolyólag – folytatta – az előző városvezetés után „megörökölt” fejlesztéssel egy évek óta húzódó probléma oldódott meg.

Új parkoló, új IH, új zöldfelületek

Kiemelte, hogy az Ifjúsági Ház a projekt során funkciót váltott: irodaház lett, amelynek irodáit gyorsan, már a nyitás előtt sikerült kiadni olyan ismert, Pécsett jelenlévő cégeknek, mint az Ernst & Young, az Aldi és a Viessmann. Ez azt jelenti – mondta a polgármester –, hogy az Ifjúsági Ház átalakításával az önkormányzat régóta létező piaci igényeket tud kiszolgálni.

A kivitelezés részletei kapcsán Csúcs Zoltán elmondta, hogy az irodaterületek mennyiségét csak emeletráépítéssel lehetett megoldani, így a cégek egy összesen több mint 2 ezer négyzetméteres irodaépületbe költözhetnek.

Kibővült és kizöldült a Centrum parkoló

A Centrum parkoló is komoly változásokon esett át az elmúlt év során. Korábban a parkolóhelyeket többnyire zúzalékkal stabilizálták, szilárd burkolat nélkül, így a parkoló száraz időben porzott, esőben sáros volt, a csapadékvíz elvezetése pedig megoldatlan volt a területen – mondta Csúcs Zoltán. Probléma volt még – folytatta –, hogy a parkolóállásokat nem lehetett szabályosan kijelölni, a közvilágítás hiányos volt, az árnyékot adó zöldfelületek mennyisége pedig jelentéktelen volt.

Péterffy Attila és Csúcs Zoltán

A megújult parkolóban minden új hely térköves burkolatot kapott, az úthálózatot leaszfaltozták, emellett a csapadékvíz-elvezetést is megoldották – mondta. A munkák eredményeképp a korábbi 240 helyett, már 252 darab szabványos parkoló várja az autósokat, ezen felül 5 új akadálymentes parkolót és 5 új rakodóhelyet is kialakítottak, valamint bővült az elektromos autótöltő állomások sora is (már 4 autót lehet egyidőben tölteni).

Péterffy Attila hozzátette, hogy a felújítás során a terület élhetősége és klímájának javítása fontos szempont volt, ezért új zöldfelületeket alakítottak ki a parkolóban és környékén, a Kereskedők Háza előtti kavicsos parkoló helyén pedig már egy teljesen új kis park található.

Örökbe fogadhatják a Centrum parkoló fáit

A polgármester elmondta, hogy a parkolónál korábban 91 fa állt, amelyből az előző városvezetés eredeti tervei szerint 51-et vágtak volna ki, azonban a parkolóhelyek racionalizálását és az új városvezetés módosításait követően csak 26-ot kellett kivágni (ezek jellemzően beteg fák voltak).

A fakivágásra szánt összeget az új városvezetés javaslata alapján 120 új fa telepítésére fordították, így – megduplázva a korábbi állományt – összesen 185 fa ad majd árnyékot a területen.

Fákat fogadhatnak örökbe pécsi vállalkozások

Péterffy Attila ezt követően egy új városi projektet jelentett be. Mint mondta, a Pécsi Kommunikációs Központ által kitalált „Fadopt” program lényege, hogy a Centrum parkolóban és környezetében található 150 fát pécsi vállalkozások örökbe fogadhatják.

A vállalkozások által befizetett adoptálási összegből az önkormányzat újabb faültetéseket fog finanszírozni városszerte.

– Ha jól sikerül a Fadopt-program, akkor a befolyt összegből egy olyan eszközt is be tudunk szerezni, amely képes arra, hogy a fák és gyökérzetük állapotát monitorozza, ezzel hozzájárulva a pécsi faállomány gondozásához és megőrzéséhez – mondta.

A fákat örökbefogadó cégek nevét – az örökbe fogadott fáknál kihelyezett táblák mellett – egy pécsi zöldbuszon, valamint egy erre a célra létrehozott honlapon is látni lehet majd (utóbbin azt is feltüntetik, hogy az adott fák mekkora szerepet játszanak a légszennyezés megkötésében).

A cikk a TOP-6.3.2-15-PC1-2016-00007 kódszámú „Az Ifjúsági-ház és a Centrum-parkoló fejlesztése” elnevezésű projekt keretében készült.