Hamarosan dönt a pécsi közgyűlés arról, hogy ingyenesen az állam tulajdonába ad egy mintegy 6800 négyzetméteres telket. Az „ajándék” ugyanakkor fontos célt szolgál: itt épülhet fel Pécs új tűzoltólaktanyája, ahonnan Kertváros és Uránváros is könnyen elérhető.

A Tüzér utcában, azaz a „kétpúpú felüljáró” közelében lévő csaknem 6800 négyzetméteres beépítetlen terület sorsáról is határozhat Pécs közgyűlése. A Páva Zsolt polgármester által jegyzett előterjesztés szerint azt ingyenesen a magyar állam tulajdonába adnák, és a jövőben fontos szerepe lehet. Itt épülhet fel ugyanis a tervek szerint Pécs második tűzoltóbázisa, erre a forrás, mintegy 790 millió forint, már a katasztrófavédelem rendelkezésére áll.

Arra, hogy az eddigi, Engel János utcai központon kívül szükség van még egy bázisra, azt a szakértői vélemények alátámasztják: gyorsabb lehet a kivonulás Pécs területére, illetve tíz városkörnyéki településre. Az ingatlan egyébként ebből a szempontból nagyon jó helyen fekszik, hiszen több városrész, így a népes Kertváros és Uránváros is könnyen elérhető.

Nap mint nap számíthatnak rájuk a pécsiek

Lapunk megkereste az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot, ahol azt a tájékoztatást kaptuk, hogy az önkormányzat döntését követően kerülhet sor az átadási szerződés megkötésére. Mint megtudtuk, idén január 7-én a Pécs II. laktanya, azaz a tervezett Tüzér utcai központ jogerős építési engedélyt kapott. Ennek a laktanyának jelenleg a kiviteli tervezése zajlik, amely várhatóan márciusra fejeződik be. A szükséges minisztériumi engedélyezési eljárások lezárulta után történhet meg a közbeszerzési eljárás lefolytatása, majd kivitelezése.

A jelenlegi helyett két új laktanyát kapnak a pécsi lánglovagok

Van ugyanakkor még egy fejlesztés, mégpedig a jelenlegi tűzoltólaktanyánál, az Engel János úton. Itt a jelenlegi laktanya melletti területen egy új bázis épül, ennek a kiviteli tervei elkészültek, jelenleg a közbeszerzési eljárás előkészítése zajlik. Ez után kerülhet sor az európai uniós közbeszerzési eljárás lefolytatására, amely optimális esetben 2019 első negyedévére zárul le, ezt követően kezdődhetnek meg a kivitelezési munkák.

A katasztrófavédelem úgy tájékoztatott, az a céljuk, hogy a két pécsi központ lehetőség szerint egyszerre készüljön el és a jelenlegi laktanyából a tűzoltók és az ott tárolt speciális járművek, valamint eszközök már a két új bázisra költözhessenek. Ezek mindegyike korszerű, a kor kihívásainak megfelelő és komfortos környezetet biztosít majd a tűzoltók számára, közölték.

Hirdetés