A Lámpás-pataknál nemrég elkészült mederrendezés után a közeljövőben korszerűsítik a Magyarürögi vízfolyás és a Meszes-patak egyes partszakaszait is. Mindemellett megkezdődik a mélyvonalon húzódó csapadékvízelvezető-rendszer bővítése is. Nagy munkák jönnek, mutatjuk a részleteket.

hirdetés
Uránia Mozi

Elkészült a Lámpás-patak mederrendezése

Ahogy azt korábban megírtuk, tavaly november 24-én kezdődött a Lámpás-patak rendezése, a projekt keretében a patak Hársfa úttól a Pécsi-vízig tartó, nagyjából 2 kilométer hosszúságú szakaszát újították fel. A 152,86 millió forintos projekt célja az volt, hogy az önkormányzat a Lámpás-patak környezetében évtizedek óta fennálló csapadékvíz-elvezetési problémát megoldja.

A Lámpás-patak mederrendezése májusban befejeződött

Csúcs Zoltán, a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, hogy a május végén készre jelentett munka során a területen többek között új mederelemeket építettek be, eltávolították a feltöltődéseket, megerősítették a partfalakat és hordalékfogót is építettek. Jelenleg a műszaki átadás-átvétel 30 napos eljárása zajlik, ezután zárható le a projekt – mondta a vezérigazgató.

A Magyarürögi vízfolyást is rendbe teszik  

A Lámpás-pataknál zajlott munkák után nem sokkal egy újabb vízfolyásnál kezdődik meg a munka a városban, a nyár folyamán kezdetét veheti a Magyarürögi vízfolyás rendezése a Fülemüle utcától a Pécsi-vízig tartó mintegy 4730 méteres szakaszon. Az önkormányzat célja a több mint 400 millióból megvalósítandó projekttel szintén az, hogy a vízfolyás környékén régóta tapasztalt csapadékvíz-elvezetési problémát megoldja.

A munka a tervek szerint 6 hónapig tart majd

Csúcs Zoltán elmondta, hogy a fejlesztés során a legfőbb cél az, hogy a patak keresztmetszetének vízáteresztő képességét visszaállítsák, továbbá, hogy a csapadék a lehető legkisebb károkozás mellett folyjon keresztül az érintett területen. A fejlesztés hozzájárul ahhoz – folytatta –, hogy a vízfolyás rendezett körülmények között tudjon haladni, a nyomvonal kiegyenesítése és a kanyarokban történő parfalerősítés pedig hosszú távon biztosítja, hogy a vízfolyás nagyobb mennyiségű csapadékot is biztonságosan el tudjon vezetni.

A munkálatok tervezetten 6 hónapig tartanak majd, természetesen az érintett lakóingatlanok megközelíthetőségének folyamatos biztosítása mellett – mondta.

A Magyarürögi vízfolyás rendezése kapcsán a terület önkormányzati képviselője, Ágoston Andrea és a vezérigazgató közös lakossági fórumot tartott június 10-én azon lakóknak, akik a fejlesztés északi területén érintettek.

– Szép számmal voltak jelen érdeklődők, akiket sikerült biztosítanunk arról, hogy a munkák során minden lakó problémáját egyénileg, külön kezeljük, igyekszünk mindenre megoldást találni, ez azonban némileg megnehezíti és lassítja is a folyamatot – mondta Csúcs Zoltán, hozzátéve, hogy az első tervek szerint július elején indult volna a kivitelezés, amely az egyeztetések miatt valószínűleg csúszni fog. Addig viszont nem kezdik meg a munkát, amíg meg nem oldódnak a felmerült egyéni gondok.

Megújul a Meszes-patak medre is

Szót kell ejteni még egy fontos pécsi mederrendezésről: az elmúlt években számos bejelentés érkezett a Meszes-patak területéről azzal kapcsolatban, hogy a Budai vámnál folyó – és szintén a Pécsi-vízbe torkolló – patak feltöltődése olyan mértékű, hogy a csapadékvizet biztonsággal már nem képes elszállítani. A Meszes-patak rendezése ezért mindenképp időszerű.

Csúcs Zoltán

Csúcs Zoltán elmondta, hogy a több mint 220 millió forintból megvalósuló projektben a vízfolyás Gyöngyösi István utcától a Pécsi-vízig tartó közel 1900 méteres szakaszának rendbetétele valósul meg.

A cél az, hogy, a patak keresztmetszetének vízáteresztő képességét visszaállítsák, és hogy a csapadék a lehető legkisebb károkozás mellett tudjon a haladni a Pécsi-vízig – mondta a vezérigazgató. Hozzátette, hogy kivitelezés megkezdése előtt meg fogják keresni az érintett területen élőket.

Bővítik a város alatti csapadékvízelvezető-rendszert

Ki kell emelni továbbá az önkormányzat és a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. egy másik fontos projektjét is, az úgynevezett „települési mélyvonal” fejlesztését. A több, mint 754 millió forintból megvalósuló projekt keretén belül a város alatt – azaz a város mélyvonalán – húzódó csapadékvízelvezető-rendszert fogják korszerűsíteni és bővíteni az Ipar utcától a Veress Endre utcáig tartó mintegy 2950 méter hosszúságú szakaszon. Csúcs Zoltán a fejlesztéssel kapcsolatban kiemelte, hogy új csapadékcsatornákat is ki fognak építeni azokon a helyeken, ahol a vízelvezetés jelenleg nem megoldott, ugyanis a terület egyik legnagyobb problémája, hogy a nagy esőzések után az útburkolaton lefolyó csapadékvíz a víznyelők hiánya miatt nem tud megfelelően elfolyni.

Hangsúlyozta, hogy a fejlesztésnek a legfőbb célja az, hogy a közel 3 kilométer hosszúságú területen ki lehessen alakítani egy olyan csapadékvízelvezető-rendszert, amely a vízgyűjtő területről érkező vizet a 6 darab, zömében zárt főgyűjtő terhelésének megfelelően szétosztva vezeti el.

Az Uránbányász tér és a Tüzér utca közötti szakaszon, az 1-es számú főgyűjtő területén várhatóan július első heteiben induló nagyszabású munkafolyamat a Szigeti úti munkálatokhoz hasonlóan zajlik majd, ugyanis a Tettye Forrásház Zrt. a kivitelezés ideje alatt végzi majd a víz- és szennyvízcsatornák korszerűsítését.

A kivitelezés során az érintett útszakaszon félpályás lezárás várható, jelzőlámpás forgalomirányítással.

Ezután következik majd a 2-es (a Tüzér utcától a Megyeri útig húzódó terület), a 3-as (a Megyeri úttól a Szilágyi Dezső utcáig) és a 6-os számú főgyűjtőt (Rét utca – Ipar utca – Vasút utca – Indóház tér) érintő munkálatok, amelyek előre láthatóan 2022 tavaszán kezdődnek majd.

A fenti fejlesztések önerő befektetése nélkül, 100 százalékos támogatásból, európai uniós és állami források felhasználásával valósulnak meg.

A cikk a TOP-6.3.3-15-PC1-2016-00001 azonosítószámú, „Lámpás patak rendezése” című projekthez kapcsolódó szemléletformálási kampány keretében készült.