„Nagyon jó, hogy ezt kitalálták” – pécsi szülők a „kiss & go” parkolásról

A Köztársaság Téri Általános Iskolánál kérdeztük a gyermekeiktől búcsúzó szülőket arról, hogy mit gondolnak az önkormányzat által nemrég bevezetett „kiss & go” parkolási megoldásról. A válaszok egyértelművé tették: a pécsiek nagyon bírják, hogy kényelmesebben, gyorsabban és biztonságosabban tudnak megállni a sulik előtt.

hirdetés
Uránia Mozi

Ahogy azt korábban megírtuk, az önkormányzat két belvárosi iskolánál is „kiss & go” parkolóhelyeket alakított ki augusztus végén, melyeknek köszönhetően a szülők gyorsabban, a szabad parkolóhelyek keresgetése nélkül, és nem utolsósorban biztonságosabban búcsúzhatnak el autójuknál az iskolába igyekvő gyermekeiktől, a parkolóhelyek így tehát jóval gyorsabban felszabadulnak az intézmények előtt.

Gyors búcsúzás a Jókai Utcai Általános Iskolánál

A Köztársaság Téri Általános Iskola északi oldalán 7, míg a Jókai Utcai Általános Iskola északi oldalán 3, déli oldalán pedig 4 ilyen okos parkolási lehetőség áll a pécsiek rendelkezésre. A „kiss & go” várakozóhelyeket táblák és felfestések is látványosan jelzik: reggel 7 és 8, valamint 15 és 17 óra között csak 3 percre lehet megállni a sulik előtt. A táblák és festések mellett a Biokom – ahol erre szükség volt – kavicságyakat is kialakított a parkolók és a járdák között, hogy a rossz idő se jelentsen akadályt, hogy a szülőknek és a gyerekeknek ne kelljen kerülgetni sárfoltokat, pocsolyákat.

A Köztársaság Téri Általános Iskolánál kérdeztünk meg néhány autóval érkező szülőt arról, hogy mit gondolnak a kezdeményezésről, mik a tapasztalataik.

– Egyrészt jó, hogy kavicságyat alakítottak ki itt, mert esős időben volt, hogy sárba kellett kilépni, másrészt nem kell vadászni a parkolóhelyeket, nem kell a gyerekeket messziről bekísérni az iskolába, ezért biztonságosabb is – mondta egy munkába igyekvő apuka.

Tábla és felfestés jelzi az új parkolót a Köztársaság Téri Általános Iskolánál

Egy másik édesapa pozitívumként emelte ki azt, hogy a „kiss & go” parkolóknak köszönhetően nem kell kiváltania parkolójegyet, bérletet, hiszen itt gyorsan ki tudja rakni gyermekét, elbúcsúznak egymástól, és már megy is tovább munkahelyére.

– Sokkal gyorsabb a parkolás, hamarabb megy és nincs fennakadás, nincs dugó. Nagyon jó, hogy ezt kitalálták – mondta egy gyermekétől búcsúzó anyuka.

Ruzsa Csaba alpolgármester, a pécsi „kiss & go” parkolók ötletgazdája

Mint Ruzsa Csaba alpolgármester, a kezdeményezés ötletgazdája elmondta, a városban tapasztalható parkolási problémák és kérdések vizsgálatakor merült fel, hogy elsősorban a két említett iskolánál okoz komoly gondot a szülőknek a reggeli parkolóhely-keresés és megállás. Mint mondta, ennek több fontos hatása volt: egyrészt sokáig kellett körözni, amíg a szülők parkolóhelyet nem találtak, továbbá nem is volt biztos, hogy egyáltalán találnak, emellett pedig kérdéses volt, hogy ilyen körülmények között időben be tudnak-e érni a gyerekek az iskolákba. Mindezt szerették volna kiküszöbölni az új rendszerrel – mondta.

Kitért arra is, hogy a pécsi iskoláknál tapaszható problémák megoldására a Biokomot kérték fel júliusban, a konkrét megoldást a városüzemeltetési cég szakemberei dolgozták ki, melynek során figyelembe kellett venni, hogy a gyerekek az iskola oldalán biztonságosan és kényelmesen tudjanak kiszállni, és hogy többen is könnyen meg tudjanak állni az intézmények előtt.

Jelenleg annak a lehetőségeit vizsgálják – folytatta –, hogy a reggeli iskolakezdés után hogyan tudják a „kiss & go” parkolóhelyeket a tanári kar számára átadni. Végezetül az alpolgármester hozzátette, ha beválik a rendszer, az önkormányzat más iskoláknál is bevezethet ilyen vagy ehhez hasonló okos parkolási megoldást.

hirdetés
Uránia Mozi